VIDEO "Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire" – duminica se implinesc 45 de ani de la prima aselenizare
„Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire”, spunea in urma cu 45 de ani Neil Armstrong , primul om care a pus piciorul pe luna, in direct, in fata a peste 600 de milioane de oameni care urmareau evenimentul. La 20 iulie 1969, dupa ani de incercari, NASA realiza prima aselenizare din istorie, reusind sa indeplineasca obiectivul anuntat de presedintele John F. Kennedy: cucerirea spatiului cosmic. Cu 40 de ani in urma, racheta Saturn V a parasit Cape Canaveral, din Florida, ducand pe Luna trei oameni. Misiunea Apollo 11 incepea. Pe 16 iulie 1969, racheta Saturn V a parasit Cape Canaveral din Florida, ducand spre Luna trei oameni, care aveau sa ajunga la destinatie pe 20 iulie. Astfel incepea ceea ce avea sa ramana cunoscuta ca misiunea Apollo 11.
- Cine erau primii 3 oameni trimisi pe luna. Neil Armstrong, singurul civil din misiune
Neil Armstrong
Foto: nasa.gov
Misiunea Apollo 11 se baza pe trei oameni. Neil Armstrong este singurul civil din misiune, insa fusese anterior pilot in cadrul Armatei aeriene americane si „a fost la post” in timpul razboiului coreean. Mai tarziu, a testat avionul-racheta si a devenit astronaut in echipa Gemini. La intoarcerea din primul sau zbor in spatiu, realizat alaturi de Dave Scott (care va merge pe Luna in cursul misiunii Apollo 15), capsula in care se afla incepea sa se miste fara a mai putea fi controlata. In cateva secunde, cei doi au descoperit problema, reusind sa ajunga pe pamant teferi.
Edwin Aldrin, cunoscut sub numele de Buzz (asa cum il striga sora sa mai mica, in copilarie), era pilot militar de incercari. Si el a participat in razboiul coreean, in fortele armate aeriene.
Michael Collins, cel de-al treilea membru al echipajului, zburase deja in spatiu cu John Young, in timpul misiunii Gemini-X. El a fost cel care a pilotat modulul de comanda, destinat sa ramana pe orbita in jurul Lunii, in timp ce colegii sai paseau pe solul lunar. Cultivat si plin de umor, el a devenit ulterior directorul Muzeului Spatiului din Washington.
- Prima aselenizare din istoria omenirii
Timp de patru zile, cei trei astronauti s-au invartit pe orbita, in jurul Lunii. Pe 20 iulie avea loc prima aselenizare, Neil Armstrong devenind primul om care a pus piciorul pe Luna. L-a urmat imediat Buzz Aldrin. „Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire” – este afirmatia facuta de Armstrong in direct, in fata a peste 600 de milioane de oameni care urmareau evenimentul.
Primul obiectiv al celor doi astronauti: sa fixeze steagul american si sa puna o placa comemorativa. Un gest care a adus apoi numeroase critici operatiunii si care a ridicat numeroase semne de intrebare. Pe 20 iulie 1969, insa, misiunea Apollo era un succes: primul echipaj uman aselenizase.
- Teoriile conspiratiei din jurul primei aselenizari
La 45 de ani de la eveniment continua insa sa circule teorii controversate despre aselenizare: scepticii sustin ca aselenizarea realizata de echipajul misiunii Apollo 11 ar fi fost „aranjata” intr-o baza militara americana sau in studoiurile de la Hollywood, parte a unui „complot” pus la cale de Washington.
Argumentele scepticilor au fost intarite si de anuntul facut in urma cu 5 ani de oficiali ai NASA, care au declarat ca inregistrarile video originale ale primei aselenizari au fost sterse, iar casetele au fost refolosite pentru a se economisi bani. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca „sunt mai bune decat originalele”.
Cateva dintre cele mai controversate teorii ale conspiratiei despre aselenizare (un top realizat de National Geographic):
- operatiunea de aselenizare ar fi trebuit insotita de un nor mare de praf, iar aselenizarea ar fi creat un crater important, insa modul Eagle poate fi observat cum sta pe solul plat, fara sa fie vizibile urme ale aselenizarii.
- steagul american se misca ca si cum ar fi fost batut de vant, desi luna nu are atmosfera.
- imaginea lui Armstrong si cea a modulului lunar Eagle se reflecta in viziera lui Buzz Aldrin.
- nu exista corpuri ceresti vizibile.
- mai multe umbre apar ciudat in pozele facute de Apollo 11.
- urmele lasate de cizmele astronautilor sunt prea clare, par facute in nisip ud, nu pe suprafata uscata a lunii.
- obiectele lasate de astronauti pe Luna (o parte din modulul Eagle, steagul american si alte instrumente) nu sunt vizibile oamenilor de stiinta si astronomilor care folosesc telescoape foarte performante pentru a cerceta spatiul.
- in imaginile facute in 1969, pot fi observate lumini ciudate, despre care scepticii afirma ca provin de la lampile din studiouri.
Citeste mai multe despre prima aselenizare, vezi poze si imagini video ale misiunilor spre Luna pe site-ul NASA.gov.