Viitorul bulevard Buzesti-Berzei face victime printre cladirile-monument
Primaria Capitalei a demolat in weekend doua monumente de pe strazile Buzesti si Berzei. Unul dintre imobile este Hotel Marna, declasat de primarie in urma cu cateva luni. Celalalt imobil este o casa construita la sfarsitul secolului XIX, pe strada Berzei, nr. 34 colt cu bd. Stirbei. Ministerul Culturii si citeva ONG sustin ca demolarea este ilegala deoarece nu are aviz de la Ministerul Culturii, obligatoriu, intrucat edificiul facea parte dintr-un ansamblu de caldiri monument. Municipalitatea demoleaza aceste constructii pentru a largi bulevardul la trei benzi pe sens, plus linia de tramvai.
Demolarea imobilului de pe strada Stirbei Voda nr. 89/ Berzei nr. 34 a inceput vineri noapte, iar sambata, la pranz, aproape toata casa era pusa la pamant. ONG-urile au incercat sa opreasca demolarea inca de vineri, chemand politia, insa nu s-a putut face mare lucru. “Am sunat instant la 112, iar poliţia a ajuns în 5 minute. Au mai sunat niste vecini din Ştirbei cărora li se zgîlţăiau casele. Poliţia a oprit lucrările în alte 5 minute. Şeful de echipa nu avea copie dupa autorizaţie. A fost somat să o aduca. Dupa 20 de minute au aparut 6 poliţişti comunitari în 3 GIP-uri care l-au tras deoparte pe şeful de şantier. Poliţiştii de la secţia 3 m-au tras deoparte şi mi-au spus că Poliţia Comunitară a venit cu ordin de la Oprescu să continue lucrările şi că ei nu vor putea face altceva decît să le dea o amendă consistentă pentru tulburarea liniştii publice. Ofiţerul de serviciu al ISC nu a raspuns la telefon. Pe la ora 1:30 au reînceput demolările, iar Poliţia Comunitară păzea intrarea în şantier pentru ca nimeni să nu-i oprească pe cei care demolau ilegal! Un Jeep cu autorizaţia a venit pe la 2-2:30. Poliţiştii mi-au confirmat că au vazut o autorizaţie de desfiinţare semnată de Oprescu şi de alte 5-6 persoane din PMB, datată 10 decembrie, ziua în care au început lucrările”, povesteste Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Desi autorizatia de demolare exista, reprezentantii Ministerului Culturii au declarat ca institutia nu a emis niciun aviz pentru demolarea cladirii, ceea ce face autorizatia ilegala. “Clădirea situată pe strada Ştirbei Vodă nr. 89, colţ cu strada Berzei, nu este clasificată ca monument istoric sau de arhitectură.Totuşi, având în vedere că zona respectivă este o zonă protejată din punct de vedere urbanistic, considerăm că era normal ca Primăria Generală să solicite Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti sau Ministerului un aviz pentru demolare. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a primit o astfel de solicitare şi, prin urmare, nu a fost emis nici un aviz pentru demolare”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Minister. Clădirea face parte din monumentul istoric de tip ansamblu, Strada Ştirbei Vodă. Potrivit legii 422/2001, o astfel de intervenţie trebuie avizată de către Ministerul Culturii.
In plus, Uniunea Arhitectilor din Romania a cerut clasarea individuala a acestui imobil, pentru a-l salva de la demolare. “Uniunea Arhitecţilor din România a solicitat clasarea imobilului în regim de urgenţă. Nu am primit pînă în acest moment vreun răspuns. Cererea de clasare s-a bazat pe un studiu istorico – arhitectural al doamnei Cezara Mucenic, realizat în 2008 pentru Muzeul Municipiului Bucureşti avînd ca beneficiar municipalitatea. Studiul evalua imobilul potrivit criteriilor de clasare şi recomanda acordarea statutului de monument”, afirma Florin Balteanu, reprezentantul Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor. ONG-urile vor depune luni plangere penala impotriva tuturor celor care au semnat autorizatia de demolare.
Demolarea Hotelului Marna a inceput sambata dimineata, dar a fost oprita de inspectorii Inspectoratului de Stat in Constructii deoarece nu avea aviz de la Ministerul Culturii. Hotel Marna a fost declasat in urma cu cateva luni.