Sari direct la conținut

VIDEO Telescopul spatial european Gaia a fost lansat cu succes. Misiunea Gaia: realizarea unei harti 3D a Caii Lactee

HotNews.ro
Gaia cartografiind stelele Caii Lactee, Foto: ESA/ATG medialab; background: ESO/S. Brunier
Gaia cartografiind stelele Caii Lactee, Foto: ESA/ATG medialab; background: ESO/S. Brunier

Telescopul spatial european Gaia, care are drept misiune cartografierea in 3D a Caii Lactee, a fost lansat joi dimineata, la bordul unei rachete Soyuz, de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza, a anuntat site-ul companiei Arianespace, potrivit AFP.

„Suntem pe punctul de a revolutiona intelegerea noastra a istoriei Caii Lactee”, a declarat CEO-ul Arianespace, Stephane Israel, dupa lansare lansarea efectuata la doua minute dupa rasaritul Soarelui deasupra junglei din Guyana.

Racheta lansatoare a decolat la ora 09:12 GMT / 06:12 ora Guyanei (11:12 ora Romaniei). Satelitul Gaia, care va masura cu o precizie de neegalat distantele dintre Terra si circa 1 miliard de stele din galaxia noastra, s-a separat cu bine de etajul superior al rachetei, la 41 de minute si 59 de secunde de la decolare.

O ora mai tarziu, Gaia, fabricat de Astrium pentru Agentia Spatiala Europeana, si-a desfasurat „fusta” cu diametrul de 10 m formata din panouri solare destinate alimentarii cu energie si o umbrela care are drept scop protejarea de soare a instrumentelor sale ultra-sensibile.

Decolarea rachetei Soyuz, purtatoare a telescopului spatial Gaia / Foto: ESA–S. Corvaja, 2013

Gaia se indreapta acum catre punctul de observatie, aflat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, unde va stationa.

Va dura circa o luna pentru ca telescopul spatial sa ajunga in aceasat zona cunoscuta sub numele de „Punctul Lagrange L2”.

Misiunea Gaia va avea o durata de cel putin cinci ani timp in care are satelitul va localiza un miliard de stele, fiecare urmand sa fie observata de circa 70 de ori. Distanta care le separa de Pamant nu a fost niciodata masurata cu precizie pentru peste 99% dintre ele.

„Gaia este punctul culminant a peste 9 ani de munca intensiva care vor permite un avans exceptional in intelegerea universului, a istoriei si a legilor sale. aceasta misiune o completeaza pe cea a lui Hipparcos”, satelitul destinat astrometriei, lansat in 1989 de catre ESA, a declarat Jean-Yves Le Gall, presedintele Cnes, agentia spatiala franceza.

Arheologie galactica

Gaiareia astfel traditia europeana de cartografiere a stelelor, mostenire de la astronomul grec Hipparque, primul care a masurat, cu ochiul liber, pozitia de o mie de stele .

2.000 de ani mai tarziu, satelitul Hipparcos a oferit deja coordonatele ceresti a peste 120.000 de stele, adunate intr-un atlas de referinta.

Acest „catalog al cerului” ar trebui sa fie actualizat „in mai putin de doi ani” cu rezultatele initiale ale Gaia, prezice Francois Mignard (de la Observatorul de la Coasta de Azur), responsabil de participare franceza in misiunea Gaia.

Acest telescop le va permite astronomilor sa faca „arheologie galactica” prin reconstituirea evolutiei galaxiei noastre, arata Francois Mignard.

Satelitul trebuie sa determine pozitia si miscarea stelelor, insa, de asemenea, sa stabileasca distanta lor fata ded Pamant, parametrul cel mai dificil de obtinut. Cea mai aproapiata dintre ele se afla la circa 40 miliarde de kilometri…

Gaia, cu telescopul sau dublu, este de o suta de ori mai puternic decat Hipparcos si poate „vedea” stele ale caror stralucire este de 400.000 de ori mai mica decat a celor vizibile cu ochiul liber.

Pentru a pastra precizia masuratorilor, satelitul va fi monitorizat in permanenta de catre o retea de telescoape de la sol.

Gaia cartografiind stelele Caii Lactee Foto: ESA/ATG medialab; background: ESO/S. Brunier

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro