Sari direct la conținut

Wall Street revine pe crestere dupa anuntul Bancii Japoniei

HotNews.ro

Bursa din New York a terminat in usoara crestere sesiunea de, investitorii fiind incurajati de noua politica monetara din Japonia, care a predominat in fata cifrelor mai degraba dezamagitoare cu privire la ocuparea fortei de munca din SUA: Dow Jones a castigat 0,38%, iar Nasdaq 0,20%.

Dow Jones Industrial Average a crescut cu 55.76 puncte 14.606,11 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 6.38 puncte la 3.224,98 puncte.

Si S&P 500 a urcat cu 0,40% (6.29 puncte) la 1.559,98 de puncte.

„Piata, care terminase in ‘rosu’ sesiunea de miercuri, a fost sustinuta de decizia bancii centrale din Japonia de relaxare monetara, dar si de anuntul ca Banca Centrala Europeana isi mentine propria sa pozitie”, a sintetizat sesiunea Michael James de la Wedbush Morgan Securities, citat de AFP.

Dorind sa arate ca este gata sa „faca tot ceea ce poate fi” pentru a scoate tara din deflatie, Banca Japoniei a decis joi accelereze si sa extinda masurile de relaxare cantitativa, modificand rata dobanzii cheie la cel mai scazut nivel din iulie 2012.

Banca Japoniei a anuntat joi cel mai mare pachet de stimulare monetara din lume, promitand o injectie 1.400 miliarde dolari in economie in mai putin de doi ani, o miscare radicala care a devalorizat yenul si a randamentul obligatiunilor la minime record, scrie Reuters.

Yenul s-a devalorizat joi in fata dolarului si a euro, dupa anuntul unor noi masuri de relaxare monetara ale Bancii Japoniei (BoJ), scrie AFP.

Randamentul obligatiunilor de stat ale Japoniei cu scadenta la 10 ani a cazut joi la cel mai redus nivel istoric, de 0,425%.

Anuntand o majorare a cumpararilor de obligatiuni, BoJ a antrenat o crestere a cererii si, drept consecinta, o reducere a randamentului la un nivel inedit.

Acest lucru inseamna ca statul poate imprumuta la costuri foarte mici, ceea ce nu va ezita sa faca, in ciuda unui nivel important al datoriei, pentru a finanta reconstructia nord-estului Japoniei, devastat de catastrofa din 2011.

BoJ a decis joi sa acelereze si sa amplifice masurile de relaxare, cu scopul de a dubla baza monetara in doi ani pentru a atinge in acelasi timp obiectivul de inflatie de 2%.

Banca a precizat ca este pregatita sa „faca tot ceea ce este posibil” in sens cantitativ si calitativ pentru a scoate tara din deflatia care ii afecteaza activitatea economica de 15 ani.

Astfel, BoJ va trece la o politica de control al bazei monetare, respectiv bani lichizi si rezervele obligatorii ale bancilor, in loc doar de a incuraja o dobanda de interventie cvasi-nula, o masura adoptata unanim de cei nou membri ai consiliului de politica monetara.

De asemenea, s-a votat unanim majorarea achizitiilor de obligatiuni de stat, la toate maturitatile, inclusiv cele pe 40 de ani.

Noul guvernator, Haruhiko Kuroda, subliniat ca nu va ezita sa ia si alte masuri de relaxare monetara, daca va fi nevoie, pentru atingerea obiectivului de 2% pentru inflatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro