Sari direct la conținut

Viitorul pensiilor publice, in ceata politicii

Conform Raportului National al Dezvoltarii Umane, despre sistemul de pensii publice din Romania se poate spune un singur lucru bun: ca a avut o “anumita robustete”. Adica nu s-a intamplat pana acum ca batranii sa nu-si primeasca pensia pentru ca statul n-a avut bani.

Rau este ca pensiile au fost din ce in ce mai mici in ultimii 18 ani, ceea explica si din punct de vedere statistic nostalgia multor batrani dupa “epoca de aur”. Conform studiului, o rata de inlocuire a pensiei (procentul pe care il reprezinta venitul obtinut la pensie comparativ cu salariul avut) mai mica de 40% nu mai justifica rolul acestui venit nici macar ca ajutor social.

Altfel spus, daca in momentul in care te-ai pensionat nu primesti nici macar 40% din ceea ce castigai ca salariat, nu poti vorbi de continuarea vietii intr-un mod decent.

Or, conform studiului, in cea mai mare parte a anilor scursi de la revolutie rata de inlocuire a fost mai mica decat procentul limita. Concret, daca in 1990 rata de inlocuire a salariului era de 45%, acest procent a involuat astfel: in 1993 a ajuns la 42%, in 1994 – la 40%, in 1997 – la 36%, in 1999 – la 34%, in 2000 – la 32%, in 2001 – la 29% si in 2002 la 27%.

In 2004, rata de inlocuire a pensiei a crescut usor la 31%, ca in 2005 sa scada din nou la 29%. Raportul a fost elaborat de PNUD in colaborare cu Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSDMPS).

Calculele stiintifice – anulate de calculele politice

Autorii studiului au facut si o evaluare a pensiilor pana in anul 2013, cu patru scenarii, in care cel mai sumbru prevestea ca peste sase ani va fi o rata de inlocuire de numai 7%, iar cel mai optimist, de 33%.

Estimarile calculate relativ recent, in martie 2007, au fost insa spulberate patru luni mai tarziu, cand a inceput scandalul pensiilor, finalizat prin modificarea fundamentala a Legii 19/2000.

Astfel, daca la inceputul anului, cand a fost intocmit studiul, Legea pensiilor publice prevedea ca pensia se “indexeaza” cu inflatia si poate sa varieze intre 35% si 50% din salariul mediu brut, la mijlocul anului punctul de pensie capata o valoare fixa, respectiv 43% salariul mediu brut, incepand cu 1 ianuarie 2008.

de Caterina Nicolae

integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro