Sari direct la conținut

Ionel Manafu, asasinul turismului de pe litoralul romanesc

Replica de Constanta

Daca ai curajul sa incerci un sejur pe litoral, din momentul in care ai calcat pe plaja toata vacanta ti se transforma, brusc, intr-un calvar. Peisajul dezolant de care ai parte, mizeria, jegul si haosul din jurul tau te fac sa iti strangi bagajul si sa juri ca data viitoare vei face plaja la Mediterana.

Groapa de gunoi in care s-a transformat plaja din Mamaia nu face altceva decat sa goneasca turistii inapoi acasa. Umbrele din stuf imprastiate peste tot, gunoaie, ambalaje, resturi de mancare, cabluri, iar cosuri de gunoi… lipsa, cam asa se prezinta plaja din Mamaia in fata turistilor dornici de soare.

Cat despre nisipul pe care calci, nu ii mai putem spune nisip, ci doar o mare de scoici zdrobite, amestecate cu alge putrezite care provoaca rani in talpa. „Copilul meu nici nu mai vrea sa calce pe plaja. Dupa prima zi avea numai taieturi in talpa din cauza scoicilor.

Am venit sa ne bronzam si sa facem baie in mare, dar s-a dus dracu’ concediul nostru”, a declarat Lidia D., de 28 ani, din Galati.

Asadar, momentele de relaxare de care vrei sa profiti cand vii in concediu sunt stricate de gunoaiele presarate pe intreaga plaja, care te „imbie” cu tot felul de mirosuri scarboase, asta in cazul in care deja nu ai avut neplacerea de a calca sau de a te aseza la soare intr-un morman de resturi.

„Ieri, dupa ce mi-am intins prosopul si m-am intins sa ma bronzez am constatat destul de mahnit ca sub prosop erau niste resturi alimentate destul de suculente si de unsuroase”, ne-a spus Mihai H., de 32 ani, din Bucuresti.

De altfel, unde ar putea sa isi arunce turistii resturile tinand cont ca pe toata plaja din Mamaia nu exista decat vreo doua sau trei cosuri de gunoi? „In anii trecuti existau oameni care mai veneau si adunau gunoiul de pe plaja, dar anul acesta, de doua saptamani de cand lucrez aici, nu am vazut pe nimeni sa ridice o hartie”, ne-a declarat Valeria R., de 24 ani, din Constanta, angajata a unei terase de pe langa plaja.

Bataie de joc fata de turisti si investitori

Se pare ca noul director al Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, Ionel Manafu, intentioneaza sa alunge si putinii turisti care sunt la ora aceasta pe litoral. Beach barurile nu mai exista din pacate, cu ele ar mai fi avut cine sa stranga gunoiul de pe plaja, fiecare patron avand obligatia sa intretina plaja din jurul localului.

Din cate lasa de inteles, prin atitudinea sa de nepasare si indiferenta cu privire la starea jalnica in care se afla plajele litoralului romanesc, Ionel Manafu, in prostia lui, doreste distrugerea turismului de la malul Marii Negre. Desi lucrul acesta a fost semnalat de cotidianul nostru si nu numai in nenumarate randuri, nimeni nu a binevoit sa reactioneze si sa ia vreo masura in acest sens.

Directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral nu isi bate joc numai de turisti, ci si de banii si munca celor care au incercat sa sprijine dezvoltarea statiunii Mamaia, investind aici.

Daca lucrurile vor continua sa mearga in aceeasi directie, anul viitor statiunile romanesti de la Marea Neagra vor fi pur si simplu pustii sau populate doar de cersetorii veniti sa scormoneasca in mormanele de gunoi ce se vor forma pana atunci pe plaja.

Dar ca Manafu nu are nici o tresarire fata de plaja si turismul pe litoral, se poate explica si prin aceea ca actualul director DADL nu are experienta necesara in domeniu. In schimb, inexplicabila ramane atitudinea ministrului Mediului, Sulfina Barbu, care se incapataneaza sa mentina in functii niste incompetenti, asa cum este si cazul lui Ionel Manafu.

In plus, prezenta ieri la Constanta, cu „probleme de partid”, Sulfina Barbu s-a facut ca nu vede si n-aude, luandu-l pe „nu” in brate. Sa mai avem speranta ca totusi se mai face bine turismul pe litoral? Cu siguranta, slabe sperante!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro