Sari direct la conținut

Eugen Nicolaescu: Bugetul pentru medicina de familie in 2014 va fi de 9%, fata de 5% in 2012/ Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute sunt suficiente 2-3 consultatii

HotNews.ro

Bugetul pentru medicina de familie in 2014 va constitui 9% din Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate, fata de 5% cat a fost consumat in 2012 din FNASS, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, duminica pentru Mediafax.

„Bugetul pentru medicina de familie va constitui 9% din Fondul National de Asigurari de Sanatate. In 2012, medicina de familie a consumat aproximativ 5% din Fondul National de Asigurari de Sanatate”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a raspuns astfel unei intrebari privind bugetul pentru medicina de familie in 2014, in conditiile in care serviciile din aceste sector vor fi diversificate prin noul pachet de servicii medicale de baza.

Nicolaescu a mai spus ca, pana acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar dupa aplicarea noului pachetul de baza va fi oferit pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu, iar finantarea acestor doua segmente va creste.

„Concomitent va creste finantarea pentru medicina primara si pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleasi servicii ca in spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde si cum se acorda ele, directionand pacientul”, a explicat Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca, prin pachetul de baza, medicilor de familie li se da posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii. De asemenea, va creste si numarul serviciilor acordat in ambulatoriul de specialitate.

  • Nicolaescu: Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute sunt suficiente 2-3 consultatii

Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie si, daca este necesar, pana la trei consultatii la specialist, a declarat Eugen Nicolaescu pentru Mediafax.

„Pachetul de baza nu este gandit pe persoana sau pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Un episod de ingrijire inseamna consultatiile si serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul sa fie tratat sau, daca e vorba de o boala cronica, sa tina boala sub control si sa nu permita agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou aparut, adica pentru fiecare imbolnavire, pacientul primeste un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se imbolnaveste de trei ori intr-un an, in episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz in parte sau ori de cate ori este nevoie”, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute, respectiv un diagnostic nou de boala acuta, se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie.

De asemenea, in cazul in care este necesar, la acestea se pot adauga pana la trei consultatii pentru aceeasi problema la medicul specialist, precum si cate un set de investigatii si proceduri tintite, atat la recomandarea medicului de familie, cat si a specialistului.

In cazul pacientilor care nu se prezinta la control, prin pachetul de baza, asistentul medical comunitar va constitui veriga intre acestia si medicul de familie, pe care il va informa despre modificarile majore din starea de sanatate a pacientilor, a adaugat Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca un lucru foarte important este introducerea unui set de consultatii preventive gratuite si pentru adultii care nu au probleme de sanatate.

  • Pachetul de servicii medicale de baza

Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

Expertii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care: infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, scabia, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, sifilisul recent lent si cel secundar al pielii si mucoaselor, anemia, malnutritia, pneumonia virala, astmul, gastrita, hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fara complicatii, colecistita cronica, gusa si hipertensiunea arteriala, aceasta din urma fiind boala care „umple”, in prezent, 60 la suta din sectiile de medicina interna.

„Nu exista o lista a bolilor pentru care pacientii nu se mai pot interna in spitale. Pentru orice boala, daca ea pune in pericol sanatatea pacientului, exista optiunea internarii”, au subliniat reprezentantii MS.

Intrebat ce trebuie sa faca in plus medicul de familie pentru pacient, incepand cu 1 februarie 2014, ministrul Sanatatii a spus ca acesta va oferi servicii diversificate.

„Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie cresterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renala cronica, depresiile si altele, care in prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Stim ca in unele zone numarul specialistilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, in urma investigatiilor, daca pacientul are cu adevarat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigatie de rutina, de exemplu la diabet investigatia este hemoglobina glicozilata. Aveam situatii cu sute de pacienti care invadau cabinetul unui diabetolog ca sa li se prescrie investigatia respectiva. De acum incolo, vom da posibilitatea si medicului de familie sa ofere aceasta analiza”, a explicat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a adaugat ca pentru toti pacientii inscrisi pe liste, medicul de familie va trebui sa acorde consultatii de preventie astfel incat persoanele cu risc de boala sa fie depistate din timp si consiliate sau investigate in functie de afectiune.

Potrivit ministrului, toti adultii sanatosi cu varste intre 18 si 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigatii gratuite si la una-doua consultatii succesive preventive la medicul de familie o data la trei ani, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.

Dupa 40 de ani, varsta de la care riscurile de imbolnavire cresc semnificativ, numarul consultatiilor cu rol de preventie pentru adultii sanatosi va fi de unu-trei pe an, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.

Pachetul de servicii medicale de baza este structurat pe mai multe capitole si vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentantilor MS.

Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro