Vor misca dramele clientilor inimile bancherilor?
Mii de romani au ajuns la disperare pentru ca se regasesc pe lista neagra a rau-platnicilor. Unii sunt vinovati, pentru ca din diferite motive n-au mai putut plati ratele. Altii sunt victime, pentru ca sunt acolo din vina bancilor. Se impune gasirea unei solutii pentru fiecare caz in parte, pentru ca altfel s-ar putea ajunge la gesturi extreme.
Infiintarea Biroului de Credit, baza de date in care se regasesc informatii despre cei care au luat credite de la banci si comportamentul de plata al acestora, este fara indoiala un lucru benefic.
Este bine ca bancile sa stie cine le bate la usa pentru a primi un imprumut, dupa cum la fel de bine este ca aceia care solicita un credit sa stie ca exista o institutie care urmareste modul in care ei isi achita sau nu obligatiile de plata.
Insa modul in care bancile au inteles sa trimita si sa foloseasca informatiile cuprinse in baza de date a Biroului de Credit este un subiect care merita o analiza mai atenta. Si asta in special prin prisma situatiilor in care s-au vazut si se vad zilnic sute de romani care vor sa isi imbunatateasca standardul de viata.
Viata bate normele de creditare ale bancilor
„Daca figurez in lista de rau-platnici fortata de imprejurari credeti ca mai am vreo sansa sa mai obtin vreun credit pe lumea asta, sau trebuie sa-mi pun capat zilelor? Pentru ca am obosit sa ma tot milogesc la toate bancile si sa nu gasesc intelegere. Muncesc cinstit, am o vechime neintrerupta de 31 de ani si un contract pe perioada nedeterminata”, ne scrie o potentiala clienta a bancilor.
„Eu doar am completat adeverinta de venit cu salariul meu de la data respectiva, iar colega mea a beneficiat de credit. Eu nu am fost deloc la banca, nu am semnat nimic”, scrie altcineva. „Am obtinut anul trecut un credit de nevoi personale de la banca X si am platit pana acum aproape 10 rate. In acest timp, am fost data afara de la servici.
Am fost la sucursala la care am facut creditul si le-am explicat ca sunt in imposibilitate de plata si le-am cerut sa-mi mareasca perioada de rambursare, si in felul acesta, sa-mi scada rata. Mi-au spus ca nu se poate, pentru ca creditul este acordat pe scadenta maxima.
Acum sunt sunata de la firma de recuperari si amenintata cu judecata. Am platit din suma restanta o data 10 milioane si o data 7 milioane, dar nu mai am cum sa fac rost de bani, mai ales acum cand am ramas si insarcinata. La ce sa ma astept?”, suna un alt strigat disperat primit la Conso.
„In 2005, din cauza cheltuielilor de la procesul de divort, am intarziat cu plata ratelor 2 luni. Intre timp am achitat toate creditele, iar in prezent nu mai am nici un credit. Sunt bugetar cu un salariu de aproximativ 1.000 de lei. Intrebarea mea este: mai pot obtine vreun credit sau pe ce perioada am interdictie?” ne scrie un alt client pus pe lista neagra a rau-platnicilor.
Multe lucruri pot fi indreptate
Citatele de mai sus provin din mesajele primite tot mai des in ultima vreme de la utilizatorii Conso. Aceasta sugereaza ca bancherii ar trebui sa ia cat mai curand in serios situatia fiecarui client in parte, pentru ca este posibil ca multi dintre ei sa aiba dreptate.
Si este posibil ca si cei care au ajuns din vina lor pe listele Biroului de Credit, sa fi avut motive temeinice pentru aceasta situatie, iar pedepsirea lor pentru o perioada indelungata sa fie nu doar nedreapta, ci chiar cinica.
Raportarea la Biroul de Credit a clientilor care au restante la plata mai mari de doar 30 de zile este unul dintre lucrurile discutabile ale sistemului, avand in vedere ca termenul nu este nici pe departe unul atat de indelungat. De multe ori, extrasele de cont ajung cu saptamani intarziere sau bancile modifica dobanzile si comisioanele, deci si scadentarul de plata.
Si pana sa se dumireasca cum stau lucrurile oamenii sunt deja aruncati pe lista neagra.
Este apoi vorba de cuantum. 10 lei, suma minima de la care ajungi la Biroul de Credit este una extrem de redusa, s-ar putea spune chiar derizorie. Nu este moral sa fie practic blocat cinci ani de zile accesul la imprumut al unei persoane care inregistreaza o restanta de plata – chiar si din vina ei – de doar 10 lei.