Sari direct la conținut

„Privatizarea e un esec”

Ziua de Cluj

El a avertizat asupra pericolului care paste Romania dupa vanzarea celor mai mari societati romanesti din sectoarele petrol, gaze, electricitate, bancar, otel si ciment, pe care le considera drept „axa majora a economiei” oricarui stat.

Ilie Serbanescu sustine ca privatizarea nu trebuia executata prin preluarea firmelor de stat de catre investitori strategici, ci prin recurgerea la un actionariat diseminat. „Uitati-va la companii precum OTP Bank sau MOL din Ungaria, ori OMV din Austria. Sunt de stat, dar fac profit in Romania pentru sunt controlate de multe banci sau actionari minoritari cu un cuvant de spus.

Trebuie sa oprim acest jaf, pentru ca un control strain asupra unui sector precum gazul reprezinta un atentat la siguranta nationala!”, a avertizat Serbanescu. La randul lui, fostul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, a spus ca privatizarea prin investitori din afara tarii a fost fortata de lipsa de capital a celor autohtoni.

„Decat capital roman precum cel al fratilor Iancu sau al lui Corneliu Iacobov, mai bine sa vina din strainatate! Cu conditia ca profiturile sa fie reinvestite in Romania”, a spus Popescu. Acesta a fost de acord ca mentinerea in viata a unor mari intreprinderi pline de datorii nu este corecta.

„Justificari precum faptul ca 2000 de salariati si familiile lor isi vor pierde locurile de munca reprezinta un Ťargument parsivť. Asa, ii iei de fraieri pe cei care isi platesc la timp datoriile. Situatia e la fel si la fotbal: cluburile care nu-si platesc datoriile trebuie sa se desfiinteze.

Ele sustin ca nu sunt sarace, dar au bani din transferurile de jucatori, bagate prin off-shore-uri din Cipru!”, crede Popescu. El a adaugat ca filosofia lui, ca ministru, a fost sa mareasca taxele pe consum (accize, TVA) si sa le micsoreze pe cele pe profit si pe salarii. „Oricum, in 2006, Guvernul va mari TVA”, a anuntat ex-ministrul Finantelor.

El sustine impozitarea cu 16% a profitului din actiuni si dividende si militeaza pentru majorarea taxelor pe autoturisme si pe locuinte. „Nu vom fi pregatiti pentru Uniunea Europeana nici in 2015! Ideea este sa ajungem in interiorul ei si atunci va fi mai usor”, crede Popescu.

Dezbaterea „Este pregatita economia pentru aderare?”, organizata de fundatia Freedom House, se desfasoara, in perioada 20-21 ianuarie, la hotelul „Topaz” din Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro