Sari direct la conținut

Zestrea penala cu care PSD+PC si PDL negociaza noul Guvern. De ce nu va ajunge Mitrea ministru

HotNews.ro

PSD si PD-L cumuleaza o duzina de dosare penale la varf, si numara alte cateva zeci in teritoriu. HotNews.ro a inventariat dosarele mari si stadiul in care se afla ele. Potrivit unor surse judiciare, patru dosare sunt pe punctul de a fi trimise in judecata, probabil in cursul saptamanii viitoare. Printre ele, s-ar afla si dosarul lui Miron Mitrea. Altfel spus, Mitrea nu va putea face parte dintr-un viitor guvern. Constitutia prevede ca un ministru trimis in judecata este automat suspendat din functie. Prin urmare, si daca va fi trimis in instanta inainte de formarea noului Guvern, cu atat mai putin dupa, Mitrea nu poate fi ministru.

Miron Mitrea n-a putut fi contactat pentru a confirma informatiile potrivit carora nu doreste sa faca parte din viitorul executiv tocmai pentru ca stie ca urmeaza sa fie trimis in judecata.

Dosare aflate la DNA in diferite stadii de cercetare

Casa Muzeu din Zambaccian
Foto: AGERPRES

Adrian Nastase (PSD+PC). Trofeul Calitatii. Dosarul se afla la DNA. Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Nastase. In acest caz nu e nevoie de avizul Parlamentului deoarece presupusele fapte de coruptie au fost savarsite inainte ca Nastase sa ocupe functia de premier.

Pe 3 decembrie, Nastase a fost chemat la DNA. In acest al patrulea dosar procurorii il suspecteaza pe Adrian Nastase ca ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din 2004.

In dosar este implicata Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite.

Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea “Trofeul Calitatii in Constructii”. Peste 3.000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, un apropiat al sotilor Nastase. Popovici este suspectat de procurorii DNA ca, din cotizatiile incasate de la firmele participante, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase.

Mitrea, la un pas de instanta?
Foto: AGERPRES

Miron Mitrea (PSD+PC). Dosarul Vila din Baneasa. Procurorii DNA au inceput pe 1 octombrie 2008 urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea. Fostul ministru al transporturilor a demisionat din Parlament tocmai pentru a putea fi cercetat de DNA. Este suspectat de luare de mita, tot de la Irina Jianu, sub forma de lucrari de extindere a casei din Baneasa. Casa, care apartine mamei sale, Viorica Mitrea, a beneficiat de lucrari in valoare de peste 100.000 de dolari.

Dosarul schimbului de teren din Baneasa. In acest caz cercetarile sunt in derulare la DNA. Procurorii au demarat urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea inca din 2007. In acest dosar liderul PSD este acuzat de abuz in serviciu.

In timpul mandatului lui Mitrea, Ministerul Transporturilor a schimbat cu o persoana fizica un teren ce valoreaza peste 11 milioane de euro, care era revendicat, cu unul ce abia atinge 10.000 de euro. Potrivit presei centrale (Cotidianul) dosarul in acest dosar sase fosti subordonati ai lui Miron Mitrea au fost trimisi in judecata. In cazul lui Mitrea procurorii au decis disjungerea cauzei si creara unui nou dosar.

Dan Voiculescu (PSD+PC). Dosarul Loteria. Dosarul se afla la DNA in faza de urmarire penala. Potrivit procurorilor, in perioada 2000-2004, Gheorghe Copos a spalat o parte a sumelor de bani obtinute ilicit din valorificarea catre Loteria Romana a unui numar de 38 de spatii comerciale. Copos ar fi ransferat banii prin conturile personale ale Cameliei si Dan Voiculescu, precum si ale societatii Grivco SA.

Aceasta cauza a fost disjunsa dintr-un alt dosar in care George Copos a fost trimis in judecata. Urmarirea penala impotriva lui Dan Voiculescu a fost inceputa in 2007.

Mugurel Surupaceanu (PSD+PC). Dosarul tancului uzat. Dosarul se afla la DNA in faza de urmarire penala. Fost prefect de Gorj, Surupaceanu este cercetat alaturi de conducerea Complexul Energetic Turceni pentru vinzarea fara licitatie a unui tanc uzat, pe post de utilaj minier. Potrivit procurorilor prejudiciul in acest caz este de 800.000 de lei.

Mitrea, Musetescu si Paunescu
Foto: AGERPRES

Ovidiu Musetescu (PSD+PC) Dosarele privatizarilor. Niciun dosar trimis in instanta. Potrivit presei, Ovidiu Musetescu ar avea mai multe dosare legate de privatizarile pe care le-a realizat in perioada 2001-2005 in calitate de presedinte al AVAS: dosarul privatizarii societatii Aro Campulung pentru infractiunea de abuz in serviciu.

  • Un alt dosar priveste un contract incheiat intre societatile Dacia Pitesti si Roman Bacau; dosarul de privatizare „Alro Slatina”, fiind acuzat ca ar fi adus statului un prejudiciu de cateva milioane de euro
  • Musetescu a semnat privatizarile in favoarea lui Omar Hayssam. Musetescu este anchetat de procurorii anticoruptie pentru privatizarea IPRS Baneasa, Polirom Roman si Moldosin Vaslui, societati care au ajuns in mana lui Hayssam
  • Dosar legat de privatizarea societatii balneoclimaterice Sovata.
  • Oficial DNA nu a trimis niciunul din aceste dosare in instanta si nici nu a facut public faptul ca Ovidiu Musetescu s-ar afla sub urmarire penala in vreo cauza.

Cristian Boureanu (PD-L). Dosarul Loteria. Dosar in faza de urmarire penala. Procurorii DNA il acuza pe Boureanu de abuz in serviciu in legatura cu un act aditional la un contract pe care l-a semnat in 2000, alaturi de alti membri AGA ai Loteriei.

Dosare blocate in Parlament

Nastase (PSD+PC). Zambaccian I.Dosarul blocat in Parlament.Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat avizul Parlamentului pentru ca procurorii sa inceapa procedura de urmarire penala.

Nastase este suspectat in dosarul Zambaccian I ca ar fi primit bunuri din China in valoare de 500.000 de dolari si lucrari de amenajari interioare la imobilele sale din Bucuresti si la vila de la Cornu de la aceleasi firme din Bacau, Vertcon si Conimpuls, controlate tot de Irina Jianu.

Matusa Tamara. Dosar blocat in Parlament. Urmarirea penala nu poate incepe decat dupa ce plenul parlmentului isi exprima opinia pro sau contra prin vot. In dosarul Matusa Tamara, restituit de ICCJ procurorilor anticoruptie, Nastase este suspectat de dare de mita, pentru ca i-ar fi oferit, in decembrie 2000, lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

In schimbul postului, Melinescu s-ar fi angajat sa sustraga un document al Oficiului care consemna ca Dana Nastase ar fi depus la o banca peste 400.000 de dolari in numerar, bani care nu puteau fi justificati din veniturile familiei.

Zambaccian II.Dosar blocat in Parlament. Urmarirea penala si trmiterea spre judecare a dosarului a fost blocata pe 12 august 2008, cand deputatii au votat impotriva cererii procurorilor de incepere a urmaririi penale fata de Nastase. Din punct de vedere cronologic acesta este cel de-al treilea dosar a lui Adrian Nastase.

Cercetarea in acest dosar se refera tot la o presupusa luare de mita si vizeaza modul in care fostul premier a devenit proprietarul intregului imobil situat in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotarile aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

Serban Mihailescu (PSD+PC). Dosarul arme si munitii. Dosarul liderului PSD este blocat in Parlament, unde asteapta votul plenului. Colegii lui Serban Mihailescu vor decide daca procurorii pot incepe urmarirea penala, urmand ca apoi dosarul sa ajunga in instanta.

Serban Mihailescu este cercetat pe motiv ca, in perioada cat a ocupat functia de Secretar General al Guvernului, a primit de la consilierul guvernamental Fanel Pavalache arme de vanatoare, desi fostul ministru nu avea permis de port arma. Mihailescu este acuzat de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Dosare trimise in instanta

Dan Voiculescu(PSD+PC). Dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare.

Dan Voiculescu
Foto: Rompres

Liderul PC Dan Voiculescu a fost trimis recent in judecata. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sustin ca privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) din Bucuresti a fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro. In acest dosar mai este cercetata si Daniela Popa presedintele executiv al Partidului Conservator.

Dan Ilie Morega (PNL). Dosarul Bani pentru Partid. DNA a trimis dosarul spre judecata in 2007. Potrivit procurorilor, in perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega Dan Ilie, in calitate de presedinte al P.N.L., filiala Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid.

Aceste foloase ar fi fost pretinse de la persoane care conduceau institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat si au constat in sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare programata sa inceapa initial la data de 13 aprilie 2007.

Gavril Marza (PSD+PC) Dosarul Armonia. Dosar trimis in instanta. Potrivit procurorilor, in perioada 2002-2006, inculpatul Mirza Gavril, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD si de presedinte al Fundatiei Social-Culturale „Armonia” Suceava, impreuna cu inculpatul Stan Ioan, in calitate de vicepresedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD, si-au folosit influenta pentru a determina diferiti agenti economici si persoane fizice sa sponsorizeze Fundatia Social-Culturala „Armonia” Suceava si, prin intermediul acesteia PSD. Legea nr. 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale interzice expres finantarea partidelor politice de catre o fundatie.

Mazare la DNA
Foto: AGERPRES

Radu Mazare (PSD+PC) Dosarul retrocedarilor. Dosar trimis in instanta. Dosarul vizeaza retrocedarea unor terenuri din municipiul Constanta, din statiunea Mamaia, de pe plaja si de pe faleza.

Mazare alaturi de alti 37 de inculpati sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a unor mari suprafete de teren. Potrivit procurorilor DNA prejudiciul este de 114 milioane de euro, dintre care 77 de milioane statului si alte 37 municipiului Constanta.

Ion Stan (PSD+PC). Dosarul ofiterilor SRI Prahova: Dosarul a fost trimis in instanta. Ion Stan este acuzat de DNA in dosarul ofiterilor SRI din Prahova privind traficul cu produse petroliere. Stan a intrat in Parlament, fiind votat deputat intr-un colegiu din Dambovita.

Falca la audieri
Foto: AGERPRES

Gheorghe Falca (PD-L) Dosarul mita la Arad. Finul lui Traian Basescu, Gheorghe Falca a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA. In acest dosar procurorii DNA il acuza pe Gheorghe Falca de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial.

In martie 2005, in calitate de primar al Municipiului Arad, Falca Gheorghe ar fi primit de la Demeter Francisc si Vasil Radu a primit o spaga de 111.550 mascata de un schimb de imobile.

Falca si cei doi sunt acuzati ca au realizat un schimb de imobile. Primarul Aradului ar fi pus la bataie un apartament in schimbul caruia a primit o vila. Vila primita de primar ar fi cu peste 100.000 de euro mai scumpa. In schimb primarul Falca i-ar fi ajutat pe cei doi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren de 52.434 metri patrati apartinând Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.

Oprisan si Mazare
Foto: AGERPRES

Marian Oprisan (PSD+PC) Dosarul afacerea pietruirea. Dosar trimis spre judecare. In acest dosar liderul PSD este acuzat de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals.

Procurorii au depistat mai multe presupuse ilegalitati comise de Marian Oprisan. Spre exemplu: in cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea.

Potrivit probelor administrate de procurorii anticoruptie, Comisia de licitatie numita de Marian Oprisan a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai sai.

Marile dosare PNL

Daca ar fi acceptat sa intre la Guvernare, si liberalii ar fi adus cu ei o zestre penala. Numarul liderilor liberali cercetati de procurori sau trimisi deja in judecata este mai mic decat cel al liderilor PSD.

Relu Fenechiu (PNL). Dosarul Transformatorul. Dosarul se afla la DNA in faza de cercetari. In acest dosar Relu Fenechiu este anchetat pe motiv ca, in perioada 1999-2004, ar fi vandut la preturi supraevaluate societatii Electrica Moldova transformatoare furate. Valoarea totala a transformatoarelor fiind de 2,8 milioane de euro. In acelasi dosar sunt cercetati si fostii ministri Tudor Chiuariu si Cristian Adomnitei.

Pacuraru si Fenechiu
Foto: AGERPRES

Paul Pacuraru (PNL). Dosarul baronul&fiul. Dosarul este la DNA in faza urmarii penale. In acest dosar fostul ministru este invinuit de luare de mita. Potrivit anchetatorilor, Dan Morega ar fi obtinut de la fostul ministru Pacuraru numirea lui George Romanescu in functia de inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj.

In schimb, Morega l-ar fi sprijinit pe fiul acestuia Mihnea Pacuraru sa obtina, pentru firmele sale, o serie de contracte cu societati de stat din judetul Gorj. George Romanescu a fost numit in fruntea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj pe 15 iunie 2007 pe o perioada de maximum sase luni. Pacuraru ar fi fost inregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina la directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexelor Turceni si Rovinari pentru ca societatea fiului sau, Intratest, sa obtina contracte.

Tudor Chiuariu (PNL). Dosarul Posta. Dosarul se afla la DNA in faza de urmarire penala. Chiuariu este cercetat de procurorii anticoruptie alaturi de fostul ministru Nagy Zsolt in doarul care vizeaza modul in care Posta Romana a intrat in posesia unui imobil si a unui teren aflate in proprietatea publica a statului. Potrivit procurorilor, Chiuariu a semnat in calitate de ministru ordonanta de guvern prin care se facea respectiva tranzactie.

Dan Ilie Morega (PNL). Dosarul Bani pentru Partid. DNA a trimis dosarul spre judecata in 2007. Potrivit procurorilor, in perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega Dan Ilie, in calitate de presedinte al P.N.L., filiala Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid.

Aceste foloase ar fi fost pretinse de la persoane care conduceau institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat si au constat in sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare programata sa inceapa initial la data de 13 aprilie 2007.

Traian Remes
Foto: AGERPRES

Traian Remes (PNL) Dosarul Cartabosul. Dosarul este trimis in instanta. In acest doar fostul ministru Traian Remes este acuzat de procurorii anticoruptie de trafic de influenta. Procurorii anti-coruptie sustin ca in 13 septembrie si 23 septembrie 2007, Remes, care in acea perioada era ministru al agriculturii, a acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Avram Muresan.

Banii si produsele alimentare (cartabosi) au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. „Construct Europromt” S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea – structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

Nota: Cazurile prezentate mai sus reprezinta o selectie a marilor dosare in curs de anchetare sau trimise deja in instanta de DNA din Romania.Pentru documentare am folosit arhiva HotNews.ro, rapoartele de monitorizare publicate pe romaniacurata.ro, agentii de presa si articole din presa centrala sau locala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro