Sari direct la conținut

​VIDEO UPDATE Inca un portal "finalizat" de autoritati, dar imposibil de accesat de publicul larg – Punctul de Contact Unic electronic. Tot cu fonduri UE

HotNews.ro
Ghiseul unic in Romania, Foto: Comisia Europeana
Ghiseul unic in Romania, Foto: Comisia Europeana

Aveti o firma in domeniul serviciilor si ati vrea sa incepeti o afacere in alta tara din UE? O directiva UE obliga fiecare stat membru sa implementeze Ghisee unice prin care sa se poata obtine online toate autorizatiile necesare pentru intrarea pe acea piata. In Romania, portalul se numeste Punctul de Contact Unic electronic (PCU) si a fost implementat intr-un proiect cu fonduri UE de peste 20,3 milioane lei de un consortiu condus de TeamNet International, o firma din grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita. „Platforma este functionala, dar nu trebuie sa ne oprim pana nu primim un feedback pozitiv de la utilizatori”, declara in luna mai, ministrul Comunicatiilor, dupa lansarea oficiala. Nu va grabiti. Portalul este imposibil de accesat acum de publicul larg.

Ce ar trebui sa faca acest portal, pentru care Romania are un avertisment de la Comisia Europeana?

O Directiva UE (directiva „serviciilor”, adoptata in 2006) obliga fiecare stat membru sa implementeze la nivel national „ghisee unice” prin care orice prestator de servicii din spatiul UE care ar vrea sa activeze si in Romania sa obtina toate autorizatiile si avizele necesare de la distanta, prin internet.

VIDEO – Ce se doreste la nivelul UE

  • „Prin intermediul Punctului de Contact Unic electronic, la care trebuie conectate autoritatile competente, clientii (cetateni sau companii din mediul de afaceri) trebuie sa poata indeplini de la distanta, prin mijloace electronice, toate procedurile si formalitatile necesare inregistrarii, autorizarii si desfasurarii unei activitati de prestare de servicii pe teritoriul Romaniei, indiferent de statul membru de origine al furnizorului, in conformitate cu prevederile Directivei Serviciilor”, se arata in Caietul de sarcini al licitatiei lansate in Romania pentru crearea acestei aplicatii.

Termenul de implementare al directivei UE in toate statele membre UE era 28 decembrie 2009. Romania, alaturi de alte state, nu a implementat inca acest proiect, drept pentru care Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement (incalcare a dreptului comunitar) impotriva tarii noastre, procedura in care statul roman este aproape de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.

Vezi aici situatia implementarii acestui proiect in toate tarile UE.

Ghiseul Unic din Romania ar trebui sa fie accesat la adresa de internet: www.edirect.gov.ro

Povestea unui proiect finalizat cu fonduri UE in valoare de 4,8 milioane euro – Un portal nefunctional

Aceasta este cauza pentru care autoritatile au grabit lucrurile pentru demararea unei licitatii pentru acest proiect. Mai exact, proiectul se numeste „Platforma pentru integrarea serviciilor de eGuvernare in SEN¬, avand doua componente majore: Punctul de contact unic electronic (PCU) si One-stop-shop (OSS) si a fost anuntat inca din septembrie 2010.

La acel moment, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) mai anunta ca implementarea va avea loc in urmatoarele noua luni de catre un consortiu format din Teamnet International, Software Development and Consulting SRL si C.P. Consultant Services.

Datele din SEAP (www.e-licitatie.ro) arata ca acest contract a fost atribuit catre consortiul condus de TeamNet, firma parte a grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, la data de 3 august 2010, printr-o procedura de tip licitatie restransa accelerata. Valoarea contractului – 16,383,542 lei.

Caietul de sarcini al licitatiei

var docstoc_docid=”83775500″;var docstoc_title=”Caiet”;var docstoc_urltitle=”Caiet”;

Nu este insa singura licitatie lansata pentru acest proiect. O procedura similara a fost lansata in SEAP la data de 24 martie 2010, dar a fost anulata pe 2 aprilie 2010, motivul fiind: „Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului”.

Licitatia a fost reluata la data de 6 mai 2010, castigatorul contractului fiind consortiul mai sus mentionat. De notat ca inclusiv aceasta licitatie a fost contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de firma Tactic Consulting Unit din Bucuresti, care acuza prevederi nelegale in documentatia de atribuire a acestei licitatii.

Contestatie

var docstoc_docid=”83775503″;var docstoc_title=”Contestatie”;var docstoc_urltitle=”Contestatie”;

La randul sau, CNSC s-a pronuntat la data de 11 iunie 2010, hotarand continuarea procedurii de atribuire a acestei licitatii, in conditiile in care firma Tactic Consulting Unit a renuntat la contestatia formulata.

Decizia_CNSC de continuare a licitatiei

var docstoc_docid=”83775482″;var docstoc_title=”decizie_CNSC”;var docstoc_urltitle=”decizie_CNSC”;

Cum arata un proiect finalizat – Cat a costat si de ce nu merge. Explicatiile MCSI

Dupa mai bine de noua luni de la atribuirea acestui contract, mai exact la data de 13 mai 2011, Ministerul Comunicatiilor a organizat un eveniment in cinstea finalizarii acestui proiect:

  • „Platforma este functionala, dar nu trebuie sa ne oprim pana nu primim un feedback pozitiv de la utilizatori. Tin sa felicit pe cei care au lucrat la dezvoltarea acestui proiect: Centrul National Romania Digitala (CNRD) si firmele partenere”, a declarat la acel moment ministrul Valerian Vreme.

De atunci si pana in prezent insa, portalul este imposibil de accesat de publicul larg. Ce explicatii are ministerul Comunicatiilor?

In primul rand aceea ca finalizarea unui proiect nu inseamna si punerea in functiune pentru publicul larg.

  • „Evenimentul privind finalizarea proiectului ‘Platforma pentru Integrarea Serviciilor de e-Guvernare in Sistemul Electronic National (PISEG)’ nu reprezinta si momentul punerii in functiune pentru publicul larg a portalului. Organizarea evenimentului s-a facut pentru a aduce la cunostiinta autoritatilor publice competente, asa cum sunt definite in OUG. 49/2009, aprobat cu modificari de legea 68/2010, faptul ca s-a finalizat etapa de dezvoltare a solutiei tehnice care sta la baza asigurarii functionalitatilor Punctului de Contact Unic electronic, urmand, ca in perioada subsecventa evenimentului, ca acestea sa parcurga pasii necesari pentru a-si putea indeplinii obligatiile legale stabilite prin cadrul legal care a transpuns Directiva Serviciilor 123/EC/2006.
  • Momentul lansarii live a portalului este preconizat pentru luna august, iar pentru perioada  urmatoare solutia tehnica va fi supusa unor audituri tehnice si de securitate si se va desfasura un proces de imbunatatire si validare a continutului public initial”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii MCSI.

Ce lipseste de fapt? Interconectarea intre sistemele IT ale statului

Din raspunsul MCSI mai aflam si ca portalul este intr-o oarecare masura functional „in regim de acces controlat doar pentru autoritatile competente” si ca publicul larg se va putea folosi de acest site abia dupa incheierea unor protocoale de colaborare intre institutiile publice si inregistrarea lor in acest sistem.

  • „Ulterior momentului lansarii portalului, numarul procedurilor si informatiilor disponibile prin accesarea acestuia urmeaza sa creasca pe masura ce autoritatile competente isi asigura mijloacelor tehnice si materiale necesare pentru ca trimiterea raspunsurilor catre prestatori sa fie efectuate prin intermediul PCU electronic, precum si sa-si defineasca procedurile interne astfel incat, intreaga comunicare cu prestatorii de servicii sa se poata desfasura prin intermediul acestuia”, se mai arata in raspunsul MCSI.

Raspunsul integral al MCSI

var docstoc_docid=”83795290″;var docstoc_title=”raspuns MCSI”;var docstoc_urltitle=”raspuns MCSI”;

UPDATE TeamNet International spune ca a respectat toate obligatiile contractuale, livrand solutia in termen de 9 luni de la semnarea contractului

In urma acestui articol, TeamNet International a transmis vineri un drept la replica in care subliniaza ceea ce a transmis si ministerul Comunicatiilor in raspunsul integral postat la acest articol – faptul ca si-a respectat obligatiile contractuale, livrand solutia tehnica la timp.

  • TeamNet International, in calitate de lider al consortiului, a respectat toate obligatiile prevazute in contractul cu Centrul National Romania Digitala, beneficiarul proiectului „Platforma pentru integrarea Serviciilor de eGuvernare in Siostemul Electronic National (PISEG) (…). „Precizam faptul ca momentul finalizarii proiectului a fost momentul in care a fost livrata si acceptata de catre beneficiar solutia tehnica, conform cu obligatiile contractuale, momentul darii in functiune pentru publicul larg urmand a fi stabilit de beneficiar in functie de planurile si strategia acestuia”, a precuzat vineri 8 iulie TeamNet.

Precizare TeamNet

var docstoc_docid=”84021322″;var docstoc_title=”teamnet”;var docstoc_urltitle=”teamnet”

Cat a costat acest proiect

Din datele MCSI, „proiectul privind furnizarea solutiei pentru ‘Platforma pentru Integrarea Serviciilor de e-Guvernare in Sistemul Electronic National (PISEG)’ a costat 20.315 592,08 RON, din care cheltuieli neeligibile in valoare de 3.932 050,08 RON si eligibile 16.383 542 RON, din care de la bugetul national 3.011 295,02 RON si din fonduri 13.372 246,98 RON. Finantarea UE fiind in procent de 81,62% din cheltuiala eligibila.

HotNews.ro a prezentat marti un alt caz in care Ministerul Economiei a investit 5,17 milioane lei (1,2 milioane euro) intr-un proiect (One Stop Shop) a carui finalitate era sa usureze viata IMM-urilor, dar care la lansarea oficiala s-a dovedit nefunctional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro