Sari direct la conținut

VIDEO Val de ironii după ce cosmonauții ruși au arătat cum și-au decorat segmentul de la bordul ISS

HotNews.ro
Cosmonautii au umplut segmentul rusesc de icoane si brizbrizuri, Foto: Captura video
Cosmonautii au umplut segmentul rusesc de icoane si brizbrizuri, Foto: Captura video

Cosmonauții ruși au prezentat într-o înregistrare video filmată pentru cei de-acasă modul în care și-au decorat segmentul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), declanșând un val de ironii în mediul online.

„Alături de noi la bord se află icoana sfintei protectoare a orașului vostru, Sfânta Mare Martiră Ecaterina care sper, că după ce ne întoarcem pe Pământ, va fi înmânată de mine și echipajul meu persoanei care mi-a încredințat-o pentru această misiune, mitropolitul Evghenie și, prin el, tuturor locuitorilor din Ekaterinburg”, afirmă Oleg Artemiev, unul dintre cei 3 cosmonauți ruși de la bordul ISS.

„Sfânta Ecaterina este minunata forță a capitalei Uralilor. Sub protecția ei Ekaterinburg a devenit un oraș dinamic dezvoltat locuit de oameni buni, educați și talentați. Îmi doresc ajutorul lui Dumnezeu asupra noastră a tuturor și vă urez felicitări pentru sărbătorile care urmează și să ne vedem în curând”, și-a încheiat acesta mesajul.

Înregistrarea video a stârnit numeroase ironii pe rețelele de socializare, nu atât de mult datorită mesajului lui Artemiev ci mai degrabă a modului „patriotic” în care cosmonauții ruși și-au decorat segmentul de la bordul ISS după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

„Uitați-vă la acest perete nebunesc din ISS. Cosmonauții ar trebui să fie elita Rusiei, educați superior, ei au călătorit și lucrat alături de colegi din străinătate și cu asta se ocupă. Imaginați-vă cum ar gândi atunci un muncitor de la țară”, afirmă pe Twitter Ioannis K. Erripis, un inginer din Grecia.

Un alt utilizator al Twitter povestește că a văzut inițial doar o captură de ecran din înregistrare și a crezut că a fost editată în Photoshop. „Cineva mi-a trimis apoi o explicație și acum văd filmarea. Sunt complet nebuni. Nebuni cu capul”.

Administratori paginii unei agenții de publicitate numite „Think About It Films” notează ironia faptului că în înregistrarea video Artemiev ridică în slăvi orașul Ekaterinburg, cunoscut ca locul în care ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și familia sa au fost uciși cu sânge rece de către bolșevici.

Un alt utilizator al Twitter a folosit programul de editare Photoshop ca să „introducă” în segmentul rusesc al ISS o mașină de spălat și un laptop, o referință probabil la relatările privind numeroasele electrocasnice furate de soldații ruși din Ucraina.

„E greu să vezi beneficiile zborurilor spațiale cu echipaj uman în această înregistrare”, afirmă un utilizator, în timp ce un altul se întreabă de ce lipsește totuși portretul președintelui Vladimir Putin din decor.

Cosmonauții ruși au un nou șef

La începutul lunii iulie, cosmonauții ruși de la bordul ISS au distribuit mai multe fotografii în care s-au fotografiat alături de steagurile autoproclamatelor republici separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, gestul lor ridicând semne de întrebare vizavi de tradiționala neutralitate politică în stația spațială.

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a fost tot mai puternic politizată de fostul său director general, Dmitri Rogozin, care înainte să fie numit la conducerea sa în 2018 a ocupat timp de mai mulți ani funcția de vicepremier responsabil de coordonarea industriei ruse de apărare.

Rogozin, care a îndemnat inclusiv la comiterea unui genocid în Ucraina, a fost înlocuit de la conducerea Roscosmos vinerea trecută, președintele Vladimir Putin numindu-l în locul său pe Iuri Borisov, cel care i-a luat locul și în poziția de vicepremier responsabil de industria de apărare în urmă cu 4 ani.

Surse de la Kremlin citate de jurnaliștii de investigație ruși afirmă că, în pofida zvonurilor privind o posibilă cădere în dizgrație a lui Rogozin, situația stă de fapt invers, Putin dorind să-l numească într-o funcție mai apropiată de Administrația Prezidențială.

În unul dintre ultimele sale gesturi în calitate de director general al Roscosmos, Rogozin le-a ordonat cosmonauților ruși de la bordul ISS să nu mai folosească Brațul Robotic European în semn de protest față de decizia Agenției Spațiale Europene de a sista colaborarea cu Moscova la misiunea ExonMars.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro