Sari direct la conținut

Zece semne ca trebuie sa-ti cauti alt doctor

HotNews.ro

Ti s-a intamplat sa iesi din cabinetul unui medic mai nelamurit decat ai intrat, sa nu fii bagat in seama, ori sa ti se taie macaroana de cum deschizi gura? Din pacate astfel de cazuri exista, insa nu trebuie sa te lasi descurajat. Daca nu esti multumit de medicul la care mergi, afla ca exista foarte multi care se comporta exact pe dos. Iata cand este cazul sa faci o schimbare.

1. Nu ai incredere in ceea ce-ti prescrie medicul tau si cu toate astea mergi la el. Un pacient merge la doctor pentru ca are o problema si vrea s-o rezolve. Daca iese pe usa cabinetului punandu-si intrebari daca ar fi bine sa ia ce i-a recomandat medicul, ar fi cazul sa caute raspunsuri si in alta parte.

2. De fiecare data ai impresia ca te vede pentru prima oara. Daca suferi de o boala cronica, inseamna ca iti vizitezi medicul de cateva ori pe an. Cu ajutorul notitelor pe care si le face in fisa, despre cazul tau, ar trebui sa-si aminteasca ce s-a intamplat la vizitele anterioare si daca ai inregistrat sau nu vreun progres. E adevarat ca medicii sunt ocupati si vad multi pacienti, dar asta nu-i o scuza sa nu-si mai aminteasca nimic despre boala ta.

3. Nu ii poti pune intrebari. Pacientii merg la medic sa caute raspunsuri: ce-i in neregula cu ei? Ce tratament este cel mai potrivit? La ce sa se astepte de acum inainte ? Ce optiuni au? Unii medici isi rezerva cateva minute sa le raspunda, altii, din contra. Chiar ii descurajeaza sa puna intrebari. Daca iti este greu sa ai un dialog cu medicul tau, ar fi bine sa-i gasesti un inlocuitor.

4. Nu iti explica de ce te trimite sa faci anumite analize si de ce iti prescrie un anumit tratament. Ar trebui sa fii constient ca au trecut vremurile cand medicii iti scriau ceva pe reteta si trebuia sa mergi la farmacie sa iti iei tratamentul. Astazi ar trebui sa comunice mai mult. Sa iti explice de ce trebuie sa faci anumite investigatii, de ce sa iei medicamentele respective si cum te vei simti la inceput. Daca nu esti informat despre ceea ce i se intampla organismului tau, fa ceva!

5. Medicul este neprietenos. Ca orice om, doctorul poate avea din cand in cand probleme. Trebuie sa-l intelegi, insa la fel de important este sa te inteleaga si el pe tine. Intelege el oare prin ce treci suferind de o anumita boala? Este important sa-ti dea impresia ca-i pasa.

6. Este foarte ocupat si trebuie sa astepti foarte mult pana cand te poate primi. Desi boala se poate agrava asteptand 3 luni pana cand obtii o programare, unii bolnavi prefera sa astepte toata aceasta perioada numai sa fie consultati de un medic renumit. Si totusi, merita sa-ti risti sanatatea asteptand atat de mult?

7. Medicul este mereu pe fuga. Iti acorda toata atentia in timpul consultului sau are alte preocupari care nu au nicio legatura cu cazul tau. Simti ca iti da sfaturi pe fuga? Dispare din camera inainte sa apuci sa-l intrebi ceva? Iti da impresia ca-l tii din treburi mai importante? In cazul asta, cauta pe cineva mai putin ocupat.

8. Si locatia poate fi o problema. Daca trebuie sa bati orasul in lung si-n lat sa obtii o reteta, ar trebui sa-ti gasesti un medic in zona in care locuiesti sau muncesti. Unde te trimite sa-ti faci analize, radiogramii sau alte teste? Cei care locuiesc la sate nu au prea multe optiuni, insa cei de la oras ar trebui sa-si puna asemenea probleme.

9. Conteaza foarte mult si cat te costa sa te tratezi la medicul respectiv. Daca prefera sa te cheme la cabinetul lui particular, in loc sa-ti faca o interventie la spital, fa un calcul si vezi daca merita …

10. Doctor nu este respectuos. Daca nu-si respecta programarile si te lasa sa astepti cu orele pana iti vine randul, nu tine seama de programari si isi invita mai intai cunoscutii in cabinet, nu trebuie sa te certi cu acestia cand ies pe usa. Ridica-te si pleaca si apeleaza la serviciile altcuiva.

Sursa: about.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro