Viviane Reding, desemnata de Luxemburg pentru al treilea mandat de comisar european
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a anuntat marti seara, la capatul discutiilor dintre cele doua grupari politice care formeaza coalitia de guvernamant, CSV si LSAP, desemnarea actualului comisar european pentru telecomunicatii Viviane Reding, drept candidat din partea Luxemburgului pentru inca un mandat in cadrul viitoarei Comisii Europene, ce urmeaza a fi formata in noiembrie, se arata intr-un comunicat al guvernului Luxemburghez.
Viviane Reding a supervizat, in calitate de comisar european, timp de cinci ani sectorul telecomunicatiilor din Uniunea Europeana, remarcandu-se in special pentru masura plafonarii tarifelor la apelurile de telefonie mobila in roaming, intrata in vigoare in iulie 2007. In perioada 1999-2004, Viviane Reding a ocupat functia de comisar european pentru educatie si cultura, iar acum s-ar afla la al treilea mandat ca si comisar european.
Din punct de vedere legal, Tratatul Comisiei Europene nu contine limitari privind numarul de mandate pe care le-ar putea obtine un comisar european si nici nu interzice ca un comisar european sa detina de mai multe ori acelasi portofoliu.
15 din 129 de comisari europeni au castigat pana acum al treilea mandat. Portofoliul poate fi pastrat, extins ori schimbat
Datele europene arata ca 15 din 129 de oficiali care au fost numiti pana acum Comisari Europeni au fost desemnati pentru al treilea mandat in cadrul Executivului European, trei au fost desemnati chiar pentru al patrulea mandat si unul a primit chiar al cincilea mandat (Walter Haferkamp, un social democrat din Germania).
Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european Viviane Reding, a explicat pentru HotNews.ro ca „in privinta intoarcerii la acelasi portofoliu nici Tratatul Comisiei Europene si nici Codul de Conduita al Comisarilor Europeni nu prezinta reguli precise”.
„Acesta situatie este decisa de presedintele Comisiei Europene, in urma procedurilor legale la nivelul UE, care includ autoritatile guvernamentale ale Statului Membru din care face parte comisarul european, si Parlamentul European, care trebuie sa aprobe intregul Colegiu de comisari. Este totusi adevarat, ca de regula, Comisarii care mai castiga inca un mandat in Comisia Europeana se muta catre un alt domeniu (adesea mai important sau la un portofoliu mai extins)”, a precizat Martin Selmayr.
Istoria Comisiei Europene arata de asemenea ca au existat cazuri in care comisarii si-au pastrat portofoliile. Astfel, austriacul Franz Fischler a fost comisar pe agricultura atat in Comisia Santer cat si in cea condusa de Prodi, iar olandezul Sicco Mansholt a detinut patru mandate in calitate de comisar european pe agricultura.