Sari direct la conținut

VIDEO Unde văd moldovenii probleme în procesul de negociere pentru intrarea în UE: „Nu prea se mișcă reformele. Justiția rămâne…ca să spun așa, bandiți în mantie”

HotNews.ro
Chișinău, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Chișinău, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

​A doua zi după ce Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina, corespondenta HotNews.ro a a discutat cu mai mulți localnici din Chișinău cu vârste, ocupații și viziuni diferite despre care sunt dificultățile în acest proces și ce vor avea de câștigat, în opinia lor, cetățenii.

În timp ce unii consideră decizia Consiliului European ca fiind îmbucurătoare pentru un viitor mai prosper al Republicii Moldova, alții sunt sceptici.

Întrebați fiind despre schimbările pe care, cred ei, le va aduce începerea negocierilor cu UE, unii sunt optimiști: „Numai spre bine totul. Poate vom trăi mai bine. Sperăm. Noi pur și simplu sperăm”, a declarat o femeie.

„Dă, Doamne, să ajungă minte la conducerea noastră ca să facă reforme. Nu prea se mișcă reformele. Justiția rămâne…ca să spun așa: bandiții în mantie”, a spus un bărbat mai în vârstă.

Dezvoltarea economiei, asta în primul rând poate rezolva foarte multe probleme. Și întoarcere a tineretului (n.r.- din străinătate)”, crede o localnică din municipiul Chișinău.

„Eu nu am iluzii. Din acest motiv, vă rog să mă scuzați. Mătușa mea locuiește în Amsterdam. Și verișoara mea locuiește acolo de 30 de ani. Ea lucrează la o bancă. Mi-am format o părere despre viitorul nostru. Din acest motiv, prefer să nu comentez”, își manifestă scepticismul o femeie.

Alți oameni intervievați spun că se așteaptă ca scumpirile produselor și serviciilor să continue și în perioada următoare, așa cum s-a întâmplat și până acum.

„Dacă a ajuns la găzdile (plata pentru chirie – n.r.) să se scumpească: dacă cândva le luai cu 100 de euro, 150, acum – acum nici nu mai ai cum să mai iei. Nu mai zic de studenții care vin și învață aici (…) Deja hainele au ajuns mai ieftine decât produsele alimentare, dacă atâta lume se jeluie că nu mai are ce pune pe masă”, spune o tânără studentă.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, începerea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina. Anterior, cu o asemenea recomandare a venit Comisia Europeană.

Republicii Moldova i-au fost înaintate recomandări în mai multe domenii, printre care se numără reforma justiției, cadrul electoral, combaterea corupției, deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private, combaterea criminalității organizate și spălării banilor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile și respectarea drepturilor omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro