VIDEO Vodafone și-a lansat rețeaua 5G în România, folosind stații și terminale ale chinezilor de la Huawei
Vodafone a anunțat miercuri lansarea în premieră a rețelei 5G în București, în prezența ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Oficialii companiei au prezentat un test folosind un smartphone 5G al chinezilor de la Huawei, demonstrând cum utilizatorii pot avea acces la viteze de internet mobil de 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps de upload. Reamintim că autoritățile de la Bruxelles au propus, recent, măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.
VIDEO Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, despre temerile la nivel european privind riscurile folosirii tehnologiei Huawei:
La eveniment a participat și Bogdan Iana, vicepreședinte al Autorității de reglementare în Comunicații (ANCOM).
Inima rețelei Vodafone este constuită pe echipamente ale Ericsson și Huawei, iar noua dezvoltare tehnologică a rețelei, care vine peste rețeaua Supernet 4,5G, a fost implementată cu stații de radio Huawei, vitezele prezentate miercuri fiind arătate tot folosind un smartphone Huawei, a precizat Cătălin Buliga, director tehnologic al Vodafone România.
VIDEO Test 5G al Vodafone România folosind un smartphone Huawei
Consumatorii care dețin terminale 5G pot să experimenteze deja în anumite zone centrale din București noile viteze, folosind același SIM, fără costuri suplimentare, au spus oficialii companiei. Mai multe terminale 5G vor fi puse în vanzare în magazinele Vodafone în această vară, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.
- Comisia Europeană a propus măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE
România și toate țările membre UE vor trebui să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G, pe baza căreia să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G, a anunțat, în data de 27 martie, Comisia Europeană. Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăți de pe piețele lor din motive de securitate națională, în cazul în care societățile în cauză nu respectă cadrul juridic și standardele țării.
- Temerile din UE și măsurile luate în Cehia împotriva Huawei și ZTE
Comisia Europeană subliniază că a făcut această recomandare în urma sprijinului acordat de șefii de stat sau de guvern, exprimat cu ocazia Consiliului European din 22 martie, în vederea unei abordări concertate a securității rețelelor 5G.
Executivul European amintește și de Rezoluția Parlamentului European referitoare la amenințările la adresa securității în legătură cu prezența tehnologică în creștere a Chinei în UE, votată la 12 martie, îndeamnă Comisia și statele membre să ia măsuri la nivelul Uniunii.
În această Rezoluție sunt detaliate mai multe temeri legate de tehnologiile din China, astfel:
- întrucât au fost exprimate preocupări cu privire la furnizorii de echipamente din țări terțe care ar putea prezenta un risc în materie de securitate pentru UE, din cauza legilor din țara lor de origine, în special după adoptarea Legii privind securitatea de stat din China, care impune obligații pentru toți cetățenii și toate întreprinderile și celelalte entități de a coopera cu statul pentru a proteja securitatea de stat, ca urmare a unei definiții foarte ample a securității de stat; întrucât nu se poate garanta că aceste obligații nu se aplică la nivel extrateritorial și întrucât reacțiile la reglementările chineze au variat de la o țară la alta, de la evaluări ale securității până la interdicții totale;
- întrucât, în decembrie 2018, autoritatea națională cehă pentru securitatea cibernetică a emis un avertisment împotriva amenințărilor la adresa securității pe care le reprezintă tehnologiile furnizate de întreprinderile chineze Huawei și ZTE; întrucât, ulterior, în ianuarie 2019, autoritățile fiscale cehe au exclus Huawei de la o licitație pentru crearea unui portal fiscal;
- întrucât este necesară o anchetă amănunțită pentru a clarifica dacă dispozitivele implicate sau orice alte dispozitive sau alți furnizori prezintă riscuri de securitate prin caracteristici cum ar fi instalarea unor tehnologii de tip „backdoor” în sisteme; (citește AICI toată Rezoluția Parlamentului European)
Poziția chinezilor de la Huawei despre viitorul 5G și prezența în România: Ce parteneriate are cu statul și cu marii operatori telecom
Chinezii de la Huawei au peste 2.000 de angajați în România, din care 81% sunt români, nivelul taxelor plătite către stat fiind de 24 milioane de dolari în 2018, arată compania într-un comunicat citat de Agerpres. Producătorul trece în revistă contractele cu Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS, parteneriatele cu cu statul și poziția sa despre viitorul 5G în România.
„Huawei România este partenerul strategic al marilor operatori de servicii mobile și fixe din România, inclusiv Vodafone, Orange, Telekom și RCS & RDS.
– De-a lungul timpului, cu ajutorul Huawei, au fost dezvoltate o serie de proiecte semnificative pentru rețelele telecom din România, între care amintim:
– Proiectul de RAN-Sharing pentru Vodafone: optimizarea rețelelor 3G și 4G
– Proiectul IP Call pentru Telekom România
– Proiectul LTE pentru Orange: construcția rețelei 4G și amenajarea rețelei 3G
– Proiecte de acces la rețea broadband și construcția rețelei wireless pentru RDS&RCS (Pentru detalii privind prezenta Huawei și ZTE în rețeaua DIGI citește și: Ce rețea fixă și mobilă are DIGI în România: Relația cu Huawei și planurile pentru lansarea serviciilor 5G)
– Proiectul național Ro-Net„, se arată în comunicatul Huawei România.
Rețeaua RO-NET, controversatul proiect de peste 85 de milioane de euro, finanțat din fonduri UE, care ar fi trebuit sa creeze o infrastructura de internet de mare viteză in 783 de localități defavorizate din țară, este implementat de catre grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, iar ca subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.
În comunicatul citat, producătorul chinez susține că securitatea cibernetică și protecția datelor personale ale utilizatorilor constituie un principiu de bază al companiei. Compania spune că „este deschisă colaborării cu toate guvernele, toți partenerii și clienții, pentru a aborda împreună amenințările și provocările de securitate cibernetică. (..) Huawei România susține aceleași principii precum compania mamă și respectă toate legile și regulamentele aplicabile din jurisdicția în care operează.„