Sari direct la conținut

Premiera in Romania: Guvernul nu va putea emite ordonante in vacanta parlamentara

HotNews.ro

Partidele de opozitie au anuntat ca legea care permite Guvernului sa emita ordonante pe perioada vacantei legislativului nu va fi votata.

De altfel, presedintele PSD, Mircea Geoana, anuntase in urma cu cateva zile ca partidul sau nu e de acord cu aceasta propunere legislativa, explicand ca guvernul are suficiente legi pe care ar trebui sa le indeplineasca, fara a mai fi nevoie si de un „cec in alb” pe perioada vacantei.

Ce ar vrea Cabinetul Tariceanu sa fac in vacanta parlamentara

  • rectificarea bugetului de stat
  • reglementarea unor masuri financiar-fiscale
  • rectificarea bugetului asigurarilor sociale
  • modificarea unor legi in domeniul privatizarii
  • modificarea unor legi in domeniul industriei de aparare
  • masuri privind relansarea activitatii in domeniul constructiilor
  • modificarea legii APIA
  • reglementari privind turismul pe litoralul romanesc
  • reorganizarea RAAPPS
  • reglementari privind AVAS
  • reglementari privind salarizarea functionarilor publici.

    Intoarcerea proiectului

    Initial, solicitarea Executivului parea sa nu intampine rezistenta considerabila, mai ales ca ultimii 17 ani pareau sa transforme in cutuma guvernarea prin ordonante simple in timpul in care parlamentarii nu au program de munca.

    Depus la Senat pe 7 mai, documentul primeste raport favorabil de la comisia sesizata pe fond, cea juridica, cu mici amendamente.

    Surpriza apare in momentul discutarii in plen a proiectului, pe 28 mai, cand reprezentantii PSD invoca nelamuriri carora reprezentantii ministerelor nu le-au raspuns si cer retrimiterea la comisii.

    Cu 39 de voturi „pentru”, 4 „impotriva” si 11 abtineri, senatorii decid sa intoarca actul normativ din drum si cer rapoarte suplimentare.

    In contextul adancirii disensiunilor politice dintre PSD si PNL, aparute dupa esecul referendumului pentru demiterea presedintelui, proiectul primeste, totusi, rapoarte favorabile atat de la comisia sesizata pe fond, cea juridica, cat si de la cele de specialitate (pentru munca si familie, pentru agricultura, pentru sanatate, de buget finante, pentru adminsitratie publica si cea economica).

    De data aceasta, insa, textul intra in plen, pe 13 iunie, cu cateva amendamente importante care elimina posibilitatea ca guvernul sa reglementeze masuri financiar-fiscale, sa organizeze activitatea turistica pe litoralul romanesc si sa reorganizeze Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.

    De asemenea, apar sectoare noi, cum ar fi cel al salariilor cadrelor contractuale din sistemul sanitar si organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala.

    Respingere fara sanse de razgandire

    Dupa mai bine de o luna petrecuta in comisii, proiectul este respins in cele din urma deoarece parlamentarii au realizat ca masurile pe care guvernul intentioneaza sa le ia in cele dou luni de vara nu sunt urgente fie prin natura lor, fie pentru ca, daca ar fi fost, s-ar fi materializat inainte de terminarea sesiunii parlamentare.

    Nici perspectiva intreruperii vacantei de sesiuni extraordinare nu i-a facut pe senatori sa se razgandeasca. Reprezentantii guvernului la sedinta in plen i-au „amenintat” pe alesi ca executivul va emite ordonante de urgenta, pentru a caror discutare parlamentul trebuie sa se reuneasca in cel mult cinci zile.

    In cazul in care in cele cinci zile legislativul nu ia nici o decizie, ordonanta de urgenta se considera adoptata.

    Diferenta intre ordonantele simple, care se pot da doar pe perioada vacantei parlamentare, in cazul in care parlamentul permite, si cele de urgenta, care pot fi adoptate pe intreg parcursul anului, este ca acestea din urma se pot referi doar la situatii a caror rezolvare trebuie solutionata imediat.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro