Sari direct la conținut

105 Planuri Urbanistice Zonale, in ultima  sedinta in care Consiliul General mai poate aproba documentatii de urbanism initiate de investitori privati

HotNews.ro
Teren ChitilaTriaj, Foto: bing.com
Teren ChitilaTriaj, Foto: bing.com

Consilierii generali ai Capitalei vor discuta la sedinta de Consiliu General de luni nu mai putin de 105 Planuri Urbanistice Zonale. Numarul record de PUZ-uri pus pe ordinea de zi vine ca urmare a modificarii Legii urbanismului, luni fiind ultima zi cand alesii locali mai pot discuta Planuri Urbanistice Zonale initiate de investitori privati si pot introduce in legalitate constructii ridicate ilegal. De la 1 februarie, intrarea in legalitate este interzisa, iar PUZ-urile pot fi initiate doar de administratiile locale. Ministerul Dezvoltarii vrea sa prelungeasca acest termen cu inca trei luni.

Pe ultima suta de metri, investitorii spera sa dea ultimele lovituri imobiliare: cartiere de zgarie nori in mijlocul campului, turnuri in zone protejate sau pe spatiu verde si sa introduca in legalitate constructiile ridicate ilegal. Unele PUZ-uri sunt pe circuitul de aprobare inca din 2008, altele sunt din ultimul an. La majoritatea proiectelor puse pe ordinea de zi, investitorii au trecut toate functiunile posibile – birouri, locuinte, centru comercial, institutii publice etc.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a explicat numarul mare de PUZ-uri aflate pe ordinea de zi a sedintei prin teama Primariei de noi procese: „Primaria nu vrea sa-si asume nici un risc de a fi data in judecata, asa cum s-a intamplat in repetate randuri, avand in vedere ca nu s-au creat conditiile date de lege de a rezolva niste probleme. Din punct de vedere formal este putin exagerat, dar asta este situatia si Primaria nu mai are nevoie de alte procese”, a spus Patrascu.

Vezi mai jos cele mai importante proiecte care vor fi discutate luni in sedinte Consiliului General.

Turnuri si mega complexe rezidentiale

Ansambluri de blocuri langa Parcul Tineretului, pe bd. Tudor Vladimirescu, in apropiere de Calea Grivitei si pe Splaiul Unirii

Strada Pridvorului intersectie cu Strada Ocnitei (zona Parcul Tineretului): investitorul, Stoiculescu

Teren Pridvorului

Teren Pridvorului

Foto: bing.com

Valentin, doreste sa construiasca un ansamblu de patru blocuri, cu inaltimea de opt, zece, doisprezece si paisprezece etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de 7.500 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime de 14 etaje. Proiectant: ArtTek CB.

Bd. Tudor Vladimirescu, nr. 29: investitorii, Tulip Management si Esenzza Textile Prodimpex, doresc sa

Teren Tudor Vladimirescu 29

Teren Tudor Vladimirescu 29

Foto: bing.com

construiasca un ansamblu de trei blocuri, cu inaltimea de opt, treisprezece si paisprezece etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 21.000 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: M Design.

Str. Milcov, nr. 5 (in zona intersectie str. Ion Mihalache cu Calea Grivitei, langa calea ferata): investitorul, firma

Teren Milcov 5

Teren Milcov 5

Foto: bing.com

Foradex, doreste sa construiasca un amsamblu de patru blocuri cu 21 de etaje, 20 de etaje, 18 etaje si 11 etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 30.000 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: Velplan Design.

Splaiul Unirii, nr. 92-96: investitorul, firma Profit Construct, doreste sa construiasca un amsamblu de patru

Teren Splaiul Unirii 92-96

Teren Splaiul Unirii 92-96

Foto: bing.com

blocuri, doua de 18 etaje, unul de 15 etaje si unul de patru, avand functiune mixta: birouri, spital, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 22.500 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: Alpha Studio si Dorin Stefan Birou Arhitectura. La cele doua firme sunt actionari doi dintre membri Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei: Vlad Cavarnali si Dorin Stefan.

Mega dezvoltare imobiliara in spatele Pietei Victoriei

Pe terenul aflat intre strazile Calea Victoriei – Str. Sevastopol – str. Buzesti (in spatele Pietei Victoriei),

Terenul din spatele Pietei Victoriei

Terenul din spatele Pietei Victoriei

Foto: bing.com

investitorul, Diplomat SA, doreste sa construiasca un ansamblu de cinci blocuri, cu inaltimea de doua, patru, cinci, sase si opt etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 12.000 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Turn de 30 de etaje in Chitila

Chitila Triaj, nr. 2: investitorul, Mavi Trans, doreste sa construiasca un bloc de sapte etaje si un turn de 30

Teren ChitilaTriaj

Teren ChitilaTriaj

Foto: bing.com

de etaje (123 m) avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii, hotel, restaurante, parcaje, institutii publice. Terenul are o suprafata de circa 5.000 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: arh. urb. Barbu Vlad.

Turn de 20 de etaje vizavi de Parcul Tineretului

Calea Serban Voda, nr. 206-208 (vizavi de Parcul Tineretului): investitorul, Urim Investments, doreste

Teren vizavi de Parcul Tineretului, SerbanVoda 206-208

Teren vizavi de Parcul Tineretului, SerbanVoda 206-208

Foto: bing.com

sa construiasca un bloc de cinci etaje si un turn de 20 de etaje avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii, hotel, restaurante, institutii publice. Terenul are o suprafata de circa 7.600 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime nelimitata. Proiectant: Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Cartier de zgariei nori in Straulesti

Intrarea Straulesti, nr. 34-37: investitorul, firma Straulesti Property Development, doreste sa construiasca un amsamblu de sapte blocuri, doua turnuri de 110 metri (35 etaje), doua blocuri de 14 etaje, unul de 10 etaje, unul de doua si unul de trei etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 54.200 mp, iar inaltimea cladirilor de pe teren a fost aprobata printr-un PUZ din 2008. Proiectant: Arhicon.

Cartier de zgarie nori la Lacul Morii

Strada Pomilor, nr.17-str. Dudului nr.41: investitorul, firma Royal Spain Imobiliare, doreste sa construiasca un

Teren Lacul Morii

Teren Lacul Morii

Foto: bing.com

amsamblu de noua blocuri, cu inaltimi cuprinse intre 35 si 1 etaj (P+35, P+25, P=16, P+10, P+6, P+4, P+3, P+2, P+1), avand functiune mixta: birouri, locuinte, comert, servicii. Terenul are o suprafata de circa 118.000 mp. Proiectant: Proiect Bucuresti.

Cartier de zgarie nori pe Lacul Fundeni

Soseaua Fundeni, nr. 27-51: investitorul, firma DownTown International, doreste sa construiasca un

Teren Lacul Fundeni

Teren Lacul Fundeni

Foto: bing.com

amsamblu de blocuri, alcatuit din turnuri de 21 si 19 etaje si constructii mai joase de doua etaje, avand functiune mixta: birouri, locuinte, hotel, servicii. Terenul are o suprafata de circa 91.768 mp. Proiectant: Rostrada.

Cartier de zgariei nori in Baicului

Soseaua Electronicii, nr. 25 – Str. Ziduri Intre Vii, nr. 22: investitorul, firmele Sintrofarm si Atlas Solaris, doresc amplasarea unui ansamblu rezidential alcatuit din 4 turnuri de 30 de etaje, trei turnuri de 25 de etaje, patru de 20 de etaje si mai multe corpuri de cladire cu inaltimea cuprinsa intre cinci si 7 etaje, precum si un ansamblu comercial si de birouri alcatuit din cladiri de unu pana la opt etaje. Inainte, pe acest teren erau mai multe fabrici. Proiectant: Alpha Studio. Vlad Cavarnali, actionar la aceasta firma, este si membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Intrari in legalitate

Calea Ferentari, nr. 76 A: investitorul, GNB Imob Group, a construit ilegal un imobil cu inaltimea variind intre

Bloc construit pe calea Ferentari 76A

Bloc construit pe calea Ferentari 76A

Foto: Norc.ro

trei si sapte etaje plus mansarda. Prin acest Plan Urbanistic Zonal doreste sa intre in legalitate. Terenul are o suprafata de 2.700 mp, iar Planul Urbanistic General prevedea aici constructii cu o inaltime de maxim 4 etaje. Proiectant: arh. urb. Andreea Florea.

Intersectia Str. Heliului – Str. Biharia – Str. Cantonului: investitorii, EDB Tehnic Consulting si Immobiliar

Bloc construit pe str. Biharia Heliului

Bloc construit pe str. Biharia Heliului

Foto: Norc.ro

Grup, au ridicat ilegal un bloc de cinci etaje. Prin acest PUZ doresc sa legalizeze blocul construit ilegal si sa ridice alte doua constructii ciu aceeasi inaltime. Planul Urbanistic General prevede aici constructii cu doua etaje. Terenul are o suprafata de circa 1.600 mp. Proiectant: Atelier 3AU Design.

Proiecte pe spatiu verde

Strada Parcului nr. 23-31: investitorul, Hidrolelctrica, doreste sa ridice aici un bloc de 12 etaje, cu inaltimea de maxim 45 de metri. Pe Planul Urbanistic General acest teren figureaza ca spatiu verde. Legea interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Terenul are o suprafata de circa 13.270 mp. Proiectant: Omni-Pro-Com. Citeste aici cum instanta a obligat Primaria sa aprobe construirea blocului de 12 etaje pe un teren spatiu verde.

Intersectia de la Razoare: investitorii, Emil Tanasoiu, Rodica Tanasoiu, Daniel Adrian Tanasoiu si Anca

Teren spatiu verde intersectie Razoare

Teren spatiu verde intersectie Razoare

Foto: bing.com

Tanasoiu, doresc sa construiasca un imobil de 100 metri inaltime (P+20). In Planul Urbanistic General, terenul este spatiu verde cu accent vertical. Legea interzice construirea spatiilor verzi. Proiectant: ASIX Design. Vezi aici istoria proiectului si cum va arata turnul. http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-9577532-turnul-20-etaje-spatiul-verde-din-mijlocul-intersectiei-razoare-primit-unda-verde.htm

Proiecte in centrul Capitalei si in zone protejate

Strada Apolodor, nr .12: investitorii, firma Eurobuilding Imobiliare, doresc sa construiasca doua blocuri, unul de patru etaje si unul de cinci etaje, cu o inaltime de circa 20 de metri si avand functiunea de birouri si locuinte. Terenul are o suprafata de 2.016 mp. Conform regulamentului de Zone Protejate, inaltimea maxima in aceasta zona este de 13 metri. Proiectant: Luxba Design.

Str. Jean Monet, nr.16: investitorii, Radu Aurel si Gheorghita Sandel, doresc sa construiasca un bloc de patru etaje (18 metri). Regulamentul de zone protejate le permitea sa construiasca o cladire de 16 m. Suprafata terenului este de 237 mp. Proiectant: Urban Ambition.

Str. Carol Davila, nr.68: investitorul, Hetel Gheorghe Alexandru, doreste sa construiasca un bloc de trei etaje. Regulamentul de zone protejate le permitea sa construiasca o cladire de 10 m. Suprafata terenului este de 396 mp. Proiectant: Disign Services.

Bloc de 14 etaje in parcelarea Vatra Luminoasa, zona protejata

Soseaua Iancului, nr. 90: pe ternul fostei Tesatorii „Industria Bumbacului”, un teren de circa 22.000 mp,

Teren Iancului, nr 90

Teren Iancului, nr 90

Foto: bing.com

investitorii, firrma Total Fidelity, doresc sa construiasca un ansamblu care cuprinde cladiri de locuinte cu inaltimea maxima de 34,8 m (D+P+9E) si o cladire de birouri de 53 m (D+P+14). Dezvoltarea imobiliara se afla in parcelarea Vatra Luminoasa, zona protejata, cu vilute, unde inaltimea maxim admisa este de 13 metri. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii si nici aviz de oportunitate. Proiectant: Bogoescu Arhitectura – Urbanism. Bogdan Bogoescu este membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Calea Dorobantilor nr. 149: investitorul K Investment doreste sa construiasca un bloc de trei etaje si unul de patru etaje, cu inaltimea maxima de 16 m si functiunea de centru de infrumusetare. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de 13 m. Suprafata terenului este de 269 mp. Proiectant: NBC.

strada Polona, nr 32: investitorul, Barbulescu Valentina, doreste sa construiasca un bloc de patru etaje, cu inaltimea maxima de 16 m. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de 13 m. Proiectul nu are avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii desi se afla in zona protejata Polona si langa o cladire monument istoric. Suprafata terenului este de 451 mp. Proiectant: Arhi Grama.

Bloc de 23 de metri in Piata Lahovary

Piata Lahovary, nr 8: investitorul Falcon Consulting, doreste sa construiasca un bloc de patru etaje, cu

Teren piata Lahovary 8

Teren piata Lahovary 8

Foto: Norc.ro

inaltimea de 23 m, functiune mixta. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de maxim 27 m. Suprafata terenului este de 1.484 mp mp. Proiectant: Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Strada Polona, nr. 107: investitorul, Sigmarom International, doreste sa construiasca doua blocuri de patru etaje, si unul de cinci, avand inaltimea maxima de 22 m si functiune mixta. Regulamentul de zone protejate le permitea sa construiasca o cladire de maxim 13 m. Suprafata terenului este de 1.342 mp mp. Proiectant: Criba Design.

Strada Marasti, nr. 8: investitorul, firma Dacia Invest, doreste sa construiasca un bloc de cinci etaje, avand inaltimea maxima de circa 20 m si functiune de locuinta. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de maxim 17 m. Suprafata terenului este de 540 mp. Proiectant: M Design.

Strada Thomas Masaryk, nr. 25: investitorul, Tiganila Robert Florin, doreste sa construiasca un bloc de patru etaje, avand inaltimea maxima de circa 19 m si functiune de locuinta. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de maxim 13 m. Suprafata terenului este de 2.387 mp. Proiectant: M Andreea Florea.

Bloc de 10 etaje pe strada Luterana

Strada Luterana, nr. 7-9: investitorul Maninvest Cons doreste sa construiasca un imobil de zece etaje, avand inaltimea maxima de 40 m si functiune de hotel, birouri, servicii, comert, locuinte. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de maxim 22 m. Suprafata terenului este de circa 4.500 mp. Proiectant: HAX.

Ansamblu de blocuri pe Calea Dorobanti

Calea Dorobantilor nr. 27-29/31-33: investitorul, firma Delis 94, doreste sa construiasca un ansamblu de 3 blocuri, unul de 9 etaje, unul de 4 etaje si unul de 3 etaje, avand functiune de hotel, birouri, locuinte. Regulamentul de zone protejate permitea construirea unei cladiri de maxim 16 m. Suprafata terenului este de circa 2.577 mp. Proiectant: URBIS 90. La aceasta firma este actionar Constantin Enache, membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 34-36: investitorul, firma Aklum Investitii, doreste sa construiasca un imobil de sase etaje, avand inaltimea maxima de 30 m si functiune de comert si birouri. Suprafata terenului este de circa 582 mp. Proiectant: Antonela Rosu.

Bd. Primaverii, nr. 47-49: investitorul, firma Oric Investments, doreste sa construiasca un imobil de 6 etaje etaje, avand inaltimea maxima de circa 23 m si functiune de locuinte si birouri. Regulamentul de zone protejate le permitea sa construiasca o cladire de maxim 13 m. Suprafata terenului este de circa 610 mp. Proiectant: M Design.

Pe Calea Floreasca sunt nu mai putin de patru proiecte noi

Calea Floreasca, nr. 71: investitorul, firma Enrom Energetica, doreste ca construiasca un imobil cu doua subsoluri, parter si sase etaje, avand functiunea de locuinte si birouri. Terenul are o suprafata de 353 mp. Conform Planului Urbanistic General, era permisa construirea de cladiri cu doua etaje, fiind zona de locuinte. Proiectant: Cuantum Design.

Calea Floreasca, nr. 141-143: investitorul, Castillejo Invest, doreste sa construiasca un bloc de sase etaje, cu inaltimea de 28 m. Planul Urbanistic General prevedea aici construirea unei cladiri cu maxim patru etaje. Suprafata terenului este de 868 mp. Proiectant: Graph Tonic XM.

Calea Floreasca, nr. 112: investitorul firma Vigrup, doreste sa construiasca un bloc de patru etaje, cu functiunea mixta. Planul Urbanistic General prevedea aici construirea unei cladiri cu maxim doua etaje. Suprafata terenului este de 273 mp. Proiectant: Criba Design.

Calea Floreasca, nr. 246A: investitorul, firma Romenergo, doreste sa construiasca un imobil de zece etaje, avand inaltimea maxima de 50 m si functiune de birouri. Planul Urbanistic General nu a prevazut restrictii de inaltime pe acest teren a carui suprafata este de 2.124 mp. Proiectant: Cuantum Design.

Proiecte publice

Penetratie Splaiul Independentei- Ciurel- Autostrada Bucuresti Pitesti: Beneficiar: Primaria Capitalei. Proiectant: Proiect Bucuresti. Vezi aici pe unde va trece drumul express.

Un bloc de parcare de 27 metri inaltime in Centrul Istoric, pe str. Toniza, nr 7-9. Beneficiar: Primaria Capitalei Proiectant: Urbis 90.

Terenul unde va fi construita parcarea din Centrul Istoric, Tonitza 7-9

Terenul unde va fi construita parcarea din Centrul Istoric, Tonitza 7-9

Foto: Norc.ro

Parcaj subteran sub Sala Palatului si sub spatiul verde din fata cladirii. Primul nivel al parcajului va fi ocupat de spatii comerciale si functiuni culturale, iar restul de trei vor folosite pentru masini. De asemenea, prevede amplasarea a patru lifturi pe colturile Salii Palatului pentru evacuarea in caz de incendiu. Beneficiarul investitiei MCC. Proiectant: DD Studio. Vezi aici istoria proiectului.

Ministerul Dezvoltarii vrea sa prelungeasca cu inca trei luni termenul pana la care pot fi aprobate PUZ-urile initiate de catre investitori privati

Ministerul Dezvoltarii, desi anul trecut sustine ca a modificat Legea Urbanismului tocmai pentru a descuraja specula imobiliara, doreste sa prelungeasca cu inca trei luni, pana la 1 mai 2012, termenul in care administratia locala poate aproba Planurile Urbanistice intrate pe circuitul de avizare inainte de 1 februarie 2011, data la care s-a modificat Legea Urbanismului. Proiectul de Ordonanta de Urgenta este postat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

„Aplicarea actului normativ la termenul initial prevazut in Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr.7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul va conduce la aparitia unei situatii conflictuale intre autoritatile publice si investitori, cu grave consecinte economice. In prezent, exista in tara numeroase documentatii de urbanism aflate in fazele finale ale procedurilor legale de avizare si aprobare, documentatii initiate de investitori privati, persoane fizice sau juridice interesate, elaborate in baza unor certificate de urbanism emise de primarii sau consilii judetene anterior datei aparitiei Ordonantei de urgenţă a Guvernului nr.7/2011 dintre care unele aflandu-se inclusiv in procedura de dezbatere publica a proiectului de hotarare a consiliului local sau judetean de aprobare. In cazul in care prevederile art. II din Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 7/2011 intra in vigoare la termenul prevazut initial, toti acesti investitori nu vor mai putea inainta consiliilor locale spre aprobare planurile urbanistice avizate, pentru care au cheltuit sume importante cu elaborarea studiilor de fundamentare, a documentatiilor propriu-zise, a avizelor, a evaluarilor de mediu etc., si nemaiputand realiza investitiile din cauze independente acestora. De asemenea, o serie de investitori au obtinut credite pentru dezvoltarea proiectelor, sau au parcurs o parte din procedurile de obtinere a unor fonduri europene fapt care indreptateste cu atit mai mult gasirea unei soluţii pentru ca aceste investiţii să fie realizate. In contexul actual socio- economic, blocarea implementarii acestor investiţii ar genera dispariţia unor locuri de munca si ar da un semnal negativ privind atractivitatea economica a Romaniei.”, se arata in nota introductiva a proiectului de Ordonanta de urgenta.

Ramane de vazut daca Guvernul va aproba aceasta noua modificare a Legii urbanismului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro