Sari direct la conținut

Zece mituri despre casatorie

HotNews.ro

A crescut numarul divorturilor. Asta arata statisticile care mai sustin ca aproape jumatate dintre casatorii se destrama. Multe cupluri incep sa-si reevalueze mariajele cu sau fara ajutorul psihologilor. Daca faci parte dintre ele sau daca te numeri printre cei carora le este teama sa se casatoreasca, afla cate ceva cu privire la miturile despre casatorie.

1. Casatoria este mai avantajoasa pentru barbati decat pentru femei. In ciuda cercetarilor anterioare, raspandite in lumea intreaga, studiile recente arata ca atat barbatii, cat si femeile au avantaje in urma casatoriei, desi acestea sunt diferite. In urma unei casatorii, ambii au sanse sa traiasca mai mult, sa fie mai fericiti, sanatosi si bogati. De obicei, sotii au avantaje in ceea ce priveste sanatatea, in timp ce sotiile obtin mai multe avantaje financiare.

2. Copiii ii fac pe ambii soti sa devina mai apropiati si mai fericiti. Studiile arata ca, din contra, aparitia primului copil mai mult ii indeparteaza pe parinti decat ii apropie. Este o noua sursa de stres. Cu toate acestea, in cazul cuplurilor care au copii, se inregistreaza o tendinta mai scazuta a divorturilor, in comparatie cu cele care nu au copii.

3. “Cheile” unei casatorii pe termen lung sunt norocul si dragostea. Cuplurile care au casnicii trainice marturisesc ca au ramas impreuna atata timp datorita devotamentului si prieteniei. Cei mai fericiti soti sunt cei care isi bazeaza relatia pe prietenie si valori comune.

4. Cu cat o femeie are mai multe diplome, cu atat scad sansele ca ea sa se casatoreasca. Un studiu bazat pe rata casatoriilor la mijlocul anilor ’90 arata ca femeile care termina astazi o facultate se casatoresc mai tarziu, insa au mai multe sanse sa se marite, in comparatie cu cele fara studii superioare.

5. Cuplurile care traiesc impreuna mai mult timp fara sa se casatoreasca au casnicii mai trainice decat cele care se casatoresc la o luna dupa ce s-au cunoscut. Contrar acestui mit, sociologii au demonstrat ca cei care traiesc impreuna mult timp inainte sa se casatoreasca au cele mai mari sanse sa se desparta. Unul dintre motive este ca cei care asteapta foarte mult inainte sa faca pasul decisiv se tem de fapt sa spuna “da” oficial. Cred probabil ca nimic nu ii va opri sa dispara cand se ivesc problemele.

6. Nu te poti astepta ca o casatorie din ziua de azi sa dureze o viata, asa cum se intampla pe vremuri. Oamenii din ziua de azi traiesc mai mult. Cresterea longevitatii se datoreaza in mare parte reducerii mortalitatii infantile si, desi adultii de azi traiesc un pic mai mult decat bunicii lor, nu trebuie sa pierdem din vedere ca, spre deosebire de acestia, ei se casatoresc mai tarziu. Durata de viata a unei persoane divortate nu s-a schimbat prea mult in ultimii 50 de ani. Statisticile arata ca, cel putin in randul americanilor, cele mai multe divorturi au loc in al saptelea an de casnicie.

7. Pentru o femeie maritata creste riscul violentei domestice. Contrar acestui mit, tot cercetarile arata ca riscurile de violenta domestica sunt mai mari in cazul femeilor necasatorite, care traiesc in concubinaj. Unul dintre motive este acela ca femeile nu raporteaza aceste abuzuri.

8. Sotii care se casatoresc au parte de mai putin sex si de o viata sexuala mai putin satisfacatoare decat cei singuri. Potrivit unui studiu la scara nationala, facut in SUA, cuplurile casatorite se bucura de mai multe partide de sex decat inainte. Ambii soti se lauda nu numai ca fac sex mai des, dar obtin si o placere mai mare, atat pe plan fizic, cat si emotional.

9. Nu “bucata aia de hartie” te tine alaturi! S-a demonstrat ca cei care se multumesc sa traiasca impreuna, fara a se casatori insa, se preocupa mai mult de propria persoana si de propria bunastare si mai putin de cea a partenerului.

10. Cei care raman in ziua de azi impreuna sunt fericiti,spre deosebire de parintii si bunicii nostri care erau oarecum fortati sa traiasca impreuna, desi nu se mai intelegeau.

Potrivit a ceea ce au raspuns oamenii in nenumarate cercetari, nivelul general de fericire intr-o casatorie nu a crescut. Din contra, chiar a inceput sa scada. Casatoriile din ziua de azi, in comparatie cu cele de acum 20-30 de ani, au probleme din cauza stresului de la serviciu si interactiunii tot mai scazuta dintre soti.

Sursa: discovery.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro