Sari direct la conținut

VIDEO: Vizita la fabrica Ferrari: Oaza verde din turnatorie si copilot la test drive

HotNews.ro

Gradini Zen intre utilaje ultraperformante, cladiri ce dau impresia ca plutesc pentru a-i inspira pe ingineri, roboti industriali care lucreaza la minus 100 de grade sau la peste 300 de grade, acestea sunt imagini pregnante ramase dupa o vizita la fabrica Ferrari din Maranello, Italia. Nu departe de fabrica, pe circuitul Fiorano sunt testate toate noile masini ale marcii, iar bolizii trec de 300 km/h, foarte aproape de casa unde a trait un timp Enzo Ferrari, parintele marcii.

Maranello, Italia, nu departe de Modena. Fara Ferrari, orasul ar fi unul curat, dar banal. Multa vegetatie, strazi curate, lume putina, cladiri cu trei – patru nivele, rar mai inalte.

Insa prezenta Ferrari face ca Maranello sa fie altfel: bolizi rosii gonesc pe strazi cu motoare nervoase, magazine impanate cu rosu vand suveniruri la preturi exorbitante, iar cateva restaurante sunt pline de autografe ale pilotilor F1, de casti, costume de curse, steaguri, poze si alte lucruri legate de simbolul orasului: Ferrari.

Verdeata dintre aparate si arhitectura ajutata de poezie

Fabrica se intinde pe 50 de hectare, dar e surprinzatoare pentru ca se vrea a fi un mic oras. Are alei pline de verdeata, piata, strazi cu numele unor mari piloti si, mai ales, cate o oaza de verdeata exact unde te-ai astepta cel mai putin: in mijlocul sectiilor de productie.

Cei de la Ferrari au gandit totul sub numele unei filosofii numita Formula Uomo. S-au gandit ca o mica gradina intre utilajele fiecarei sectii ar fi ideala, astfel incat aerul sa fie mai curat, iar zgomotul – atenuat. In plus, lumina naturala patrunde din belsug in sectii, temperatura si umiditatea sunt minutios controlate, iar asta, spun cei de la Ferrari, creaza un mediu placut pentru munca.

Mecanica impanzita de verdeata
Foto: Ferrari

Proiectul a inceput acum 11 ani, iar de atunci au fost construite mai multe cladiri, in timp ce altele au fost radical modificate. Interesant este Centrul de Dezvoltare Produs, numit „Casa senina a ideilor”. Despre acest centru, cei de la Ferrari spun ca seamana cu un „loc in afara timpului”, pentru ca are patru nivele, unite prin scari si pasaje surprinzatoare, primul nivel e acoperit de apa, in centru sunt bambusi, iar cladirea este transparenta.

Cea mai recenta cladire din proiect este noua linie de asamblare, conceputa de francezul Jean Nouvel. Aici se vor produce toate noile modele Ferrari, cu motoare V8 si V12, iar in prezent a inceput asamblarea coupe-ului cabrio California.

Unul dintre bolizii cu calutul cabrat era pe liniile de asamblare, insa regulile interne ale Ferrari interzic fotografiatul in uzina, astfel ca toate pozele din fabrica din galeria foto sunt furnizate de Ferrari.

Robotii cu carca, oamenii cu precizia

Un alt fapt interesant a fost omniprezenta robotilor in sectiile Ferrari, celebra altfel pentru „manufacturierii” sai. Italienii au decis sa utilizeze robotii la muncile mai obositoare, cum ar fi ridicatul sau caratul diferitelor piese, a explcat pentru HotNews.ro Stefano Lai, seful de comunicare al companiei.

„Preferam ca oamenii sa faca muncile de precizie, de finete, cele cu valoare adaugata, cum ar fi montarea elementelor de interior”. Iar robotii sunt cu adevrat buni si pot lucra in cele mai dificile medii, de la temperaturi apropaite de minus 200 de grade, pana la calduri de neinchipuit, 300 de grade.

La uzina lucreaza 2.800 de oameni, dintre care o treime sunt la divizia de motorsport. Compania le ofera angajatilor posibilitatea de a-si lua case cu conditii financiare mai avantajoase. Printre alte avantaje – un card cu care obtin reduceri la un numar insemnat de magazine.

Ferrari e faimoasa ca fiind marca exclusivista, insa acest lucru e pus la indoiala de voci care semnaleaza cresterea accelerata a productiei Ferrari, de la 2.000 de masini anual acum 15 ani, la peste 6.500 anul trecut.

Ferrari Testarossa
Foto: Hotnews

„Nu ne pierdem caracterul exclusivist, nu vom ajunge la 10.000 pe an; ganditi-va ca productia a crescut pentru ca s-a accentuat cererea in tarile emergente”, a explicat Lai, care a subliniat ca pe pietele foarte mari vanzarile Ferrari sunt constante.

Insa marca exclusivista fiind, refuza Ferrari vreun client ? Raspunsul a fost clar: „Nu, nici nu putem, insa cei are vor Ferrari trebuie sa fie dispusi sa astepte uneori si un an jumatate, deci chiar daca ai banii, tot trebuie sa faci sacrificii, sa ai rabdare”, a explicat reprezentantul Ferrari.

Lai a mai spus ca si cei care vor excentrica senzatie de a conduce un monopost pot sa-si cumpere pentru trei milioane de euro unul asemanator cu cele din F1. Italienii vand cam cinci – sase astfel de masini pe an si organizeaza pentru posesori curse pe circuite. In Romania, partenerul Ferrari este compania Forza Rossa care si-a propus sa vanda pentru inceput 10 – 15 masini anual, dar tinta ar fi ajungerea la 50 de unitati in cativa ani.

Nu va exista Ferrari low – cost si nici SUV

In prezent, toate modelele Ferrari costa peste 150.000 de euro, iar noul California se incadreaza in peisaj. Insa vom avea un Ferrari de sub 100.000 de euro? „Nu”, a spus cu convingere Lai. Si nici SUV nu va fi. Ferrari va ramane sportiva si nici nu va cobori stacheta preturilor. Ferrari e exclusivista si la capitolul suveniruri. O cana relativ simpla cu calutul cabrat costa 18 euro, un carnetel mic trece de 8 euro, o sapca ajunge la 40 de euro, iar machetele poti sa le gasesti la 40 de euro, insa si la 280 de euro, desi cele mai mici sunt cam de lungimea unui pachet de tigari.

Ferrari Enzo pe strada
Foto: Hotnews

In jumatatea de ora petrecuta in magazin, nici o clipa nu a fost liber la casa, dovada ca imaginea Ferrari vinde bine, chiar daca vinde foarte scump.

Pe circuit, cu 620 de caluti cu sange italian sub capota

Dincolo de machete, realitatea e mult mai interesanta, iar tot ce Ferrari construieste la fabrica sa plina de gradini, testeaza pe circuitul de la Fiorano. Circuitul a fost construit din dorinta lui Enzo Ferrari acum 36 de ani si modificat acum 12 ani pentru a forma doua circuite separate, de aproape 3 km fiecare. Pe circuitul de la Maranello posesorii de Ferrari pot face cursuri de condus, care costa intre 2.800 si 10.000 de euro, in functie de durata si complexitate.

La cativa zeci de metri de pista e casa unde a trait mai bine de un deceniu Enzo Ferrari; acum, cladirea e folosita pentru intalniri de afaceri. Picturi abstracte, mobila clasica, multe fotografii, canapele de piele, dar si piese de la masini de curse – toate se gasesc in fosta casa a lui Enzo Ferrari.

Legendarul sef al companiei italiene s-a nascut la finele secolului 19 in Modena si a l

599 GTB Fiorano folosit la drive-test
Foto: Hotnews

ucrat ani buni pentru Alfa Romeo. Dupa ce a rupt colaborarea cu ei, patru ani nu avea voie sa construiasca masini care sa-i poarte numele. Primul Ferrari a aparut in 1947, se numea 125 S si avea motor V12 de 118 CP cu viteza maxima de 170 km/h. Acum, enorm de multe s-au schimbat si am putut testa, in calitate de copilot, ce-i drept unul din cele mai puternice modele Ferrari – 599 GTB Fiorano – motor V12, 620 CP, masina capabila sa atinga suta in 3,7 secunde, iar 200 km/h in 11 secunde.

Il veti auzi pe pilotul care a condus anuntand cand masina a trecut de 200 km/h, iar la unele curbe ai putea jura ca masina va iesi de pe circuit, insa un bolid de peste 200.000 euro trebuie sa fie super manevrabil. Nici consumul nu e mic: in medie – 20 litri/suta de km la viteze mici, si circa 60 litri/suta de km la viteze de 250 – 300 km/h!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro