Sari direct la conținut

VIDEO Viitorul pieței muncii începe azi. Cum ne pregătim? Principalele declarații

PwC România
Viitorul pieței muncii - webinar, Foto: PwC România
Viitorul pieței muncii - webinar, Foto: PwC România

PwC România, Dora – Happy Recruiter și Școala Informală de IT, prin divizia sa de business – Digital Stack, au organizat o dezbatere despre cum s-au adaptat angajații schimbărilor aduse de pandemia COVID-19 și cum răspund organizațiile și liderii de resurse umane implicațiilor acestor schimbări. La eveniment au participat Oana Munteanu, Senior Manager, People & Organisation, PwC România, Călin Ștefănescu, Co-Founder si CEO la Happy Recruiter, Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack.

Urmăriți dezbaterea aici:

Principalele declarații din cadrul dezbaterii

Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation, PwC România

  • Paradigma s-a schimbat complet anul acesta. Nu mai discutam de un deficit al forței de muncă, de șomaj negativ ca anii anteriori. Acum suntem într-o perioadă de recesiune care va cunoaște în cel mai bun scenariu, o revenire lentă începând de anul viitor.
  • Șomajul a început să crească iar rata posturilor vacante a scăzut în toate domeniile (aproape 100% în HoReCa), ceea ce denota o prudență a angajatorilor.
  • Românii investesc foarte puțin în educație. Un studiu INS arată că din coșul zilnic doar 0,2% din cheltuieli sunt îndreptate spre educație, fiind pe ultimul loc din categoria cheltuielilor.
  • Educația este predictivă pentru piața muncii. Dacă vrem să vedem care va fi realitatea pieței muncii, trebuie să ne uităm la educație și digitalizare.
  • Tendințele precum munca la distanță și flexibilitatea au fost mult accentuate de criza medicală și au impus modificări în modul de lucru.
  • S-a schimbat cererea pieței muncii, fiind solicitate competențe de tipul soft skills, precum adaptabilitatea, capacitatea de a învăța foarte repede, creativitate și inovare în rezolvarea problemelor, gândire critică, dar și competențe de tipul data analytics.
  • Companiile percep că pe perioada lucrului de la distanță, productivitatea a crescut ca urmare a economiei de timp necesar transportului. Totodată a crescut și presiunea, ceea ce pe termen lung poate avea efecte negative prin instalarea fenomenului de burnout.
  • Cele mai multe companii, investesc în siguranța angajaților, inclusiv în asigurarea sănătății mintale a acestora, tendință care se va păstra și după pandemie.

Călin Ștefănescu, Co-Founder si CEO la Happy Recruiter

  • Conform studiului de piață realizat de DORA, Robotul de Recrutare pe un eșantion de 2.345 persoane, 84% dintre persoanele intervievate consideră că parcursul profesional este afectat de COVID-19, iar 2% consideră că au evoluat în carieră ca urmare a acestei situații.
  • Pandemia constituie o oportunitate deosebită pentru pregătire și evoluție în carieră. Persoanele care vor începe acum vor avea un avans pe piața muncii.
  • Conform sondajului, angajații nu sunt dispuși să facă schimbări în carieră. Această tendință este prezentă și în alte țări, precum Belgia, Olanda.
  • Această perioadă a determinat multe companii sa apeleze la soluții digitale și să se descurce cu mai puțini oameni, iar această tendință se va păstra.

Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack

  • Companiile pot profita de aceasta criză pentru a investi în programe de digitalizare, mai ales că formarea online este acum disponibilă indiferent de locația cursantului.
  • Cu toate că formarea online s-a dovedit a fi foarte eficientă, tendința va fi de a păstra un echilibru între formarea online și cea față în față, întrucât interacțiunea este foarte importantă.
  • Persoanele curioase, care vor căuta mereu sa învețe și să se reinventeze, vor dobândi mai repede competențele necesare pentru a se adapta cerințelor pieței muncii.
ARHIVĂ COMENTARII