Sari direct la conținut

Transfugii rosii

Ziarul de Mures

Primarii Vasile Cornea si Ioan Vasu au dezertat la PD, „fara nici o presiune” * Natea le taie din elan: „nu reprezinta o pierdere” * Tot presedintele PSD acuza ca in judet se duce o lupta pentru suprematie, ca la gradinita, pe puncte rosii intre prefectul Dobre si primarul Florea. Doar ca uita ca primarii acuza ca au plecat si din cauza sa.

Democratii mandri de achizitiile lor se pregatesc sa anunte alti 15-16 primari transfugi l Mai putin incantat, Ioan Covaciu, directorul Oficiului Judetean de Posta, ii aseamana pe Cornea si Vasu cu Hrebenciuc si Miki Spaga * Liberalii vor Valea Gurghiului, la pachet cu primarii l PSD mai primeste o lovitura *l Tinereasca * Ovidiu Vasu, vicepresedinte al PSD Mures, si Paul Radut, vicepresedinte al tineretului social democrat, vor si ei la PD

Scena politica mureseana este in fierbere, PD este in plina campanie de racolare de primari si alti alesi locali, de cand cu venirea la conducerea partidului a primarului de Targu Mures, Dorin Florea.

PNL, mult mai subtil si in liniste duce aceeasi politica, conservatorii si PUNR-istii se obisnuiesc inca cu ideea fuziunii, UDMR lucreaza in tacere pe statutul minoritatilor si asteapta 15 martie, pentru a aplauda adoptarea tacita a Legii CASBI, iar romanii mari se lupta fiecare la „casa” lui cu

reprezentantii administratiilor locale. Si ne intrebam ce mai urmeaza.

Pana atunci, insa, sa vedem cum inteleg in teritoriu democratii si liberalii legea privind interzicerea migratiei politice, lege propusa in momentele de campanie electorala sau, imediat dupa alegeri, in cele de asezare pe retina electoratului chiar de catre parlamentarii Aliantei Dreptate si Adevar.

Vasu si Cornea, trofeele PD

Ne-am obisnuit cu Florea presedinte la PD, cu turneele sale de campanie prin judet in vederea strangerii de sustinatori pentru apropiatele alegeri pentru presedintia organizatiei judetene, asa ca nu ne-a luat prin surprindere nici agresiva ofensiva de racolare de primari si alesi locali promovata de deja rodata noua conducere a PD.

Iar unde altundeva poti gasi cel mai fertil teren de racolari decat la PSD, un partid lovit din toate partile – de catre DNA, de reprezentantii partidelor aflate la guvernare, din interior etc.

Asa trebuie sa isi fi spus fostul simpatizant al social-democratilor Florea cand s-a aflat fata in fata cu primarii de pe traseul sau electoral.

Pana acum au cazut secerati de populismul platformei democrate si de onoarea de a intra in partidul presedintelui Basescu doi primari: cel al Iernutului, Vasile Cornea, si cel al comunei Raciu, Ioan Vasu.

Transferul de primavara s-a facut, zic cei doi edili-sefi, fara presiuni politice, ci doar manati de dragostea de cetatenii care i-au ales si pe care nu-i mai pot ajuta dintr-un partid de Opozitie, macinat de atatea scandaluri de coruptie.

De asemenea, nici unul nu recunoaste ca migratia recent incheiata are un pronuntat iz de oportunism si ascunde niscaiva probleme cu organele de cercetare penala sau, dimpotriva, niste promisiuni accesibile doar unui partid aflat la putere.

Iar spectacolul migratiei politice nu se va sfarsi aici. Cornea si Vasu sunt doar varful aisbergului care se pregateste sa loveasca PSD Mures. Conform informatiilor noastre, alti 15-16 primari si-au facut bagajele si sunt dispusi sa renunte la „social”, ramanand doar democrati.

Cu toata siguranta afisata de presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, numarul primarilor si consilierilor care vor sa-si depuna omagiile la picioarele democratilor se multiplica cu repeziciune.

Gligore Vancea, primarul comunei Saulia, Petru Moldovan, cel al comunei Solovastru, Ovidiu Oltean, primarul comunei Taureni, Teodor Mosora, primarul comunei Danes, sunt doar cativa din edilii ofertati de PD si care sunt dispusi sa se dezbrace de haina rosie, social-democrata, pentru mult mai sclipicioasa, dar fara substanta, pelerina populisto-democrata.

Dar sa vedem cum s-a produs despartirea telenovelistica „cu lacrimi” a lui Cornea si Vasu de PSD.

Razboi pe fata

Ioan Vasu nu s-a despartit cordial de PSD Mures, am spune chiar cu racnete, resentimente, replici prin mass-media. Nemultumit de presedintele Natea, care in opinia sa a promovat in structura de conducere a PSD doar oameni slabi pe care sa-i poata manevra, Vasu s-a eliberat de lanturile rosii, acceptand laturile democrate.

Iar in supararea sa, Vasu ne-a marturisit ca Natea nu a candidat niciodata pentru presedintia filialei, ca a pierdut Liceul Bolyai in favoarea UDMR, presedintia Consiliului Judetean in doua randuri tot in favoarea maghiarilor, doar ca sa se mentina la conducerea PSD si in functia de prefect.

Primarul comunei Raciu l-a acuzat pe Natea ca nu l-a ajutat niciodata la vreun proiect de atragere de fonduri europene, obtinand sprijin doar de la nivel central: „canalizarea cu Mitrea am facut-o”. Furios, Vasu si-a amintit chiar si de Ioan Vasluian, indepartat de Natea din board-ul director al PSD Mures.

„Trebuie sa-i cer scuze lui nea’ Ion pentru ca l-am ajutat pe Natea sa-l indeparteze, pentru ca fara noi, primarii, nu ar fi reusit”. In contrapartida, Natea declara sec: „Vasu nu reprezinta o pierdere”.

Motivele pentru care Vasu a trecut la PD ne-au ramas pe moment necunoscute, pentru ca primarul nu a vrut sa ni le marturiseasca, declarandu-ne doar ca: „am trecut langa Florea din alte motive, nu vreau nici o functie, nu am aspiratii politice”.

Direct presedinte

Aflat la Brasov alaturi de Vasu, pentru a afla de fondurile structurale taman de la doi lideri ai PD, primarul Capitalei, Adriean Videanu, si ministrul Integrarii, Anca Boagiu, Cornea isi motiveaza plecarea prin nevoia de a conlucra cu alesii locali.

„Am incercat timp de doi ani de zile sa gasesc intelegere in Consiliul Local, sa primesc un ajutor, ceea ce nu s-a intamplat”, ne-a declarat Cornea despre declicul care a determinat dezertarea sa dupa ani de zile de loialitate fata de FSN, PDSR si PSD.

Plecarea a fost, ne-a povestit primarul Cornea, una onorabila, dupa o sedinta cu Biroul PSD din Iernut si informarea presedintelui Natea.

Nu stim cat de onorabila a fost, dar cu siguranta nu a fost una cu mainile goale, atata vreme cat doi consilieri locali PSD – Dorel Calean si Teodor Ignat – s-au alaturat si ei echipei conduse pana deunazi de pitbull-ul democrat Vicu Maer.

Iar pentru ca, nu-i asa, unui presedinte, fie el demisionar sau dezertor – depinde din ce unghi o privesti -, nu se cuvine sa nu-i acorzi toate onorurile, Cornea s-a instalat la conducerea PD Iernut in pozitia de presedinte interimar.

Pozitie din care va coordona, impreuna de PD-istii Romeo Dambean, Vicu Maer, Salagean, Hadaric si consilierii transfugi antementionati, alegerile din cadrul organizatiei, ce vor avea loc pe 17 martie. Alegeri pe care le poate castiga sau le poate pierde, cu toate ca ne este greu sa credem ultima varianta.

Pana atunci, insa, Cornea mai baga mortul in casa PSD declarandu-ne ca „sunt convins ca vor mai trece si altii”, dar si vanzandu-ne un pont: demisia secretarului filialei Lechinta a PSD, care se vrea momentan independent.

Aplauze si fluieraturi

Pentru ca un spectacol este fie bun, fie prost, depinde de spectatori, el se lasa cu aplauze sau fluieraturi.

Aplauzele curg din randul celor care il sustin pe Florea si campania sa de atragere de dezertori, transfugi, nemultumiti etc. de prin alte partide.

Fluieraturile vin insa cam din toate partile, chiar si din interiorul partidului. Ioan Covaciu, membru in comisia nationala de Disciplina si Litigii a PD, considera ca PSD-istii corupti nu au ce cauta la democrati.

De altfel, el nici macar nu este de acord cu „umflarea PD ca o gogoasa” cu membri, deoarece decat sa ai tot felul de oportunisti, mai bine mai putini oameni dar cu coloana verticala.

Covaciu nu a negat ca a avut discutii dure cu Florea pe aceasta tema, dar se vede treaba ca a iesit oarecum sifonat, atata vreme cat ofensiva de racolare continua la fel de agresiv.

PSD dezavueaza, de asemenea, practicile PD, dar si ale PNL, acuzand ca transferurile se produc sub presiune, ceea ei nu ar fi facut (!!!) cand au fost la putere.

Natea nu s-a sfiit chiar sa declare ca ceea ce se intampla in prezent este determinat de lupta dintre prefectul Ciprian Dobre si primarul Florea pentru detinerea controlului in judet, lupta care se duce prin instrumente administrative, pe de o parte, respectiv politice, de cealalta parte.

Nici UDMR nu s-a declarat incantat de politica PD, deputatul Kelemen Atilla afirmand la un moment dat ca democratii au acceptat tot felul de oameni de o calitate indoielnica.

Cu toate ca nu ne intreaba nimeni, noi, spectatorii din tribuna, putem spune doar ca istoria se repeta. Dupa ce PSD si-a asigurat voturile a jumatate din primarii din judet, in 2000-2004, iata ca la fel ar vrea PD.

Doar ca se impiedica de PNL, care au deja primari pesedisti racolati, si poarta negocieri intense cu social-democratii de pe Valea Gurghiului, Ibanesti si Gurghiu fiind doar doua comune vizate. Si ai lor primari: Vasile Dumitru Dan si Laurentiu Boar.

Apoi intelegem noi setea liberalilor si a democratilor de a avea lideri din administratia publica in partid, dar e prea mare discrepanta intre discursurile electorale si faptele lor. Unde o fi ramas povestea cu interzicerea migratiei politice, cu neacceptarea PSD-stilor etc.

Ca banuim ca i-au acceptat pe transfugi cu tot cu CV-ul lor in care scrie, le reamintim, 2000-2004: PSD.

Le reamintim reprezentantilor celor doua partide ca au ajuns la putere pentru ca noi, ai multi si prosti, ne-am cam saturat de coruptia ajunsa politica de stat pe vremea PSD, iar raportarea de noi membri racolati de la social-democrati ni se pare o bataie de joc fata de votul nostru.

„Nu au fost presiuni si nici nu am primit oferte. Deocamdata stau pe pozitie. Dar eu consider ca, daca vrei sa-ti faci treaba, poti s-o faci din orice partid”, Gligore Vancea, primar Saulia

„In afara de Cornea si Vasu, nu stiu alti primari care vor sa vina la PD”, Dinu Socotar, vicepresedinte PD Mures

„Nu vreau sa comentez, stiu de 15-16 colegi care vor sa plece, dar nu sunt eu in masura sa ii nominalizez. Eu nu sunt suparat pe cei de la Bucuresti, i-am respectat, dar de ce sa muncesc eu pentru oameni precum Cristian Georgescu, Liviu Timar, Mihaela Szamcek etc., oameni fara notorietate?”, Ioan Vasu, primar Raciu

„Am o parere proprie despre aceste racolari. Stiu ca sunt mai multi interesati, dar nu sunt de acord ca noi sa primim membri de la PSD, un partid corupt, impotriva caruia am luptat. Vasu si Cornea sunt un fel de Hrebenciuc, Miki Spaga pentru Mures si sunt sigur ca au un bilet dus-intors.

Voi ridica problema racolarii de PSD-isti si la nivel de Bucuresti” , Ioan Covaciu, PD Mures

„Lumea se mai schimba, dar nu cred ca vor pleca si alti primari. Am verificat saptamana aceasta, am avut discutii cu primarii, care m-au asigurat ca nu vor pleca. Plecarea lui Cornea si a lui Vasu nu reprezinta nici o pierdere. Cornea a plecat sub presiune.

Este o competitie ca la gradinita intre prefectul Dobre si Florea, care aduna mai multe puncte rosii (n.red. primarii PSD) ca sa aiba suprematia in judet”, Ovidiu Natea, presedinte PSD

„Am plecat sa gasesc o noua coagulare a fortelor politice din Iernut, pentru ca acest an este anul cel mai greu pentru administratia publica, avand in vedere fondurile pe care trebuie sa le accesam. Cu frictiuni, Iernutul ar pierde. Nu am fost fortat sa plec, am fost sprijinit de actuala putere”, Vasile Cornea, primar Iernut

Demisionarii tineri

„Tinerii de la Targu Mures, in frunte cu vicepresedintele PSD Mures, Ovidiu Vasu (foto), nu mai vor sa auda de matusile si unchii multimiliardari ai liderilor PSD si demisioneaza”, asa incepe declaratia de despartire a lui Ovidiu Vasu si Paul Radut de PSD.

Dezamagit de social-democratia promovata de liderii partidului, Ovidiu Vasu ales sa plece, motivand: „Eu personal nu cred ca in PSD lucrurile se vor rezolva, pentru ca orice s-ar intampla, oricata mizerie ar atrage dupa ei, cele cateva centre de putere din PSD, locotenentii nu vor uita ajutoarele primite si vor face in asa fel incat sa-i protejeze in continuare. Astfel imaginea PSD- ului si a oamenilor care-l compun va degenera tot mai mult din cauza liderilor”.

Urmand parca linia tatalui, Ovidiu Vasu are si el un dinte impotriva presedintelui Natea, pe care il acuza ca si-a plasat in TSD marionetele. Noul culcus al lui Vasu, cu toate ca nu a recunoscut-o oficial, va fi mai mult ca sigur tot PD.

„Noi am construit o structura cu o altfel de mentalitate. Am vrut o schimbare profunda de mentalitate si atitudine in PSD si TSD. Se pare ca in PSD nu putem razbate cu asa ceva. Avem o echipa puternica pe care ne bazam, echipa care chiar daca demisioneaza din PSD, cu siguranta nu se va dezbina.

„Ne bazam pe capacitatea si tineretea noastra, iar fiecare, in domeniul pe care-l stapaneste va pune umarul la o noua constructie politico-profesionala la o alta formatiune politica. PSD este pentru noi deja de domeniul trecutului. Pe mana lui A. Nastase am pierdut alegerile din 2004.

Acum tot Adrian Nastase si acolitii sai au distrus PSD. Nu, noi nu vom mai fi martori la asa ceva in calitate de membri ai PSD”, Paul Radut, vicepresedinte TSD Mures

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro