Sari direct la conținut

Zeci de mii de persoane au participat, in Bucuresti, la Noaptea Muzeelor

HotNews.ro
Muzeul de Istorie al Romaniei: Reconstituire istorico-militara de Noaptea Muzeelor, Foto: Agerpres
Muzeul de Istorie al Romaniei: Reconstituire istorico-militara de Noaptea Muzeelor, Foto: Agerpres

Zeci de mii de persoane au participat, sambata, la Noaptea Muzeelor in Bucuresti, eveniment de succes desfasurat la nivel international si aflat anul acesta la a XII-a editie, informeaza Agerpres. Bucurestenii au stat la cozi cu mult inaintea deschiderii programului si s-au aflat in curtile muzeelor pana la inchiderea evenimentului, tentati de un numar impresionant de expozitii, proiectii, concerte, conferinte si ateliere educative propuse de cele 27 de muzee si 22 de organizatii culturale deschise in Capitala.

* La Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” intre orele 18,00 si 1,00 s-a vizitat expunerea permanenta, iar copiii au participat la atelierele de desen si pictura Art Antipa organizate cu acest prilej. Potrivit reprezentantilor muzeului, atelierele inedite, proiectiile de filme documentare oferite de Digi Animal World au facut deliciul vizitatorilor.

„Pana in acest moment am avut in jur de 4.500 de vizitatori, dar coada care s-a format inainte de deschidere inca nu s-a micsorat”, a declarat sambata, in jurul orei 22,00, pentru agentia de presa citata, Florentina Purdescu, sef birou Relatii publice, marketing cultural si programe educationale.

Ea a estimat ca pana la finalul evenimentului se vor inregistra aproximativ 10.000 de vizitatori, mai putini decat la editia precedenta. „Anul trecut am avut in jur de 13.000, dar acum estimam ca vom avea doar 10.000”, a spus Purdescu.

* Oaspetii Muzeului National al Taranului Roman au vizitat expozitia permanenta si expozitiile temporare, au participat la atelierul de carte al lui Razvan Supuran sau au adastat in Targul de Sfintii Constantin si Elena, din curtea interioara.

„Intre orele 18,00 si 21,00, am avut 4.368 de vizitatori la expozitia permanenta si la expozitiile temporare, dupa care la ora 21,00 doua dintre expozitiile temporare s-au inchis, ramanand deschise alte doua, dintre care una pana la ora 23,00, iar cealalta pana la ora 2,00”, a precizat managerul institutiei, Virgil Stefan Nitulescu.

El a mentionat ca numarul vizitatorilor se situeaza la nivelul anului trecut. „Fata de anul trecut suntem tot pe acolo. Atunci am avut aproape 5.000. In situatia in care unii dintre oameni au crezut ca muzeul s-a inchis din cauza santierului, eu zic ca e bine”, a precizat Nitulescu.

* Mii de persoane au trecut si pragul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) unde au stat ordonat la cozi, pana dimineata, pentru a vizita, pe langa Galeria Nationala si Spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expozitiile „Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra”, „150 de ani de la instaurarea monarhiei constitutionale in Romania” si „Oglinzile Orientului” – deschisa in avanpremiera.

In Sala Tronului si Sufrageria Regala, au fost organizate concerte de muzica baroca, iar in curtea muzeului conducerea institutiei a propus jocuri interactive si filme de animatie atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.

Aici, mai putini decat in alti ani, vizitatorii de varsta a treia au tinut foarte mult sa paseasca in spatiile regale ale MNAR, chiar daca s-au ajutat de baston si nu au fost la fel de sprinteni ca mamele cu copii in carucioare sau in port-bebe.

„N-am venit pentru ceva anume. Sa revad cu placere palatul. Ce sa va spun. Daca stau aici de 80 de ani, in cartierul asta, va dati seama, e ca si casa mea. In fiecare an fac treaba asta”, a declarat un vizitator imbracat elegant.

Considerand ca are „un nume comun” si ca daca se recomanda Ionescu „este suficient”, el a marturisit ca a venit la fiecare editie a Noptii Muzeelor si ca a fost in Palatul Regal si „pe vremea regelui Mihai”.

„Am fost. Sigur ca da. Am 85 de ani. Era Mihai, pe Carol nu l-am prins ca eram copil, elev, in anii ’38, pana in ’39. Il vedeam pe rege, cum sa nu. Iesea Mihai, cu masina, pe strada Regala, prin fata la Dalles spre Piata Victoriei. Odata m-a luat si pe mine pe scara masinii. Era foarte prietenos. Era tanar, dar avea deja permis de conducere”, a spus vizitatorul, care a declarat cu mandrie ca a „prins” Versoix-ul. „Am stat la rege, invitat, o ora si jumatate. Acasa la el”, a mai spus vizitatorul.

Managerul interimar al MNAR, Dragos Neamu, s-a declarat optimist in ceea ce priveste baterea propriului record al institutiei de la editia 2015.

„Oamenii dispun de o asteptare relaxanta, placuta. Tot aici, in curte, cum poti observa, avem proiectii pentru copii din AnimEst, avem aici cafea si ceai, facute special pentru Noaptea Muzeelor cu niste ingrediente speciale si totul este infuzat la rece. Vremea ne ajuta. Sunt deja doua cozi desfasurate, foarte multa lume in interior. Se folosesc si aplicatiile multimedia. Sunt foarte curios sa vedem ce numar de vizitatori o sa avem”, a spus Neamu.

El a precizat ca pana la ora 22,00 se inregistrasera cel putin „o mie, doua” de vizitatori.

„Mi-am propus sa merg pe traseu, la alte muzee, sa vad ce se intampla acolo, avem echipa care face monitorizare, avem o persoana special responsabila cu asa ceva, dar care si posteaza pe site-ul Noptii Muzeelor, dar mai ales pe pagina de Facebook. Dar, lucrurile sunt pozitive. Am semnale ca exista o iesire masiva in strada si lumea gusta foarte mult din acest meniu”, a spus Dragos Neamu.

* La Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) publicul a vizitat expozitiile permanente ‘Tezaurul Istoric’, ‘Lapidarium’ si ‘Copia Columnei lui Traian’. Atelierele educative si de creatie si momentele de reconstituire istorico-militara in exteriorul muzeului, pe strada Postei, luptele antice (daci si romani), demonstratiile de manuiri de arme au fost foarte apreciate.

„Venim pentru prima oara aici. Am dorit sa aratam cate ceva din modul in care se intrebuinta armamentul roman si dacic, dar si din ce insemna viata unui legionar”, a declarat Dragos Barbu, un „roman” din cadrul Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj, in timp ce un „dac”, Radoi Cristian, a spus ca „a indragit stramosii din primele clase”. O „sarmata”, Mirela Ion, careia colegii ii spun „Sarmis”, arcas sportiv, cu cateva titluri de campion national la competitii de tir cu arcul, a sustinut ca „important este ca oamenii vor sa afle despre ce suntem noi, ca neam, din profunzimi”. „Avem nevoie sa ne intoarcem la radacinile noastre”, a completat ea.

„Pana la ora 22,00, MNIR a fost vizitat de 2.000 de vizitatori, iar dupa aceasta ora ritmul de vizitare va creste pentru ca am marit grupul care intra si am redus intervalul intre doua grupuri. Estimam sa intre in continuare circa 800 de vizitatori pe ora”, a precizat directorul general al muzeului, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Potrivit Adelei Stan, muzeograf in cadrul Departamentului Relatii Publice al institutiei muzeale, „la editia 2016 a Noptii Muzeelor, MNIR a inregistrat 4.000 de vizitatori”.

* Si la Muzeul National Cotroceni s-au vizitat gratuit saloanele regale de la etajul I si expozitia „Eleganta si traditie in moda feminina. De la Belle Epoque la interbelic”, s-a vizionat si un spectacol de teatru, muzica si dans sustinut de copiii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6. De mare succes s-a bucurat o parada a vehiculelor de epoca – organizata in colaborare cu „Retromobil Club Romania”, micutii vizitatori dar si indragostitii tinand sa se fotografieze pe scarile pretioaselor exponate.

Managerul institutiei muzeale, Cristina Verona, a declarat ca, pana la ora 23,00, se depasise numarul de vizitatori inregistrat anul trecut de aproximativ 2.000 de persoane si a estimat ca pana la ora 24,00 acesta sa se dubleze. „Programul pe care l-am pregatit a fost foarte interesant si bine primit de public si, in continuare, toata lumea e pe pozitii”, a spus managerul Muzeului Cotroceni.

Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronata in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfasurat la nivel international. In Romania evenimentul este organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor, membru in conducerea celei mai mari retele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro