Sari direct la conținut

Vrea Guvernul să naționalizeze Pilonul II? Nu discutăm așa ceva. E doar o discuție a unora care vor să se audă la televizor – ministrul Muncii

HotNews.ro
Economii pentru pensie, Foto: Vlad Ispas / Alamy/ Profimedia
Economii pentru pensie, Foto: Vlad Ispas / Alamy/ Profimedia

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat vineri despre schimbările pregătite prin OUG la Pilonul II de pensii, privind tăierea unor comisioane încasate de administratorii fondurilor de pensii, și dacă Guvernul se gândește în prezent la o naționalizare a banilor din acest sistem.

  • „Ministrul Muncii nu are nicio atribuțiune aici. Atribuțiile Ministerului Muncii legate de Pilonul II sunt doar din punct de vedere a virării sumelor de bani către administratorii privați și a întocmi acele liste cu sumele de bani.
  • Am primit de la ASF, că acolo sunt specialiștii, acel text pe care dvoastră îl vedeți postat în transparență publică. Dumnealor au scris tot. Ministerul Muncii și Guvernul nu au avut nicio completare. ASF nu are posibilitate, conform legii, de inițiativă legislativă, și atunci a trebuit să fie acest lucru preluat și adus în Guvern.
  • De naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva. E doar o discuție a unora care vor să se audă pe la televizor.”, a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi.

Schimbările propuse la Pilonul II și III de pensii: USR acuză Guvernul că ar urmări ‘gonirea administratorilor’ și ‘confiscarea banilor’

​USR a solicitat miercuri Guvernului Ciucă să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență care vizează eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative).

USR susține că proiectul de OUG pus in dezbatere de Ministerul Muncii prevede „modificări nocive la Pilonul 2 de pensii prin care se urmărește desființarea acestuia prin gonirea administratorilor de pilon din România și confiscarea banilor de către stat.”

Ce prevede proiectul Ordonanța de urgență: Comisioane tăiate și noi sancțiuni

HotNews.ro a informat marți că ​Guvernul vrea să elimine comisioanele percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, potrivit unui proiect de OUG lansat în consultare de Ministerul Muncii.

În prezent, veniturile celor 7 administratori de pensii private care gestionează active de peste 92,4 miliarde de lei doar la Pilonul II vin dintr-un comision de administrare a acestor active, constituit din 2 surse:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

La Pilonul III de pensii, comisionul de administrare a activelor este compus tot din 2 surse:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond;
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Potrivit datelor ASF, la Pilonul III erau 577.000 de participanți la finele lunii martie 2022, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative depășea 3,3 miliarde de lei la data menționată.

Ministerul Muncii a lansat luni un proiect de Ordonanță de urgență care propune eliminarea uneia din cele două surse de venituri, respectiv a comisionului aplicat pe contribuțiile plătite atât la Pilonul II cât și la Pilonul III de pensii.

Cum este motivată măsura?

  • „Reglementarea actuală a comisionului de administrare perceput de administratorii fondurilor de pensii private este constituit din două surse, ambele suportate de către participanții la fondurile de pensii private, generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, se arată în proiectul de OUG.

Practic prin proiectul de OUG se va modifica atât Legea 411/2004 (care vizează Pilonul II) cât și Legea 204/2006 (Pilonul III de pensii) astfel încât comisionul de administrare să se constituie doar prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii.

HotNews.ro a scris anterior că cei 7 administratori au obținut anul trecut venituri de peste 577 de milioane de lei din cele două tipuri de comisioane aplicate în Pilonul II.

Din această sumă doar 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro