Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil
Crestinii ortodocsi si greco-catolici praznuiesc, joi, Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Aproape 1.300.000 de romani cu numele Mihai – Mihaela, Gabriel – Gabriela sau derivate ale acestor nume isi sarbatoresc ziua onomastica.
Sfintii arhangheli Mihail si Gavriil, considerati conducatori ai cetelor ingerilor, sunt praznuiti prin oficierea liturghiei in biserici si manastiri.
Sarbatoarea inchinata lor dateaza inca din secolul V. La originea ei s-a aflat o simpla sfintire a unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol.
Cu timpul, sarbatoarea a ajuns sa sa adreseze si Sfantului Gavriil, pentru ca, mai tarziu, sa devina o sarbatoare inchinata tuturor ingerilor.
Mihail, al carui nume se traduce prin „puterea lui Dumnezeu”, este protectorul ostilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. De aceea, Sfantul Mihail este reprezentat in iconografie si in costum de soldat, ce poarta in mana o sabie, cu varful indreptat spre pamant. El poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor.
Printre misiunile acestui arhanghel se numara si aceea de a transmite rugaciunile adresate de credinciosi Tatalui ceresc. De asemenea, el este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii razvratiti alaturi de Satana impotriva lui Dumnezeu. Tot Sfantul Arhanghel Mihail conduce sufletele mortilor spre poarta paradisului.
Celalalt arhanghel, Gavriil, al carui nume se traduce prin „Aparatorul meu este Dumnezeu“, este considerat mesagerul vestilor bune. Potrivit traditiei, el a vestit sfintilor Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
O veste asemanatoare a primit de la Sfantul Gavriil si preotul Zaharia, care a aflat, printr-un mesaj divin, ca va avea un fiu, pe Ioan Botezatorul.
Vestea cea Buna – Nasterea Mantuitorului nostru Hristos – spun Sfintele Scripte, a fost adusa Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil.
Traditia crestina spune ca Arhanghelul Gavriil a fost ingerul invesmantat in alb care a rasturnat piatra de pe usa mormantului lui Hristos, si este recunoscut ca martor al Invierii Domnului. Gavriil este infatisat in icoane ca purtator al unui semn divin – un crin.
Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe usile altarelor bisericesti -Sfantul Mihail este pictat pe usa dinspre nord, iar Sfantul Gavriil pe cea dinspre sud.