Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE NASA a lansat cu succes sonda Maven, care incerca sa determine cum si-a pierdut planeta rosie atmosfera

HotNews.ro
Sonda MAVEN, pregatita de lansare, Foto: NASA/Jim Grossman
Sonda MAVEN, pregatita de lansare, Foto: NASA/Jim Grossman

UPDATE 22:00 NASA a lansat cu succes luni sonda Maven in incercarea de a intelege pierderea in spatiu a unei mari parti din atmosfera martiana, care permisese planetei rosii sa fie propice vietii intr-un trecut indepartat, scrie AFP.

Separarea dintre sonda si al doilea etaj al rachetei Atlas a avut loc cum era de asteptat la 52 minute dupa decolare, iar la 15 minute dupa Maven si-a deschis antenele solare.

Managerii de misiune trebuie sa efectueze o serie de teste de sistem ale sondei pentru a asigura functionarea corecta . La 3 decembrie, ei vor efectua primul din cele patru corectiil planificate pentru a alinia exact Maven spre destinatia sa finala stabiliat pentru 24 decembrie.

Maven („Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN”) va fi plasata pe orbita in jurul lui Marte pentru a analiza paturile superioare ale atmosferei si interactiunea acestora cu Soarele si vantul solar.

Lansarea sondei de 2,45 tone la bordul unei rachete Atlas V, a grupului United Launch Alliance,a avut loc la statia Armatei americane din Cap Canaveral in Florida, la 18,28 GMT (13,28 ora locala), intr-o fereastra de tir de doua ore.

Lansarea sondei poate urmarita LIVE VIDEO intr-o transmisie oferita de NASA.

Live streaming video by Ustream

Sonda va calatori zece luni inainte de destinatie, pentru o misiune de cel putin un an unde va ajunge in data de 22 septembrie 2014.

Sonda MAVEN, pregatita pentru lansare/ Foto: NASA/Bill Ingalls

O misiune de 671 milioane dolari

Marte a avut in trecut o atmosfera mai densa, propice prezentei apei pe suprafata sa. Dar, in cadrul unei schimbari climatice, majoritatea atmosferei sale s-a imprastiat in spatiu, cred oamenii de stiinta.

„Cand apa lichida curgea din abundenta pe Marte – asa cum o arata numeroase indicii – planeta trebuie sa fi avut o atmosfera mai densa care producea gaze cu efect de sera ce i-ar fi putut permite sa fie mai calda”, a explicat duminica, intr-o conferinta de presa, Bruce Jakosky, planetolog la Universitatea din Colorado, conducator stiintific al misiunii.

„Vrem sa intelegem ce s-a intamplat, unde s-au dus apa si CO2-ul care formau o atmosfera mai densa mai devreme in istoria planetei”, a adaugat acesta.

Cu Maven, „vom avea o intelegere a istoriei Marte si a potentialului sau pentru viata, a gradului in care poate fi locuita, si care depinde in special de istoria apei si de climatul sau”.

Analizand dinamica actuala a atmosferei martiene inalte, va fi posibila intelegerea schimbarilor survenite de-a lungul timpului si efectele rezultate, potrivit oamenilor de stiinta.

„Avem un ansamblu de instrumente la bord care vizeaza gasirea pieselor lipsa din puzzle-ul istoriei Marte”, subliniase David Mitchell, sef de proiect la NASA.

Maven, o misiune de 671 milioane de dolari, este echipata cu opt instrumente care contin noua captatoare, printre care un spectrometru de masa determinat determinarii structurii moleculare a gazelor atmosferice si senzorul SWEA (Solar Wind Electron Analyser), care va analiza vantul solar in magnetosfera lui Marte.

Dupa plasarea pe orbita si cinci saptamani de calibrare a instrumentelor, sonda se va plasa pe o orbita eliptica de patru ore si jumatate, care ii va permite analizarea pe toate altitudinile a paturilor inalte ale atmosferei martiene, cu o altitudine variind de la 150 km pana la peste 6.000 km.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro