Vila doamnei de onoare a reginei Maria va fi demolata
Vila doamnei de onoare a reginei Maria, Simona Lahovary, o constructie de aproape o suta de ani de pe strada Dumbrava Rosie, va fi demolata. In locul ei va aparea un bloc de 6 etaje.
Imobilul se afla pe strada Dumbrava Rosie la nr. 13 si poarta numele de Vila Simona Lahovary, dupa numele primei proprietare. Primul corp al cladirii a fost construit in 1911, iar al doilea in 1940.
De cateva luni casa este lasata in paragina, cu usile si ferestrele deschise. Proprietarii vor sa construiasca altceva in loc inca din 2006. In 2008, au obtinut de la Primaria sectorului 2 aprobarile necesare pentru construirea unui bloc inalt de 21 de metri. Directia de Cultura Bucuresti a fost de acord cu aceasta interventie. Acum cateva saptamani, pe 5 mai, au obtinut si autorizatie de demolare de la Primaria Capitalei.
Si de aceasta data Directia de Cultura Bucuresti si-a dat acordul. De cateva zile a fost facuta imprejmuirea de santier si muncitorii au inceput sa lucreze in interior.
Vila face parte din lotizarea Ioanid, adica ansamblul vilelor din perimetrul strazilor Aurel Vlaicu, Dumbrava Rosie, Piata Gheorghe Cantacuzino si Bd. Dacia. Parcul Ioanid, monument de categorie A, se afla la mijloc. Strada Dumbrava Rosie, intre numerele 1-11, 2-16, este clasata ca monument de arhitectura categoria B. Vila Simona Lahovary este singura din cadrul lotizarii care nu este clasata. „Este in stare avansata de degradare. Acoperisul s-a prabusit. Nu mai poti intra inauntru fiindca se surpa plafonul cu tine. Suntem de acord sa se construiasca altceva in loc, dar sa fie la aceeasi inaltime cu casele vecine si sa respecte linia arhitecturala a zonei”, spune un vecin.
Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Asociatia Salvati Bucurestiul si Asociatia Pro_DO_MO au solicitat Prefectului Municipiului Bucuresti anularea autorizatiei de demolare. „Imobilul face parte din Zona Construita Protejata nr. 70, Parcelarea Parcul Ioanid. Regulamentul pentru aceasta zona prevede grad maxim de protectie. Respectiv, se protejeaza valorile arhitectural – urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica. Sunt permise interventii care conserva si protejeaza valorile existente. Actiunea de desfiintare a cladirii de la nr. 13, care se incadreaza perfect in ansamblul strazii Dumbrava Rosie, nu are cum sa protejeze fondul construit. Conform declaratiilor sefului de santier, exista un aviz de la Directia de Cultura Bucuresti. Conform legii, competenta de avizare pentru imobile din zona de protectie a monumentelor istorice clasa A, in cazul acesta Parcul Ioanid, apartine Directiei Monumente a Ministerului Culturii, nu Directiei de Cultura Bucuresti. Dincolo de aceste consideratii de natura legala, consideram ca demolarea imobilului din str. Dumbrava Rosie nr. 13, ar fi o pierdere importanta pentru oras”, spune Romulus Bena, reprezentantul Asociatiei Prietenii Scolii Centrale.
Autorizatia de demolare este solicitata de Asociatia de proprietari ai imobilului, iar proiectul pentru autorizatia de demolare si pentru PUD este semnat de arhitectul sef adjunct al Capitalei in anii 90, Adrian Albu. Acum acesta din urma este membru in Comisia Zonala de Cultura Bucuresti, unde a fost discutat si acest proiect inainte de a primi avizele de la Directia de Cultura Bucuresti.