Sari direct la conținut

Vosganian: Impunerea unui randament minim garantat pe pilonul II ar fi o fortare

HotNews.ro

Impunerea unui randament minim garantat pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), ceruta de sindicate si de alte organizatii ale societatii civile, nu este o solutie buna pentru ca ar fi o „fortare” pentru fonduri, a declarat marti ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn. La inceputul lunii ianuarie, mai multe organizatii ale societatii civile din Romania au cerut autoritatilor ca legea privind pensiile private obligatorii sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei.

„Trebuie sa lasam piata sa functioneze, iar in acest moment impunerea unui randament minim garantat ar fi o fortare pentru fondurile de pensii”, a declarat Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

In opinia ministrului economiei, pensiile private obligatorii reprezinta un motor de dezvoltare economica care va stabiliza economia. Vosganian si-a exprimat increderea ca scaderea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat ca urmare a alocarii unei cote de 2% din salariul brut in prezent – si 6% peste opt ani – la pensiile private obligatorii va fi recuperata din baza mai mare de impozitare si cresterea numarului de salariati din economia romaneasca.

La inceputul acestui an, mai multe ONG-uri au solicitat schimbarea legislatiei pe pilonul II in sensul garantarii unui randament minim egal cu rata anuala a inflatiei. Reprezentantii acestor organizatii sustineau ca in lipsa raportarii la inflatie, valoarea reala a contributiei la fondurile de pensii private va fi afectata negativ si ca romanii vor iesi in pierdere. Potrivit solicitarii ONG-urilor, acoperirea acestei garantii urma sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.

In aceasta privinta, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii au avertizat, la momentul respectiv, ca vor sesiza organismele Uniunii Europene asupra instabilitatii legislative din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro