Sari direct la conținut

Vladimir Putin: Nu a fost un joc de ping-pong al acuzatiilor reciproce cu oficialii NATO

Rezultatele colaborarii cu NATO depind de felul in care Alianta tine cont de interesele Rusiei, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin, dupa Consiliul Rusia-NATO. Liderul de la Moscova a declarat ca „prezenta unui bloc militar la granitele noastre nu e de natura sa dea liniste Rusiei”.

Conferinta de presa a delegatiei ruse a inceput cu 45 de minute intarziere, iar intrarea lui Vladimir Putin in sala a suscitat apaluze. Erau aplauzele unor jurnalisti rusi care se asteptau ca raspunsurile sa vina de la ministrul de externe, Serghei Lavrov, in schimb a aparut insusi liderul de la Kremlin.

Dialogul avut la Bucuresti a fost „foarte deschis, foarte constructiv si sincer”, in care si-a prezentat pozitia si in care a gasit aceeasi sinceritate a raspunsurilor si la partenerii din NATO.

Discutia despre scutul antiracheta va avea loc la Soci, sambata si duminica, in dialogul cu presedintele Bush, extinderea NATO spre granitele Rusiei nu este de natura sa linisteasca Rusia, chiar daca este capabila sa isi asigure securitatea, iar in privinta Tratatului CFE adaptat trebuie facut ceva, nu doar acuzata Rusia ca s-a retras din el – sunt cateva din ideile exprimate de presedintele rus.

Putin a prezentat ca alternativa la scutul antiracheta american unul al SUA, Rusiei si Europei

Liderul de la Kremlin a spus ca discutia privind scutul antiracheta american a fost atinsa tangetial in Consiliul NATO-Rusia, in contextul unui scut privind protectia teatrelor de operatii. Altfel, principalele discutii vor fi la Soci, sambata si duminica, atunci cand se va intalni cu presedintele Bush.

El a mai spus ca a prezentat Consiliului o proprie initiativa in ceea ce priveste scutul antiracheta, un proiect comun, sub comanda NATO, Rusia si SUA, cu doua centre de schimb de informatii: unul la Bruxelles, altul la Moscova. Propunerea sa a fost respinsa, insa nu a dat explicatii. Putin a lasat doar sa se inteleaga ca propunerile aliatilor au fost mai proaste, fara a detalia in ce sens.

Putin: Nu ne dorim un Razboi Rece!

Presedintele Putin crede ca nu se poate vorbi in termeni de nou Razboi Rece si nici nu este posibila o situatie de acest gen.

„Cred ca acest lucru nu este posibil, nimeni nu este interesat de acest lucru. Poate ca exista anumite forte separate care ar dori sa tulbure apele si in aceasta apa tulbure sa prinda pesti. Dar jucatorii globali, si anume Europa, SUA, Rusia, nimeni nu este interesat la revenirea in trecut. Nu exista o asemenea nevoie. Vreau sa va atrag atentia ca nu exista niciun fel de dispute si diferente ideologice in Europa astazi”, a spus Vladimir Putin

Nimic nu separa Europa astazi si „daca vorbim despre faptul ca avem anumite preocupari, anumite teme, am dori sa fim auziti si sa solutionam impreuna problemele care apar. Se spune adesea ca Rusia nu este foarte vorbareata. Dar de ce am fi daca nu este vorba despre amenintari la securitatea noastra nationala”, s-a intrebat liderul de la Kremlin.

Sa facem ceva in privinta tratatului CFE! a indemnat Putin

„Ati spus ca noi am blocat Tratatul CFE (n.r. privind fortele conventionale in Europa), dar noi l-am ratificat, am indeplinit acest tratat”, a atacat el acest subiect dificil si a adus argumente care au incercat sa darame intreaga logica si retorica occidentala.

El a subliniat ca Rusia este singura tara care respecta tratatul, in timp ce tarile baltice au semnat versiunea veche, dar nu au ratificat-o pe cea adaptata. „Noi suntem singura tara din acest tratat care si-a luat obligatia de a-si reduce propriile trupe, pe propriul nostru teritoriu. Si nu numai ca ne-am luat aceasta obligatie, dar am si ratificat Tratatul. Partenerii nu au facut, invocand Acordurile de la Istanbul, a continuat putin, pe un ton ceva mai dur decat pana in acel moment.

Putin a arata ca rusii au scos doua baze militare din Georgia, dar acum se discuta sa scoata alte doua. In ceea ce priveste Transnistria, a spus presedintele rus, trebuia sa scoata sau sa distruga armament greu, ceea ce s-a intamplat, iar acest expertii internationali au constatat asta.

„Asa ca, dragi prieteni, haideti sa traim prieteneste si sa avem un dialog deschis si cinstit. Asa cum va fi atitidinea fata de noi, tot asa vom actiona si noi la aceasta politica”, a fost indemnul liderului de la Kremlin.

Mai mult, el a dat semnale in privinta tratatului CFE adaptat: „In prezent, am auzit de la partenerii mei si exista dorinta fie de a ratifica ceea ce s-a convenit inainte, fie sa ajungem la un nou acord, fie sa modificam ceva. Dar trebuie sa facem ceva, trebuie sa actionam”, crede Putin.

Ce poate face NATO fara Rusia? Nimic, spune liderul de la Kremlin

Vladimir Putin crede ca NATO nu poate face fata provocarilor si problemelor actuale fara Rusia. Iar extinderea nu este o solutie la acestea. „Am discutat sincer cu partenerii nostri si le-am spus ca noi nu consideram ca extinderea NATO conduce la rezolvarea problemelor actuale. Cand a fost creat NATO exista Imperiul Raului, URSS. Astazi nu mai exista Uniunea Sovietica si nu exista blocul de est. Si atunci impotriva cui exista NATO? Am auzit ca pentru solutionarea problemelor actuale si a provocarilor existente. Care sunt aceste probleme si provocari?”, a intrebat Putin.

In neproiliferarea armelor nu se poate face nimic fara Rusia, „unul dintre cele mai mari state nucleare din lume”, care si-a refacut si dezvoltat potentialul nuclear. Nici in privinta Afghanistanului NATO nu se descurca singur, dovada ca a cerut ajutorul Kremlinului, iar vineri, la Summit, s-a semnat acordul de tranzitare a teritoriului rusesc.

Rusia a eliminat bazele militare din Vietman, Cuba si Europa de Est si a primit in schimb doua baze, In romania si Bulgaria

Integrarea in NATO nu inseamna democratizare, raspuns liderul de la Kremlin argumentelor aliatilor care i-au spus ca este si in interesul Rusiei sa aiba la granitele ei state democratice si stabile.

„Pentru mine, aceasta este o ipoteza foarte ciudata. Ganditi-va cum suna: in primul rand, daca o tara sau alta este membra a NATO, atunci ea pretinde ca e si democratica. Iar daca nu e in NATO, insamna ca nu e democratica. Haideti sa vedem ca sunt tari in lume – despre care nimeni nu se indoieste ca sunt democratice – care nu sunt membre ale NATO. Dar asta nu inseamna ca nu mai sunt democratice. Sau Ucraina, ar fi fost primita ieri in NATO si ar fi devenit democratie? Ce, asta inseamna ca astazi nu este democratie?”, a argumentat la randul sau Vladimir Putin.

Extinderea nu este impotriva Rusiei, au incercat sa il asigure Aliatii. Dar Putin a gasit contraargumente si in acest sens, incepand cu un compliment la adresa istoriei Germaniei si a lui Bismark: „Eu sunt interesat, iubesc istoria europeana si cea germana. Marele Bismark spunea ca in asemenea probleme nu sunt importante intentiile, ci potentialul”, a spus presedintele rus.

El a aratat ca Rusia a facut o serie de gesturi de bunavointa, in timp ce NATO a facut gesturi contrare. „Nimeni nu a schimbat articolul 5 din Tratatul de la Washington, noi am lichidat bazele din Vietman, din Cuba, am scos toate unitatile militare din Europa de Est. Din partea europeana am retras aproape integul armanent greu”, a aratat Putin.

Si ce a primit Rusia in schimb? „O baza in Romania, unde ne aflam acum, o baza in Bulgaria, un raion de pozitionare strategic american in Polonia si Republica ceha. Aceasta e o apropiere a infrestructurii militare catre granitele noastre”, a raspuns singur, propunand deschidere si onestitate in discutarea acestor subiecte. Iar Consiliul NATO-Rusia este un cadru in care ele pot fi discutate.

Putin, un presedinte sarmant, si-a luat la revedere si a multumit presei internationale la Bucuresti

Sujmmitul de la bucuresti a fost ultimul mare eveniment international la care a participat Vladimir Putin in calitate de sef al Federatiei Ruse. Peste o luna va preda prerogativele puterioi succesorului sau, Dmitri Medvedev.

Intrebat daca se simte faptul ca va trebui sa se dea la o parte o usurare, el a spus ca renunta bucuros la povara pe care a purtat-o pe umeri 8 ani de zile. Cu o voce scazuta, emotionat parca de intrebare, dar si de constientizarea situatiei, cu o privire parca mai putin agera si taioasa decat in prima parte a conferintei, cea neemotionala, Putin a raspuns:

„Eu, ca orice om care a avut o atitudine responsabila fata de obligatiile de serviciu si care a facut toate eforturile, sigur ca astept ca aceasta povara a responsabilitatii sa treaca de pe umerii mei pe umerii altui om. Dar, cum se spune la noi, de ce sa nu ne bucuram aici, pentru ca este lasarea la vatra. Este incheierea perioadei de lucru, o perioada cu rezultate”.

De altfel, atitudinea lui Putin a fost cordiala, calma si sarmanta. Rapunsurile la intrebari au fost date pe un ton calm, doar cand a vorbit despre Treatatul CFE a adoptat un ton mai dur si taios, si chiar a zambit ingaduitor in momentele in care traducerea din casti a fost defectuoasa. Intr-unul dintre momente, translatorul roman sin cel rus se auzeau in acelasi timp, iar in altul se pare ca translatorul rus nu a tinut pasul cu jurnalistul care i-a pus presedintelui intrebarea in limba engleza.

De fiecare data Putin a remarcat ca „traducerea a disparut”, dar a inteles foarte bine atat intrebarea adresata in limba franceza, cat si cea in limba engleza.

Mai mult, l-a indemnat pe un jurnalist – momentan fara microfon – care vroia sa ii pouna o intrebare sa vorbeasca sa vorbeasca mai tare. „Va rog sa vorbiti tare, cu o voce de comanda”, a spus Putin, obisnuit dupa cum stim sa dea comenzi.

Putin si-a laudat succesorul, pe Dmitri Medvedev, „om cu vederi ample, cu pregatire universitara stralucita”, si i-a asigurat pe jurnalisti ca „va fi interesant cu el”.

Liderul de la Kremlin a folosit ocazia pentru a face un scurt bilant al relatiilor cu presa in cei 8 ani la carma Rusiei, dar si de a-si lua adio de la presa internationala si de a-i multumi „foarte mult” pentru interesul acordat problematicii Rusiei.

Cei 8 ani au fost dificili si in istoria Rusiei si in relatiile cu partenerii sai, dar au fost ani de „renastere a Rusiei ca un stat puternic independent, cu o pozitie proprie”, iar dialogul cu presa „s-a desfasurat si se desfasoara usor”, potrivit lui Putin.

In final, Vladimir Putin si-a facut iesirea din sala in aplauzele – paradoxal sau nu, ironic sau nu – jurnalistilor rusi.

Din declaratiile presedintelui Putin, pe scurt:

  • Evaluam in mod pozitiv rezultatele Consiliului Rusia-NATO; discutia a fost condusa de ideea compromisului
  • Am avut convorbiri constructive in cadrul Consiliului de astazi; faptul ca am avut un Consiliu Rusia-NATO arata ca suntem dispusi la dialog
  • Am incheiat un acord cu NATO, prin care trupele Aliantei pot transport material nemilitar pe teritoriul rusesec spre Afganistan
  • Am conlucrat activ in domeniul antiterorist; terorismul nu poate fi combatut doar de o natiune
  • SUA ar face mai bine sa-si apropie Iranul si sa negocieze cu el; statele vecine, inclusiv Rusia, implementam complet si fara echivoc obligatiile contractuale fata de Iran in ceea ce priveste programe nucleare pacifiste
  • Se incearca o cooperare a fortelor Rusia-NATO in domeniul actiunilor civila de urgenta
  • Extinderea NATO  nu sporeste increderea Rusiei in  Alianta, iar largirea NATO poate periclita relatia Rusiei cu statele Aliantei
  • Exista posibilitatea organizarii unei Conferinte de Pace privind Orientul Mijlociu; Rusia doreste sa medieze conflictele din lumea araba 
  • Voi discuta cu George W. Bush la Soci despre scutul antiracheta
  • Consensul cu privire la securitate, in relatia cu SUA, a fost stabilit
  • Preocuparea Rusiei vizeaza in mod clar interesele noastre legate de securitate
  • Nu este posibila o noua runda a Razboiului Rece
  • Nu exista aspecte majore care sa ne divida in Europa; poate ca exista interese privind intoarcerea la trecut, dar Rusia, SUA si Europa nu doresc asa ceva
  • Rusia a ratificat Tratatul privind fortele conventionale, spre deosebire de alte state
  • Rusia este singurul stat care a respectat obligatia de a reduce numarul soldatilor
  • Exista dorinta ajungerii la noi acorduri privind armele conventionale
  • In ceea ce priveste Transnistria, ni s-a spus fie sa retragem, fie sa distrugem armamentul greu. Am facut ceea ce ni se cerea prin Conventia de la Instanbul
  • Tratatele internationale ar trebui respectate nu numai unilateral
  • La intalnirile cu oficialii NATO am discutat in mod deschis si contructiv. Nu am depasit anumite limite, nu a fost un joc de ping-pong al acuzelor reciproce
  • Intrarea in NATO nu duce in mod automat la democratizarea unei tari
  • Daca un stat nu face parte din NATO nu inseamna ca este unul nedemocratic
  • Rolul democratizator al NATO nu a fost dovedit in realitate
  • NATO este un partener major pentru noi
  • Rusia este un stat care isi poate asigura securitatea independent de alte organizatii
  • Intentionam sa ne dezvoltam si mai mult puterea militara
  • Este foarte greu de combatut terorismul fara implicarea Rusiei
  • Misiunile NATO in Afganistan nu raspund eficient problemelor regiunii
  • Sistemul antiracheta este un sistem impotriva Rusiei
  • Astept cu nerabdare sa iau povara presedintiei de pe umerii mei si sa o dau succesorului
  • La finalul celor 10 ani de presedintie, consider ca am avut realizari si succese
  • Anii presedintiei mele au fost anii de reviriment ai Rusiei ca o natiune puternica si prospera
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro