Webinar PwC: Cheltuielile efectuate de companii în contextul pandemiei și modul în care au aplicat facilitățile fiscale, subiect de analiză în cadrul inspecțiilor fiscale
Cheltuielile efectuate de companii în contextul pandemiei și modul în care au aplicat facilitățile fiscale, precum bonificații la plată sau șomaj tehnic, vor face obiectul inspecțiilor fiscale în perioada următoare, reiese din concluziile webinarului ”Inspecțiile fiscale în timpul pandemiei”, organizat de PwC România și D&B David și Baias.
”Sondajul pe care l-am realizat printre companii în vederea pregătirii acestui eveniment dedicat inspecțiilor fiscale a confirmat observațiile noastre din practică, anume, că activitatea de inspecție fiscală a ieșit din amorțeală și este de așteptat că va fi tot mai activă pe final de an. Reluarea verificărilor este, în fapt, o revenire la normalitate pentru administrația fiscală care trebuie să își ducă la îndeplinire rolul de colectare a sumelor datorate bugetului. Un punct important în această discuție s-ar putea dovedi și nevoia autorităților de a se asigura că diferitele facilități fiscale acordate în pandemie au fost aplicate corect de către contribuabili”, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.
”De asemenea, cheltuielile pe care companiile le-au făcut pentru a asigura desfășurarea activității în condiții de siguranță, prin achiziții de dezinfectanți, marcaje, compartimentări, măști sau teste ar putea fi vizate de inspecțiile fiscale în perioada următoare cu scopul de a verifica tratamentul fiscal, modul de documentare și respectarea criteriilor de aplicare” a precizat Ruxandra Târlescu, Partener servicii fiscale și juridice, PwC România.
Pregătirea documentației pentru cheltuielile realizate, un proces complicat
”Astfel, în cazul acestui tip de cheltuieli este necesară o analiză de la caz la caz care să determine tratamentul lor fiscal atât din perspectiva deductibilității la calculul impozitului pe profit, cât și din perspectiva tratamentului fiscal la nivelul persoanelor fizice angajați”, a adăugat Monica Vîrza, Director PwC România.
Specialiștii PwC și D&B au reliefat și că pregătirea documentației pentru cheltuielile realizate este un proces complicat care necesită timp în vederea identificării documentelor și persoanelor din cadrul societății care le pot oferi. De multe ori, inspectorii nu sunt dispuși să acorde acest răgaz de pregătire care s-a dovedit și mai dificil în condițiile actuale de pandemie de lucru la distanță, fără acces direct la documentele fizice și cu riscul ca persoanele care au acces la ele să nu fie disponibile sau pur și simplu să nu se poată deplasa din motiv de restricții impuse de autorități.
”Contextul actual a impus necesitatea de a avea o arhivare electronică care să faciliteze accesul rapid la documente la cererea organelor fiscale. O astfel de arhivă ar trebui să fie organizată în funcție de importanța tranzacției și de riscul fiscal al acesteia, astfel încât departamentul financiar să poată identifica rapid documentele solicitate în inspecțiile fiscale. De altfel, o astfel de abordare ar fi indicată mai ales acum când, din cauza restricțiilor, există riscul ca anumite tranzacții derulate în această perioadă să nu fi fost documentate corespunzător”, a precizat Mihail Boian, Avocat Partener D&B David și Baias.
Tichetele cadou, prețurile de transfer și TVA rămân zone de interes pentru inspecții fiscale
La fel ca în perioada precriză, inspecții fiscale sunt așteptate pentru verificarea modului de acordare a tichetelor cadou, aplicării politicilor de prețuri de transfer și TVA.
”Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) a continuat cu cea mai mare intensitate și consecvență verificările privind tichete cadou inclusiv pe durata stării de urgență și de alertă. Organele de control par să-și fi format o opinie privind încadrarea fiscală a tichetelor cadou acordate angajaților partenerilor comerciali drept venituri de natură salarială pentru care cel care le acordă datorează impozit pe salarii și contribuții sociale obligatorii, deși nu există o bază legală clară care să susțină această opinie. Inspecțiile DGAF se finalizează doar cu un proces-verbal care nu are putere de decizie de impunere. Însă odată ce acest proces-verbal este înaintat către Direcția Generală de inspecție fiscală, demararea unei inspecții fiscale devine doar o chestiune de timp”, a spus Irina Nistor, Director Mobilitate Internațională PwC România.
Recomandarea este ca pentru trecut contribuabilii să încerce să ajusteze ceea ce se poate, în timp ce pentru viitor să aibă în vedere modificarea practicilor/politicilor comerciale în vederea identificării unei soluții benefice ambilor parteneri comerciali în limitele impuse de lege. ”În orice caz, decizia de impunere emisă în urma inspecției fiscale poate fi contestată în instanță, iar șansele de câștig vor depinde de documentația prezentată, dar și de modul în care au fost prezentate și susținute argumentele juridice relevante” a subliniat Dan Dascălu.