Sari direct la conținut

Doinita Basescu pune muraturi dupa reteta invatata de la tata socru

Replica de Constanta

Familia Doinita si Mircea Basescu este fericita ca s-a mutat la casa intr-o zona linistita, nu „de fite”.

„Am cumparat casa in 2004, gata construita, dupa care am renovat-o, i-am facut gard, izolatie, am tras gaze”, ne spune Doinita Basescu, inginer de meserie si consilier local municipal PD, dar totodata mama grijulie si gospodina desavarsita – cel putin asta ne-a demonstrat casa frumoasa, curata si aranjata.

„Nu am menajera”, a fost declaratia Doinitei Basescu, declaratie care intaresc concluziile deja trase de noi. Dar… pentru inceput, trebuie spus ca vizita acasa la Doinita Basescu a inceput cu un caine care statea in fata portii.

Evident, cum noi nu cunosteam intentiile patrupedului – un boxer, pe care am aflat ulterior ca il cheama Dick – am stat si am asteptat pana doamna casei, adica Doinita Basescu, ne-a comunicat ca putem intra linistiti.

„De 12 ani Dick nu a muscat pe nimeni”, ne-a spus Doinita Basescu, preocupata sa ne prezinte, pentru inceput, gradinita din fata casei, la care, de altfel muncea. „Am aici petunii, am avut si rosii, trandafiri, de Pasti am avut o suta de lalele… ciusca”, s-a mandrit democrata.

In capatul curtii – nu foarte mare insa – o arcada sub care „se odihnea” o bancuta din lemn, cu scaune (de fapt trunchiuri de copaci) si doua bancute din lemn. „Aici e tare frumos. Imi vad gradina si, de regula, seara eu si sotul meu, Mircea, stam si bem o bere, adica el, ca eu beau suc, admiram gradinita cu flori…”, ne-a explicat Doinita Basescu.

Mai incolo, adica langa casa, pe laterala – o alta gradinita. Mai mica, botezata de stapana casei „gradina cu legume”, pentru ca aici are plantate cateva fire de cimbru, menta, evident si trandafiri, rosii, dar si rosii.

Mai are, tot in zona cu pricina si un ghiveci cu leustean, dar si un frumos bonsai, scos „la aerisit”, pentru ca incepuse sa nu ii mai mearga bine in casa. Dupa ce admiram cele doua gradini, Doinita Basescu ne introduce in casa, unde din hol intram in living si… iarasi flori, langa fereastra. Pe langa ghivecele cu flori, iarasi ciusca.

„Mircea avea si pe vapor ciusca…”, ne spune Doinita Basescu, dar ne asigura ca ciusca ei nu este tocmai cea din campania pe care si-a facut-o in 2004 Traian Basescu. Livingul nu este mare, dar este incapator, aerisit, nu are foarte multe lucruri inghesuite de-a valma, ci numai strictul necesar.

In mijloc troneaza o masuta de sticla, de pe care ne face cu ochiul un bol de sticla cu mere si struguri, iar un altul cu nuci. Canapeaua si fotoliile sunt deschise la culoare, la fel si in restul camerelor. „Culorile noastre sunt bej, crem, portocaliu deschis, maro, dupa cum se si vede”, ne spune Doinita Basescu.

„Pete” de culori mai „indraznete” sunt un tablou cu mult verde sau camera fiicei Raluca, acolo unde ea a ales rozul. Insa camera Ralucai se afla la etaj, alaturi de inca trei camere si doua bai.

La parter, pe langa living se afla si bucataria, o camera unde familia serveste masa („lui Mircea nu ii place sa manance in bucatarie”, ne spune Doinita Basescu) si un birou. „Biroul il impartim. Asa ca aici sunt pe de o parte lucrurile mele, printre care si o icoana, dar si lucrurile lui – cum ar fi tablou cu vapor, globul pamantesc”, precizeaza democrata.

Un alt mic „atu” al casei il reprezinta beciul, acolo unde doamna si gospodina familiei si-a depozitat muraturile – butoiul cu pepeni („ii plac lui Mircea”, ne spune), ardeii umpluti cu varza… „Tata socru m-a invatat sa pun muraturi”, ne spune Doinita Basescu si ne mai dezvaluie cateva detalii ale caminului: ii place toata casa, pentru ca totul a

fost facut „impreuna cu familia”, si ii place sa stea, pe balansoar, pe terasa de la etaj, unde are muscate multe la ghivece… Iar un alt amanunt: cand a renovat casa s-a tinut cont de boxerul Dick – urmasul cainelui al carui stapan este cumnatul Doinitei, Traian Basescu.

„Cand am cumparat parchetul am tinut cont de unghiile lui Dick, la fel si cand am montat usile si am aranjat lucrurile…”, ne lamureste Doinita Basescu in legatura cu patrupedul integrat perfect in familie. „Si Dick, si Mircea Basescu au fost extrem de iritati in perioada mutatului de la bloc, de la etajul patru, aici, la casa.

Varul ii deranja, dezordinea”, ne-a mai spus, amuzata, Doinita Basescu. La plecare, in fata portii – acolo unde in week-end isi matura singura trotuarul, „ca si vecinii” – Doinita Basescu ne mai arata un lucru care ii place: doi pomi fructiferi. „Pun scaunelul sub copacei si invit copiii vecinilor sa ia fructe, sa nu traga de crengi sa le rupa…”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro