Sari direct la conținut

VIDEO Egipt: Armata a anuntat dizolvarea Parlamentului si suspendarea Constitutiei

HotNews.ro

Armata egipteana, aflata acum la conducerea tarii dupa retragerea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, a anuntat duminica dizolvarea Parlamentului, precum si suspendarea Constitutiei, care urmeaza a fi modificata, transmite AFP.

Consiliul suprem al fortelor armate, caruia Hosni Mubarak i-a incredintat puterea dupa ce a demisionat vineri, a anuntat duminica, intr-o declaratie difuzata de televiunea publica, „dizolvarea Adunarii Poporului si a Consiliului Shura”, cele doua camere ale legislativului egiptean.

A fost anuntata, de asemenea, suspendarea Constitutiei tarii si crearea unei comisii ce se va ocupa de amendarea acesteia, precum si de organizarea unui referendum cu privire la modificarile aduse legii fundamentale.

Autoritatile militare au mai precizat ca perioada de tranzitie politica va dura sase luni, timp in care se angajeaza sa „organizeze alegeri pentru Camerele superioara si inferioara ale Parlamentului si pentru Presedintie”.

„Consiliul suprem al fortelor armate va gestiona afacerile tarii pentru o perioada provizorie de sase luni, sau pana la finalul alegerilor parlamentare si prezidentiale”, se arata in declaratia citita la televiziunea de stat din Egipt.

Pe parcursul acestei perioade de tranzitie, Consiliul suprem militar „va emite decrete cu valoare de lege”, iar „cabinetul premierului Ahmed Shafiq este insarcinat sa continue sa lucreze pana la formarea unui nou Guvern”.

De asemenea, potrivit textului, „seful Consiliului suprem al fortelor armate (noul lider al tarii, maresalul Mohamed Hussein Tantawi) va reprezenta Egiptul in toate instantele, in interior si exterior”.

„Statul se angajeaza sa respecte toate tratatele si pactele internationale din care face parte”, reafirma comunicatul.

UPDATE – Armata va emite un avertisment impotriva oricui creeaza „haos si dezordine”

Noii lideri militari ai Egiptului vor emite, duminica, un avertisment care vizeaza pe oricine creeaza „haos si dezordine” in tara, a declarat o sursa militara citata de Reuters.

Consiliul suprem al fortelor armate va interzice astfel intalnirile sindicale, implicit grevele, si le va cere egiptenilor sa se intoarca la munca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro