Sari direct la conținut

Eugen Tomac, intr-o vizita in regiunea autonoma Gagauzia: Decizia de a elimina din invatamant limba romana este de rea credinta. Gest neprietenesc si ingrijorator

HotNews.ro
Liceul Mihai Eminescu din Comrat, Foto: Hotnews
Liceul Mihai Eminescu din Comrat, Foto: Hotnews

“Statul român este profund preocupat de situatia limbii române peste hotare, iar gestul Adunării Populare din această regiune autonomă a R. Moldova este unul neprietenesc si îngrijorător, pentru că reprezintă un mesaj direct de dispret fată de una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Liderii de la Comrat militează deschis pentru ca limba rusă să devină limbă oficială în R. Moldova, iar această decizie de a elimina din învătământ limba română este de rea-credintă. Sperăm, totusi, să se renunte la această abordare de sorginte sovietică.”, a declarat, luni, deputatul Eugen Tomac, presedinte al Partidului Miscarea Populara, aflat intr-o vizita in regiunea autonoma Gagauzia.

Adunarea Populara de la Comrat a decis, saptamana trecuta, sa interzica folosirea limbii romane in sistemul de invatamant din zona, limba si literatura romana fiind eliminate din programa scolara.

Deputatul Eugen Tomac a vizitat Liceul “Mihai Eminescu”, singura unitate de învătământ cu predare în limba română din municipiul Comrat, unde studiază elevi de origine română si găgăuză. În incinta liceului, deputatul român s-a întâlnit cu profesorii care predau în această unitate, care i-au împărtăsit din îngrijorările pe care le au fată de decizia autoritătile locale din această regiune autonomă de a interzice folosirea sintagmei “limba română” si revenirea la veche teză sovietică de „limba si literatura moldovenească”. Profesorii consideră că politizarea acestui subiect nu face bine acestei regiuni, unde majoritatea populatiei vorbeste un dialect al limbii turce.

„Doresc să-i asigur pe toti vorbitorii limbii române din această regiune că România va sustine în continuare un proces corect si transparent de promovare a limbii si culturii române, pentru că este obligatia noastră să recuperăm distanta care există între românii de o parte si alta a Prutului, iar minoritatea găgăuză trebuie să se bucure de toate drepturile si facilitătile pe care le are astăzi orice minoritate în Uniunea Europeană. România va continua să ofere sprijin direct Liceului “Mihai Eminescu” din Comrat, pentru că este de datoria noastră să-I sustinem pe toti cei care vor să studieze în limba română”, a mai spus Tomac.

Autoritătile găgăuze promovează intens ideea ca limba rusă să devină a doua limbă de stat în R. Moldova, în conditiile în care limba literară turcă nu este cunoscută de către minoritatea găgăuză, acest lucru fiind promovat agresiv, inclusiv prin panouri publicitare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro