Sari direct la conținut

VIDEO Un meteorit s-a prabusit pe Luna, provocand un nou crater. Explozia, vizibila cu ochiul liber

HotNews.ro
Luna, lovita de un meteorit, Foto: Captura Youtube.com
Luna, lovita de un meteorit, Foto: Captura Youtube.com

Cercetatorii NASA au monitorizat in ultimii 8 ani semnele exploziilor cauzate de meteoritii care lovesc suprafata Lunii si au constatat ca ploile de meteoriti care afecteaza satelitul Pamantului sunt mult mai dese decat se credea, sute astfel de impacturi avand loc anual. In urma cu doua luni, astronomii au fost insa martorii celei mai mari explozii din istoria programului, informeaza Agentia Spatiala Americana.

„Pe data de 17 martie 2013, un obiect de marimea unui mic bolovan a lovit suprafata Lunii, in Mare Imbrium (unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar – n.red.). A explodat intr-o unda de lumina de aproximativ zece ori mai luminoasa decat orice altceva am vazut pana acum”, a declarat Bill Cooke de la „Meteoroid Environment Office” al NASA..

Impactul a fost atat de stralucitor incat a putut fi observat cu ochiul liber, fara ajutorul vreunui telescop. Pentru circa o secunda, locul impactului a stralucit ca o stea cu magnitudinea 4.

Meteoritul de 40 de kilograme si aproximativ 0,3-0,4 m latime a lovit suprafata Lunii cu viteza de circa 90.000 kilometri pe ora. Cercetatorii NASA au comparat explozia creata cu explozia unei bombe de cinci tone de TNT.

Bill Cooke crede ca impactul lunar ar putea fi parte al unui eveniment astronomic mult mai mare.

„In noaptea de 17 martie, camerele NASA si ale Universitatii din Ontario de Vest au detectat de pe Pamant un numar neobisnuit de meteoriti care au penetrat adanc suprafata Lunii. Aceste mingi de foc s-au deplasat pe orbite aproape identice intre Pamant si centura de asteroizi”, a explicat Bill Cooke.

Potrivit cercetatorilor, acest lucru inseamna ca Terra si Luna au fost lovite simultan de meteoriti.

„O ipoteza in lucru este ca cele doua evenimente sunt conectate si ca ar constitui un nor de temporar de material intalnit in sistemul Pamant-Luna”, sustine Cooke.

Una dintre tintele programului de monitorizare lunara este identificarea noilor acumulari de materiale solide spatiale care ar putea reprezenta o amenintare la adresa sistemului Pamant-Luna. Evenimentul din data de 17 martie pare sa fie un potential candidat.

Cercetatorii de la Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA au fost instiintati de impact. Craterul produs in urma exploziei ar putea avea pana la 20 de metri, astfel incat ar putea fi usor identificat de naveta robotizata care orbiteaza Luna cand aceasta trece pe deasupra locului impactului. Cercetatorii ar obtine, comparand marimea craterului cu luminozitatea exploziei, un „punct de referinta” pentru a valida modelele de impact lunar.

Spre deosebire de Pamant, care este protejat de o atmosfera, Luna este expusa iar suprafata Lunii este afectata frecvent de meteoriti.

De la inceputul programului de monitorizare, in 2005, cercetatorii NASA au detectat peste 300 de lovituri, insa cele mai multe dintre ele de marimi mai slabe decat evenimentul 17 martie. Statistic vorbind, mai mult de jumatate dintre meteoritii lunari provin din fluxuri de meteoriti cunoscute, cum ar fi Perseidele si Leonidele. Restul sunt meteori sporadici – bucati de comete si resturi de asteroizi de origine necunoscuta.

NASA monitorizeaza evenimentele ce se produc pe Luna pentru ca intentioneaza sa trimita din nou oameni care sa exploreze suprafata satelitului si asfel de informatii le-ar oferi o idee cu privire la ce se pot astepta.

„Vom fi atenti la semnele unei performante repetate anul viitor cand sistemul Pamant-Luna trece prin aceeasi regiune a spatiului. Intre timp, analiza evenimentului din data de 17 martie continua”, a precizat Cooke.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro