Sari direct la conținut

VIDEO Traian Basescu despre vizita lui Martin Schulz in judetul Gorj: "Salut faptul ca dl Schulz si-a facut timp sa faca si o deplasare in teritoriu si nu s-a limitat la cateva intalniri in Bucuresti"

HotNews.ro

„Prima caracteristica a romanilor este ospitalitatea, asa ca oricine vine la noi este binevenit, daca cel care vine ne prilejuieste si ocazia de a cunoaste mai bine este cu atat mai bine. Eu ii multumesc ca s-a deplasat in teritoriu. Vizita domnului Schulz in Romania este pentru noi o oportunitate. Salut faptul ca dl Schulz si-a facut timp sa faca si o deplasare in teritoriu si nu s-a limitat la cateva intalniri in Bucuresti”, a declarat Traian Basescu miercuri intr-o conferinta de presa comuna cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. Presedintee Basescu a raspuns astfel unei intrebari legate de refuzul liderilor PDL de a se intilni cu Martin Schulz, pe care l-au acuzat ca s-a implicat in campania electorala a lui Victor Ponta prin vizita alaturi de acesta in colegiul electoral din Gorj.

„Cu cat liderii europeni ne vor vizita mai mult tara si ne vor cunoaste mai bine, cu atat vom avea sansa sa fim apreciati la adevarat valoare”, a mai spus Traian Basescu.

Rugat sa comenteze atitudinea PDL, Martin Schulz a spus ca „sunt reprezentantul unei institutii democratice, este de la sine inteles ca cine are o functie publica trebuie sa traiasca cu comentariile la adresa sa si nu este treaba presedintelui PE sa comenteze comentarii. Cel mai interesant lucru in viata publica sunt speculatiile”.

Președintele României, domnul Traian Băsescu:

Permiteţi-mi să încep spunând bun venit domnului preşedinte Schulz. Noi ne întâlnim frecvent la Bruxelles, dar vizita pe care domnul preşedinte a făcut-o ieri şi astăzi în România este pentru noi o oportunitate. Salut şi faptul că domnul preşedinte Schulz şi-a făcut timp să facă şi o deplasare în teritoriu şi nu s-a limitat doar la câteva întâlniri în Bucureşti. Cu cât liderii europeni vor vizita mai mult ţara şi ne vor cunoaşte mai bine, cu atât vom avea o şansă să fim apreciaţi la adevărata noastră valoare. Trebuie să vă spun că în ceea ce priveşte România în Europa şi viitorul Uniunii Europene, între mine şi domnul preşedinte Schulz nu există abordări consistent diferite şi asta se manifestă pe toată gama de probleme pe care le-am discutat deja, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii economice şi monetare, Pactul de creştere şi locuri de muncă, problematica Schengen, problematica MCV, piaţa unică şi aşa mai departe. De asemenea, trebuie să vă spun că în discuţiile cu domnul preşedinte Schulz, România a primit o apreciere foarte bună pentru faptul că este una din ţările cu o situaţie macroeconomică stabilizată. L-am informat pe domnul preşedinte Schulz că această situaţie se datorează unor enorme sacrificii ale românilor, dar au fost sacrificii care vor fi răsplătite pentru că România are acum condiţii de creştere economică. Şi cheia creşterii economice, pe fondul stabilizării macroeconomice, este absorbţia fondurilor europene. Acestea au fost în principal abordările pe care eu le-am avut în discuţia cu domnul preşedinte. Îl invit pe domnul preşedinte la cuvânt.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz:

Vă mulţumesc foarte mult domnule preşedinte Băsescu, este o onoare pentru mine să fiu aici şi că m-aţi primit. Este foarte interesant faptul că v-am înţeles aproape tot ce aţi spus în română. Înţeleg foarte bine franceză şi cred că accesul pe care îl am la o limbă romanică îmi permite să înţeleg şi româna. Ca să fiu scurt, am convenit asupra necesităţii ca în Europa să avem cadrul financiar multianual, Pactul pentru creştere şi locuri de muncă. În ce priveşte chestiunea Schengen, am luptat în Consiliu pentru ca România să aibă acces la această zonă, să facă parte din ea. Şi repet aici, poziţia Parlamentului European este că România îndeplineşte criteriile necesare şi are tot dreptul să facă parte din zona Schengen. Şi deciziile care se vor lua în săptămânile următoare de a finanţa politica de coeziune sunt, de asemenea, de o importanţă capitală pentru Uniunea Europeană, pentru Parlamentul European. Recunosc că poate cifrele Parlamentului European sunt puţin ambiţioase, dar mai cred, de asemenea, că viziunea sau cifrele unor membri cum ar fi Marea Britanie nu sunt atât de ambiţioase. Prin urmare, Parlamentul European este pregătit să găsească un compromis corect, just, dar, repet – şi aici împărtăşim aceeaşi opinie – că politica de coeziune este modalitatea prin care investiţiile publice, investiţiile private şi în mediul privat-public creează în mod normal creştere şi locuri de muncă, lucruri care pentru noi sunt importante. Permiteţi-mi să vă spun, în încheiere, că am fost ieri fascinat în momentul în care am vizitat locul de naştere al lui Brâncuşi – abia am învăţat cum se pronunţă, pentru că înainte îi spuneam „Brancuzi”. În Paris aşa întrebi pe cineva, dacă a văzut sculpturile lui „Brancuzi”. Data viitoare o să-i întreb dacă au văzut sculpturile lui Brâncuşi. Când am fost ieri şi am vizitat locul său de naştere, am fost impresionat de cât de fascinant este acel loc minunat, cu Masa Tăcerii şi sprijin a pune acest obiectiv pe lista obiectivelor UNESCO. Iar la locul respectiv am fost întâmpinat de un grup de aproximativ 20 de tineri, îmbrăcaţi în costume naţionale din regiunea respectivă, un cor de copii care a cântat un cântec minunat şi am fost mişcat de aceste lucruri. Doresc să spun lucrul acesta în prezenţa preşedintelui republicii, că vă mulţumesc pentru contribuţia pe care România o aduce din punct de vedere cultural Europei. Vă mulţumesc!

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Acceptaţi întrebări? Este decizia dumneavoastră, suntem în democraţie.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Nicio problemă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Două întrebări, vă rog.

Întrebare: O întrebare pentru domnul Schultz. Pentru că aţi avut astăzi discuţii la Parlament, aş vrea să vă întreb dacă în cadrul acestor discuţii aţi vorbit cu parlamentarii şi despre ce s-a întâmplat ieri la Senat – şi aici mă refer la faptul că Senatul a respins revocarea din funcţie a lui Mircea Diaconu, cel care are o decizie definitivă şi irevocabilă de incompatibilitate.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Am fost întrebat la Parlament deja despre acest caz şi trebuie să vă răspund că am discutat despre asta şi cu domnul preşedinte. Îmi este greu să comentez acest subiect. Nu cunosc detaliile acestui caz. În mod normal, cred că deciziile Curţii Supreme trebuie să fie respectate, dar nu cunosc motivul pentru care Senatul a respins revocarea senatorului Mircea Diaconu. Şi de aceea, vă rog să acceptaţi că nu pot comenta acest caz. Mă număr printre acei politicieni care au curajul să spună că nu pot comenta orice, pentru că înainte de a mă referi la un subiect, trebuie să cunosc detaliile.

Întrebare: V-aş întreba şi pe dumneavoastră acelaşi lucru.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu comentez, după cum ştiţi, de multă vreme. Ultima întrebare.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Am înţeles perfect. Am înţeles perfect ce aţi spus.

Întrebare: Pentru ambii preşedinţi, aş vrea să va întreb, în primul rând, pe domnul Schultz, cum vedeţi refuzul pricipalului partid de opoziţie de a se întâlni cu dumneavoastră şi acele informaţii apărute în presă, potrivit cărora dumneavoastră aţi luat în considerare să vă anulaţi vizita în România sau măcar în Gorj, în urma unei scrisori primite de la europarlamentarul Theodor Stolojan? Pentru dumneavoastră, domnule preşedinte, la fel.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea, aşa că oricine vine la noi este binevenit. Dacă cel care vine ne prilejuieşte şi ocazia de a ne cunoaşte mai bine, este cu atât mai bine. Eu, aşa cum am făcut-o la începutul declaraţiei de presă, îl felicit şi îi mulţumesc domnului preşedinte Schulz că s-a deplasat şi în teritoriu. Altfel n-ar fi ştiut să spună corect Brâncuşi.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Eu reprezint o instituţie democratică şi în democraţie oricine are o funcţie publică trebuie să trăiască cu diverse comentarii făcute la adresa sa, dar nu este obligaţia preşedintelui Parlamentului European să comenteze comentariile.

Întrebare: Voiam să vă întreb dacă aţi luat în calcul să vă anulaţi vizita, aşa cum apărea public.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu a luat niciodată, pentru că aş fi ştiut.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Eu am luat în calcul să-mi anulez vizita?

Întrebare: Au fost informaţii apărute din partea unor europarlamentari.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Domnule preşedinte, întâlnirea noastră a fost programată de la început şi nu am primit niciodată o informaţie potrivit căreia vizita dumneavoastră ar putea fi anulată, ceea ce înseamnă că a fost doar un zvon.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Cel mai interesant lucru în viaţa publică sunt speculaţiile.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Ok, domnule preşedinte.

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: Vă mulţumesc!

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Vă mulţumesc. O zi bună!

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/366de09ed810386827629cb4e534df57/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/7f311323769c7669cec4c7bba1931b77/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro