Sari direct la conținut

Belarus: Jurnalist și activist al minorității poloneze condamnat la opt ani de închisoare/ Reacția Poloniei

HotNews.ro
Polonia, gard de sarma la granita cu Belarus, Foto: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Polonia, gard de sarma la granita cu Belarus, Foto: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Belarus l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare pe jurnalistul Andrzej Poczobut, o figură importantă a minorității poloneze din această țară, pe fondul unui val de represiune și al tensiunilor dintre Minsk și Varșovia, scrie AFP.

Corespondent în Belarus pentru Gazeta Wyborcza și activist pentru drepturile minorității poloneze, Poczobut, în vârstă de 49 de ani, a fost „găsit vinovat de apeluri publice la acțiuni menite să submineze securitatea națională” și de „incitare la ură”, a precizat Curtea Supremă din Belarus într-un comunicat.

Jurnalistul, al cărui proces a avut loc la tribunalul regional din Grodno (vest), unde trăiește o importantă comunitate de origine poloneză, a fost condamnat „la opt ani într-un lagăr de detenție severă”, a precizat aceeași sursă.

„Nu-mi fac iluzii, voi accepta cu calm verdictul și voi merge la închisoare cu conștiința împăcată”, a declarat el într-o scrisoare publicată de ziarul său în ajunul audierii finale.

Polonia a condamnat imediat o „decizie inumană a regimului belarus” împotriva jurnalistului, care a fost urmărit penal pentru că a cerut sancțiuni internaționale împotriva Belarusului.

„Acesta este un alt act de persecuție a polonezilor din Belarus. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-l ajuta pe acest jurnalist polonez care vorbește cu curaj pentru adevăr”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Ministerul polonez de Externe a declarat că „condamnă această decizie nedreaptă a unui tribunal dintr-o țară autoritară”.

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului în Polonia, Alexander Chesnovsky, a fost convocat la Varșovia în cursul serii „în legătură cu condamnarea rușinoasă a eroicului jurnalist Andrzej Poczobut”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului polonez, Lukasz Jasina.

„Răzbunare personală”

La rândul său, liderul opoziției belaruse din exil Svetlana Tihanovskaia a calificat verdictul drept o „răzbunare personală” a președintelui Alexander Lukașenko împotriva lui Poczobut, care a fost încarcerat de la arestarea sa în martie 2021.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a-l elibera, împreună cu toți ceilalți prizonieri politici”, a declarat ea pe Twitter.

Procesul are loc pe fondul represiunii continue din Belarus.

Aflat la putere din 1994, Alexandr Lukașenko a fost reales în 2020, după alegeri prezidențiale considerate frauduloase, care au împins zeci de mii de protestatari în stradă. Arestările în masă, exilul forțat și încarcerarea activiștilor și jurnaliștilor au distrus această mișcare.

Potrivit centrului belarus pentru drepturile omului Viasna, în prezent există peste 1.400 de deținuți politici în Belarus, printre care Poczobut.

După începerea represiunii post-electorale din Belarus, jurnalistul nu a dorit să părăsească țara și a continuat să lucreze. După ce a fost arestat la 25 martie 2021, Andrzej Poczobut s-a întors în Belarus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro