Sari direct la conținut

Weekend victorios pentru Patriciu

HotNews.ro

Dinu Patriciu a repurtat aseara a doua victorie in fata procurorilor din Parchetul General, scrie Cotidianul, in urma deciziei instantei de a accepta exceptiile ridicate de avocatii omului de afaceri si de a refuza emiterea mandatului de arestare.

Parchetul General a luftat inca o data bagarea la beci „preventiva” a lui Patriciu, subliniaza Gandul. KO Procedural, titreaza Ziua.

Victorie de weekend

preluare din Cotidianul

Dinu Patriciu a fost din nou ieri la un pas de arestare. Dupa sapte ore de deliberari si rasturnari de situatie, instanta Tribunalului Bucuresti a acceptat exceptiile ridicate de avocatii omului de afaceri si a refuzat emiterea mandatului de arestare.

Tribunalul Bucuresti a inceput ieri, la ora 13.00, dezbaterea privind cererea procurorilor Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Anterior, instanta fusese de acord cu devansarea cu o saptamina a judecarii, considerin-du-se a avea caracter de urgenta.

Cerere inedita

La 13.20, insa, atit avocatii, cit si Dinu Patriciu au parte de o surpriza: procurorii recuza, pentru prima data in istoria justitiei, un complet de judecata, pe motiv ca judecatorul Maria Tripadus n-ar fi impartiala.

Concret, judecatorul era acelasi care a stabilit pe 16 februarie un nou termen in dosar si, din aceasta cauza, nu ar fi putut fi obiectiva in derularea procesului, considera procurorii.

Avocatii, insa, reactioneaza imediat: „Cererea este inadmisibila din punct de vedere legal. Parchetul nu are calitate de parte in dosar, deci nu poate cere asa ceva”, sustine in fata presei Cristian Iordanescu, unul dintre aparatorii omului de afaceri. Sedinta se suspenda rapid, asteptind ca seful Sectiei Penale, Lia Savonea, sa accepte recuzarea sau sa o refuze.

Recuzare refuzata

In jurul orei 16.00, conducerea Sectiei Penale afirma ca nu este de acord cu schimbarea judecatorului Maria si se intra intr-un nou tur de forta in sala. Peste alte 20 de minute, se iau in discutii exceptiile procedurale ridicate de catre avocatii lui Patriciu, care si sint luate in discutie de judecatori.

In primul rind, sustin aparatorii lui Patriciu, procurorii nu ar fi indeplinit obligatia de a-i lua acestuia o declaratie inainte de a ajunge la instanta cu privire la acuzatiile noi: delapidare, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu. Apoi, omul de afaceri nu a fost inainte de a se cere arestarea retinut pentru 24 de ore, asa cum prevede legea.

„Nu exista motivele pentru care Patriciu ar putea fi arestat, procurorii care au intocmit materialul de arestare preventiva sint aceiasi ca si in luna mai, cind a fost retinut Patriciu, iar actele sint facute pe baza celor premergatoare din dosar si nu pe probe certe”, au sustinut aparatorii. La ora 17.20, omul de afaceri a iesit din sala si ore in sir s-a asteptat decizia judecatorilor.

La ora 19.00, Dinu Patriciu a iesit triumfator din sala de judecata si a anuntat ca instanta a refuzat emiterea mandatului de arestare, tinind seama de exceptiile ridicate de avocati. Patriciu a acuzat din nou „mascarada politico-economica” la care este supus de trei ani si a anuntat ca va continua lupta atit cu statul roman, cit si cu SRI, care i-a interceptat telefoanele.

Razboiul petrolistilor s-a nascut la Cotroceni

Rivalitatea dintre Dinu Patriciu si Ovidiu Tender a devenit publica in vara lui 2004. Tender ar fi vrut sa salveze RAFO, agatind-o de gitul Petromidia, si, pentru ca nu a reusit, a asmutit Parchetul impotriva lui Patriciu cu ajutorul lui Ioan Talpes. Patriciu si Tender s-au mai luptat si pentru Petrom.

La inceputul lui iunie 2004, Parchetul National Anticoruptie anunta ca investigheaza privatizarea rafinariei Petromidia – detinuta de Rompetrol. Imediat, Dinu Patriciu, seful Rompetrol, a declarat ca in spatele anchetei se afla Ovidiu Tender, patronul grupului omonim, Marian Iancu, administratorul VGB Oil, care manageriza RAFO, si vicepremierul de atunci Ioan Talpes.

Articol integral in Cotidianul

Parchetul General a luftat inca o data bagarea la beci „preventiva” a lui Patriciu

preluare din Gandul

Al treilea „meci” al lui Dinu Patriciu la tribunal a fost un adevarat spectacol. Au fost de toate – echipe adverse (avocati contra procurori, procurori contra judecator), arbitri (judecatori), suporteri (familia si apropiatii inculpatului), iar evenimentul a fost transmis in direct pe televizor. In centrul atentiei, vedeta zilei: presedintele Rompetrol.

Mai linistit decat in celelalte reprize – atunci cand a fost retinut si cand s-a discutat in instanta arestarea sa – Dinu Patriciu a inceput meciul in forta. „Nimeni nu ma poate condamna”. Partida a inceput la ora 13.00. Inainte de sosirea lui Patriciu, echipele s-au incalzit la Sectia I penala.

Avocatii si procurorii de sedinta si-au pregatit tactica, studiind cu atentie parti din dosar. Evenimentul a fost anuntat la avizier, separat de celelalte cauze aflate pe rol.

Inainte de procesul sefului Rompetrol, in aceeasi sala, tocmai se terminasera „o masura de a nu parasi tara”, „o insulta”, „o amenintare” si vreo zece „masuri de arest preventiv”. Ultimele spete au cam speriat partea superstitioasa a galeriei omului de afaceri.

„Asta aduce ghinion, dar Dinu e tare”, sopteste in barba o femeie venita sa-l vada pe viu pe omul de afaceri. „Pana acum nu l-am vazut decat la televizor si cred ca aici e o cacealma”, a mai zis „spectatoarea”, care a fost trimisa „dupa seminte” de jandarmul de la poarta. Fix la ora 13.00, Patriciu a venit la „meci” cu X5.

A coborat din Jeep si a facut o baie de multime. Zeci de blituri si reflectoare au izbit obrazul crispat a inculpatului Rompetrol. Imediat, Patriciu si-a luat o mina calma si a declarat bataios ca ceea ce a construit a facut in mod cinstit si ca acum se doreste compromiterea Rompetrol.

„Nu am emotii”, a mai spus, si a calcat pe covorul rosu care ducea spre Sectia I penala. Mai-marele Rompetrol a venit la „meci” echipat sport: blugi, pulover si sacou. Elementul de eleganta era o batista de matase albastra in tonul cu griul sacoului.

Forte de jandarmi au asigurat buna desfasurare a partidei, adica s-au postat intre usa salii de judecata si spectatorii veniti la proces. „Dinule, iti tinem pumnii!”, a mai apucat sa spuna un suporter asezat in peluza, adica pe scarile de langa Sectia I. Meciul a inceput cu o lovitura de teatru.

In minutul 2 al partidei, dupa un atac al varfurilor lui Patriciu – 4 dintre cei mai cunoscuti avocati ai Romaniei – Parchetul a contraatacat fulgerator si a inscris. Procurorul de sedinta l-a recuzat pe judecator. In lipsa de arbitru, meciul s-a intrerupt. Patriciu a iesit incruntat printre suporterii sai.

„Este absolut incredibil! Procurorii au recuzat instanta. E o premiera”.Omul de afaceri a iesit afara pentru a fuma. Se vedea cat este de incordat dupa modul in care sorbea din tigara. A terminat Kent-ul din cinci fumuri. Inculpatul e inconjurat in permanenta de un „mol” de ziaristi.

Gramada de oameni cu camere si reportofoane penduleaza pe trotuar in fata tribunalului. Centrul e Patriciu care fenteaza firele de relee, scapa la mustata de o lovitura de camera si incearca sa vorbeasca in particular cu apropiatii sai. Nu reuseste.

In paralel, magistratii solutionau cererea de recuzare a judecatorului cauzei, formulata de Parchet. Procurorul de sedinta a invocat dreptul de a avea un proces echitabil si a cerut inlocuirea judecatorului, pe motiv ca acesta s-ar fi antepronuntat in cauza.

Adica, magistratul recuzat ar fi inlaturat temeiul de drept in baza caruia s-a cerut arestarea omului de afaceri. Mai clar, judecatorul a fost recuzat fiindca in urma cu o saptamana a considerat ca Patriciu si alti doi cetateni americani inculpati in dosar nu se sustrag urmaririi penale. Or, tocmai pe motiv, ca se sustrag, Parchetul a cerut arestarea preventiva a acestora.

Articol integral in Gandul

KO procedural

preluare din Ziua

Omul de afaceri Dinu Patriciu a parasit ieri, in jurul orei 19.20, pentru a treia oara ca om liber, sediul Tribunalului Bucuresti, castigand astfel un nou razboi cu Parchetul General.

Dupa ce la ultima infatisare, din 16 februarie, de la Tribunal judecatorul Maria Tripadus de la Sectia * Penala amanase judecarea cererii procurorilor de arestare preventiva, ieri magistratul a admis exceptia de omisiune a ascultarii lui Dinu Patriciu, una dintre cele cinci exceptii invocate de aparatorii acestuia.

Cele cinci exceptii invederate instantei au avut la baza vicii de procedura si nereguli constatate de avocatii omului de afaceri in timpul urmaririi penale. La finalul unei zile epuizante, Patriciu a parasit sediul Tribunalului in uralele celor veniti acolo pentru a-l sustine.

„Nu mai conduc societatile Rompetrol din Romania”

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca nu mai conduce de multa vreme nici una din societatile din Romania care fac parte din grupul Rompetrol si ca, in urma cu multa vreme, s-a ocupat de managementul firmei tocmai pentru a face fata acestor situatii de criza.

„Am ramas director general si presedinte a grupului in Olanda, dar nu am nici un fel de functie executiva in Romania pentru a proteja interesele angajatilor, actionarilor si partenerilor nostri. Nu am considerat, insa, ca este cazul sa fac publica aceasta hotarare care ar fi putut sa para o cedare in fata presiunilor care s-au facut.

Acum pot sa va mai precizez ca nu mai detin nici un fel de functie, de multa vreme, in companiile din Romania ale grupului si am recurs la toate procedurile legale de desemnare a conducerii pentru a proteja interesele”, a declarat Dinu Patriciu dupa iesirea din sala de judecata.

Dinu Patriciu a mai spus ca le transmite angajatilor sa fie optimisti ca grupul Rompetrol va creste si va ramane o companie profitabila.

Cele cinci exceptii

Avocatii lui Dinu Patriciu au invocat cinci exceptii de ordine publica caracterizate de lege ca fiind imperative, ceea ce presupune ca prin admiterea lor cererea de arestare trebuie respinsa. In primul rand, avocatii au invocat faptul ca procurorii au incalcat procedura intrucat la referatul cauzei nu exista o declaratie scrisa a lui Dinu Patriciu din care sa rezulte ca acesta a fost ascultat.

De asemenea, aparatorii presedintelui Rompetrol au acuzat mai multe vicii ale referatului prin care procurorii au cerut arestarea preventiva a lui Dinu Patriciu. Ei au sustinut, pe de o parte, lipsa de competenta materiala a procurorului si, pe de alta parte, faptul ca referatul nu contine motivele si probele pe care se intemeiaza aceasta propunere.

Potrivit avocatilor, procurorul nu putea sa refaca o ordonanta care a mai fost luata in discutie anterior (respectiv in mai 2005) si sa vina cu aceasta propunere refacuta in instanta.

In acelasi timp, aparatorii omului de afaceri au mai sustinut ca propunerea de arestare trebuia intemeiata pe probe administrate in timpul urmaririi penale. In acest sens, probele ar fi fost administrate in faza actelor premergatoare urmaririi penale si, in aceasta situatie, toata procedura este ilegala.

De asemenea, avocatii au mai sustinut ca propunerea de arestare a fost facuta direct la instanta, fara sa existe in prealabil o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. (G.T.)

Actiunile Rompetrol suspendate la Bursa

Actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate ieri de la tranzactionare la bursa, in contextul in care era anunatata judecarea propunerii de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat pentru Mediafax directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. „Judecarea cererii de arestare a lui Patriciu este un eveniment considerat de bursa ca important.

Pentru a asigura protectia adecvata a investitorilor si a elimina orice tentatii de a specula aceasta situatie in mod nedorit, am luat decizia de a suspenda de la tranzactionare compania Rompetrol. Este o situatie de incertiudine. Pana luni, investitorii vor avea timp sa reflecteze si sa ia decizii in cunostinta de cauza”, a mai spus Farmache.

Potrivit unui regulament al BVB, in vederea mentinerii unei piete ordonate, transparente si echitabile, directorul general al BVB poate decide intarzierea, amanarea sedintei de tranzactionare, precum si suspendarea temporara sau pe toata durata unei sedinte sau a mai multor sedinte de tranzactionare a realizarii tranzactiilor la nivel de bursa, piata, simbol sau simbol-piata.

Tribunalul Bucuresti a admis, la inceputul acestei saptamani, cererea procurorilor Parchetului instantei supreme de a judeca mai devreme decat termenul stabilit initial cererea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu, respectiv vineri 24 februarie, in loc de 3 martie. (A.M.V.)

Articol integral in Ziua

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro