Week-end-ul demolarilor: Trei case din Bucurestiul de altadata au fost puse la pamant
Moda demolarilor de week-end continua in Capitala. O casa de circa 160 de ani de pe strada Tudor Arghezi a fost rasa de pe fata pamantului sambata dimineata. In locul casei demolate se va construi o cladire de birouri, la inaltimea blocurilor alaturate, respectiv 11 etaje. Aceeasi soarta au avut-o si alte doua case de pe bulevardul Stirbei Voda.
Casa de pe strada Tudor Arghezi nr. 4 are autorizatie de demolare de la Primaria Capitalei. Beneficiarul este Centrofarm. Printre administratorii companiei se numara Catia Radulescu, sotia lui Cristache Radulescu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.
Autorizatia de desfiintare, semnata de arhitectul sef al Capitalei, a fost emisa pe data de 2 septembrie si prevede doar demolarea anexelor imobilului de la nr. 4. Casa demolata nu era anexa. Strada Tudor Arghezi este zona protejata, iar arhitectul Dan Ionescu spune ca in Bucuresti sunt foarte putine constructii ca aceea demolata: „Casa in stil neo-clasic de pe Str. Tudor Arghezi prezinta particularitatea porticului de ordin ionic, care inlocuieste un foisor (sau pridvor), dupa cum rezulta din Planul Borroczyn. Acest model de portic ionic este extrem de rar in Bucuresti, fiind databil (stilistic), la inceputul raspandirii neo-clasicismului in Principatele Romane, recte in Bucuresti. Astfel, datarea lui ar putea sa fie plasata prin 1850-1860”.
Pe teren a mai ramas o casa construita in anii 1930-1950.
Terenul viran ramas pe strada Arghezi
Foto: Hotnews
„Este scandalos sa se demoleze o casa care este de la 1850, cum probabil nu mai sunt nici o suta in Bucuresti si care arata asa cum arata. Parerea mea este ca numai din greseala nu a fost declarata monument. Vinovatia apartine primarului Oprescu si arhitectului sef, Gheorghe Patrascu. Din nou gasim o autorizatia care are un aviz prealabil de la Directia de Cultura Bucuresti, in loc de Ministerul Culturii, desi este zona de protectie a unui monument de clasa A, iar competenta conform legii revine Ministerului si nu Directiei. Este un aspect pe care noi l-am semnalat de mai multe ori arhitectului sef”, ne-a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Pentru cele doua case de pe bd. Stirbei Voda, nr. 118-120 si 122-124, construite in prima jumatate a secolului XX, autorizatiile de demolare au fost date tot de Primaria Capitalei, exact in aceeasi zi cand a fost data autorizatia de demolare pentru casa din Tudor Arghezi nr. 4.