Ziua decisiva la Curtea Constitutionala
Tot planul USL atarna in decizia Curtii Constitutionale de azi in cazul legii referendumului, modificate de Guvernul Ponta in sensul ca presedintele sa poata fi suspendat cu majoritatea celor prezenti, nu cu majoritatea alegatorilor din listele electorale. Daca legea si ordonanta Guvernului Ponta vor fi declarate neconstitutionale se prabuseste practic cheia de bolta a marelui plan. De ce? Oricat de minutios a fost pregatita suspendarea in Parlament, daca actiunea nu va avea finalitate la votul popular risca sa se intoarca impotriva USL ca un bumerang.
Victor Ponta si Crin Antonescu, cu noua sa morga de presedinte interimar, s-au grabit sa muste din primul set de decizii pronuntate luni, aparent favorabile lor, recredibilizand Curte Constitutionala. Acum cateva zile, tot ei au incercat s-o distruga, numindu-i pe judectori politruci ratati.
Dupa ce Curtea le-a dat dreptate in cateva chestiuni neesentiale totusi in economia larga a suspendarii, cei doi lideri USL s-au repezit sa defileze cu deciziile, cerand cu fermitate sa fie respectate de toata lumea. Foarte bine. Dar, daca astazi Curtea le va strica planurile lovind in cheia de bolta – referendumul – USL va trebui sa taca si sa inghita.
In paranteza fie spus, Traian Basescu a comis o eroare majora invocand un conflict institutional cu Parlamentul. Basescu a dat posibilitatea Curtii sa pronunte un verdit de legalitate in cazul procedurilor suspendarii (evident fortate) intr-un moment cum nu se poate mai prost. USL avea nevoie ca de aer de o validare juridica a unui proces denuntat vehement in toate cancelariile occidentale. Presa internationala retine azi ca judecatorii de la CC au declarat constitutionala o suspendare denuntata unanim ca fiind un atac la statul de drept. Afara, nu mai intelege nimeni nimic.
Revenind insa la decizia Curtii asteptata astazi: daca judecatorii vor stabili ca referendumul se va desfasura dupa regula veche, greu de crezut ca pe 29 iulie se vor prezenta peste 9 milioane de alegatori, cat reprezinta jumatate din lista, pentru ca votul sa fie validat.
Nu s-au prezentat nici in mai 2007, cand au iesit la vot putin peste 8 milioane de alegatori, adica 44%. E si mai greu de crezut ca, la sfarsitul lunii iulie, in plin sezon de vacante, populatia se va mobiliza mai puternic.
Sa zicem ca presedintele va pierde la vot popular, dar referendmului nu va fi validat, nefiind indeplinita conditia prezentei. Sigur ca, intr-o astfel de situatie, Traian Basescu pierde masiv in legitimitate, dar pragmatic vorbind va avea tot dreptul legal sa ramana la Cotroceni. Prabusit in sondaje e si acum, insa important e ca Traian Basescu sa aiba deplina capacitate legala de a-si exercita functia.
Crin Antonescu va fi pus apoi in situatia de a lua o decizie. Se va retrage sau nu din politica? USL, oricum o va intoarce, iese prost din aventura suspendarii, daca ea sa va incheia cu ramanerea lui Traian Basescu la Cotroceni.
Apoi, PDL va intra in campania pentru generale cu un electorat activat in mod nesperat chiar de USL. Prin fortarea referendmului suspendarii, din cauza abuzurilor flagrante care au generat reactii externe dure, pana si cei mai sceptici alegatori ai dreptei par treziti din letargie. Cu acest electorat recuperat, PDL va intra in campania pentru generale si va trebui sa le multumeasca lui Ponta si Antonescu pentru asta.
Dar daca, dimpotriva, Curtea Constitutionala va constata ca modificarea legii referendumului, operatiune anuntata de Dan Voiculescu inca de pe data de 1 mai cand a stabilit calendarul suspendarii presedintelui, s-a produs cu respectarea legii fundamentale, atunci soarta lui Traian Basescu este batuta in cuie.
PS:Curtea Constitutionala tocmai a distrus referendumul USL. PSD si PNL trebuie sa faca rost de 9 milioane de voturi ca sa-l inlature pe Traian Basescu de la Cotroceni, adica sa mobilizeze jumatate din alegatori in miezul verii. In conditiile date, PDL este obligat sa sune demobilizarea totala. Nici un vot impotriva suspendarii. Orice prezenta risca sa se adauge voturilor stranse de USL si sa duca la o eventuala validare a referendumului. In gluma spus, sloganul lui Traian Basescu ar trebui sa fie: vara asta stam la plaja.
PS1: Desi suna paradoxal, Victor Ponta are si el de castigat din decizia asta. Daca referendumul se va solda cu un esec, primii responsabili politic sunt Dan Voiculescu.
PS2: Daca USL va forta nota aplicand ordonanta de urgenta care prevede exact ce zice legea cazuta la CCR ar insemna inca o lovitura aplicata statului de drept. Nu cred ca premierul Ponta, care tocmai se pregateste de vizite la Bruxelles pentru a calma spiritele, are curaj sa ingore inca o decizie a Curtii, dupa ce s-a jurat luni seara ca le va respecta intocmai
PS3: Si totusi, Mihai Voicu (PNL) si Liviu Drangea (PSD) au explicat ca OUG care stabileste ca presedintele poate fi suspendat cu jumatate cu unu din cei prezenti se va aplica la referendumul din 29 iunie, si ca are la baza o decizie a Curtii din 2007. Aceasta decizie o contrazice perfect pe cea pronuntata astazi. N-ar fi prima, incoerenta CCR fiind deja proverbiala.