Sari direct la conținut

IPJ Constanta asteapta controlul delegatiei europeneSorin Oprea a schimbat fata Politiei constantene

Replica de Constanta

In Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta, in ultimele zile, a fost forfota mare, atmosfera ce va mai salaslui un timp in Inspectorat. Motivul acestei agitatii este apropierea cu pasi repezi a delegatiei din partea Uniunii Europene ce are menirea de a evalua progresele institutiei politienesti, la nivel national, in vederea atingerii standardelor europene in acest domeniu.

Delegatia europeana va poposi pe teritoriul tarii noastre in patru locatii, respectiv Inspectoratul General al Politiei Romane si in Inspectoratele Judetene din Iasi, Suceava si Constanta. Rolul evaluatorilor din partea UE este de a verifica stadiul reformei din Politia Romana in conformitate cu strategia de modernizare a acestei institutii, ce se desfasoara pe perioada 2005 – 2007.

„Vor fi analizate din punct de vedere operational si structural toate compartimentele si unitatile operative. Aceasta comisie va urmari, cu prioritate, probleme legate de coruptia in randul cadrelor, criminalitatea organizata si siguranta comunitatii”, a declarat inspector sef Sorin Oprea, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta.

Uniunea Europeana nu este interesata doar de cum isi fac politistii treaba, ci si de cum ii primesc pe cetatenii care au treaba cu aceasta institutie. „Aceasta evaluare va urmari, de asemenea, si modul in care Politia Romana a organizat spatiile de primire a publicului si de consiliere a victimelor la fiecare unitate in parte”, a mai declarat inspector sef Sorin Oprea.

Constatarile facute de aceasta delegatie europeana vor aparea in raportul ce va fi prezentat la Bruxelles in noiembrie a.c, putand influenta pozitiv sau negativ, in functie de rezultatele evaluarii, aderarea tari noastre la Uniunea Europeana.

Actualul sef interimar al IPJ Constanta s-a declarat multumit de cum au evoluat lucrurile in cadrul Politiei Constanta declarand ca „Politia Constanta s-a aliniat masurilor impuse de UE, declansand activitati de reforma specifice”.

In alta ordine de idei, inspectorul sef Sorin Oprea spunea, cu ceva timp in urma, ca nu va parasi Inspectoratul Constanta pana nu va duce lucrurile la bun sfarsit. Culmea, acele lucruri erau chiar cele pe care va pune accent si comisia europeana, adica siguranta cetateanului, criminalitatea organizata si coruptia in randul politistilor.

Surprinzator este si faptul ca seful IPJ a reusit sa isi atinga obiectivele chiar cu cateva zile inainte de venirea comisiei, la fel de surprinzator fiind ca dupa plecarea acestei comisii Sorin Oprea se va reintoarce la sefia Directiei Antidrog.

Desi el sustine ca despre sosirea delegatiei europene la Constanta nu s-a aflat decat cu trei saptamani in urma, suntem convinsi ca delegarea lui in fruntea IJP Constanta, in urma cu mai bine de doua luni, a fost o mutare strategica, hotarata la nivel inalt, cu sau fara stirea lui.

Altfel nici nu s-ar explica de ce seful unei directii de foarte mare importanta a fost delegat in fruntea unui inspectorat judetean, fie el si Constanta. In ciuda faptului ca a refuzat sa preia definitiv sefia inspectoratului local, inspector sef Sorin Oprea este convins ca a reusit sa aseze politia constanteana pe fagasul normal.

„Sunt convins ca masurile luate in ultimul timp vor demonstra evaluatorilor europeni ca Politia Constanta este pe drumul corect si ca obiectivele stabilite vor fi indeplinite pana in 2007″, ne-a declarat seful IPJ Constanta. Suntem curiosi sa aflam cine va prelua acest inspectorat si cat de capabil va fi sa continue reformele incepute de inspectorul sef Sorin Oprea.

Din acest motiv recomandam Uniunii Europene si un control surpriza prin luna noiembrie a acestui an, chiar inainte de reuniunea de la Bruxelles.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro