Sari direct la conținut

Consiliul European : piata unica pentru energie ar trebui sa fie gata in 2014

Contributors.ro
Razvan Eugen Nicolescu, Foto: Hotnews
Razvan Eugen Nicolescu, Foto: Hotnews

Desi presa a relatat doar despre tratatul de guvernanta fiscala, acceptarea Serbiei ca stat candidat la UE si aderarea Romaniei la spatiul Schengen, de fapt, intalnirea sefilor de stat si de guvern din UE 27, care a avut loc la finele saptamanii trecute, a adus si energia, din nou, in prim-planul dezbaterii europene. Despre ce este vorba? Discutiile din Consiliu European si, mai ales, concluziile adoptate au vizat si o serie de aspecte extrem de importante pentru viitorul sectorului energetic european.

De exemplu, alineatul 19 al concluziilor Consiliului European spune ca : „in ceea ce priveste energia, se reconfirma angajamentul politic de a finaliza piata europeana de energie pana la sfarsitul lui 2014, si prin transpunerea noii legislatii europene (al treilea pachet de liberalizare), cu respectarea termenelor cuvenite, inclusiv in ceea ce priveste interconectarea retelelor transfrontaliere dintre statele membre UE”. Sefii de stat si de guvern din UE 27 au mai concluzionat ca :„asteapta cu interes comunicarea Comisiei Europene, preconizata pana in luna iunie cel mai tarziu, privind evaluarea gradului de liberalizare si integrare a pietei interne de energie.“

Ce schimbari aduc aceste concluzii pentru Uniunea Europeana si Romania?

Pentru UE este un nou angajament politic ferm de integrare a pietelor nationale intr-o piata unica europeana de energie electrica si gaz natural, ca fundament pentru o politica energetica europeana comuna. Este clar ca odata creata o piata de energie comuna, statele membre vor fi obligate sa adopte o politica comuna in domeniu, asa cum este, de exemplu, in agricultura. O criza in alimentarea cu gaz natural sau energie electrica la Bucuresti sau Sofia, va avea repercusiuni la Paris sau Berlin.

Pe termen scurt, o serie de state membre ar putea avea un disconfort in legatura cu acest proces, fie legat de alinierea preturilor la consumatori, fie legat de protejarea unor producatori autohtoni care nu pot face fata rigorilor pietei, fie o temere fata de un proces pe care nu il inteleg prea bine.

Pe termen lung, castigurile conectarii pietelor sunt mari, iar efectele unei piete cu adevarat concurentiale se vad deja in unele tari in care acest proces s-a realizat. In SUA, de exemplu, pretul gazului natural platit de consumatori este de aproape 3-4 ori mai mic decat in Europa. In America insa dereglementarea a inceput in anii 80, a fost un proces lung si dificil de realizat, inclusiv datorita opozitiei unora dintre statele americane ce credeau ca reglementat, separat si regional e mai mai bine decat impreuna si liberalizat.

Ca un impuls suplimentar pentru dereglementare, Comisia Europeana va prezenta, la cererea sefilor de stat si de guvern din UE, la mijlocul acestui an o comunicare privind stadiul liberalizarii pietelor in statele membre, fapt ce trebuie interpretat si ca un indemn la o toleranta mai scazuta a Comisiei fata de cei care nu isi respecta angajamentele comunitare.

Pentru Romania, deciziile care s-au luat, in unanimitate, la Consiliul European, inseamna ca transpunerea celui de-al treilea pachet de liberalizare va fi, probabil, accelerata, tinand cont de faptul ca data de transpunere asumata (martie 2011) a fost depasita cu mai mult de un an, tara noastra fiind printre statele membre pentru care Comisia Europeana a avansat cu procedura de incalcare a legislatiei comunitare.

In Romania va fi, probabil, accelerata si definirea consumatorilor vulnerabili, adica a acelor categorii ce au nevoie de ajutor de la stat, deoarece nu au venituri suficiente pentru plata facturii la energie. Aceste categorii trebuie identificate si ajutate direct, in mod echitabil si transparent. Ceilalti consumatori care nu sunt „vulnerabili”, daca ii preocupa valoarea facturii la energie si daca vor sa o scada, trebuie, in primul rand, sa consume mai eficient si sa elimine risipa, prin investitii in eficienta energetica.

Liberalizarea pietelor de energie electrica si gaz natural in UE pare a fi un proces ireversibil. Liberalizarea, ca si globalizarea, trebuie bine inteleasa pentru a te putea adapta si a o folosi in interesul tau ca stat, regiune, companie sau individ. Liberalizarile trebuie facute cu mult curaj, determinare si planificare, pentru ca riscul unor efecte negative pe termen scurt sa fie diminuate. Nu trebuie sa ne fie frica de liberalizare. Trebuie doar sa intelegem si sa incercam sa ne adaptam, pornind de la premisa ca acest proces nu a fost initiat si nu este indreptat impotriva consumatorilor, ci este facut pentru ca ei sa fie principalii beneficiari ai unor servicii de calitate, la un pret de piata, corect, sustenabil si cat mai accesibil.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro