Sari direct la conținut

​2.000 de lei în Tezaur ori dobânzi bancare având în vedere noua inflație prognozată? Ce arată cifrele

HotNews.ro
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com

Multă lume se teme de instrumente financiare cu risc crescut (cum sunt cele bursiere), așa că întotdeauna se îndreaptă către depozite bancare sau titluri de stat. Dovadă sunt chiar cifrele pe care le-a publicat Ministerul Finanțelor: 10 miliarde lei cu care românii au împrumutat statul prin Tezaur în 2023. La Fidelis sunt aproape 7 miliarde lei.

*Textul nu reprezintă o recomandare de investiții

Se apropie sfârșitul de an, iar Ministerul Finanțelor a mai lansat două emisiuni de titluri de stat Tezaur. În același timp, având în vedere noile taxe, BNR a venit cu o nouă prognoză de inflație.

Să presupunem că o persoană a economisit 2.000 de lei și se gândește să aleagă între depozite bancare și titluri de stat. Înainte de toate, se uită la prognoza de inflație a BNR pentru finalul anului viitor, deoarece atunci va fi scadența după un an, și vede 4,8%.

Așadar, trebuie să câștige cel puțin 96 de lei. Asta în teorie. Nimeni nu știe cât va fi inflația în 2024 la final de an și care va fi impactul total al noilor taxe. Nu știm în ce măsură unele companii vor transfera taxele mai departe către consumatori.

*Pentru dobânzile bancare am folosit calculatorul Finzoom.ro

1 an în depozite bancare sau Tezaur

Cele mai bune depozite bancare au dobânzi între 6,5 – 8,05% pe an, iar după plata comisioanelor și a impozitului pe venit câștigul este între 54 – 144,9 lei.

Statul oferă o dobândă de 6,15% la emisiunea Tezaur pe un an, dar acestea nu sunt taxate. Prin urmare, cineva care investește 2.000 de lei în acest instrument va primi 123 lei în decembrie 2024.

Bani depuși pe 3 ani

Dobânzile bancare la depozitele pe 3 ani sunt între 6,5 – 6,95% pe an, ceea ce înseamnă un câștig real de 250,9 – 375,3 lei.

Tezaur pe noiembrie – decembrie are o dobândă anuală de 7,25%, ceea ce corespunde unei sume, cumulate, de 435 lei (145 lei/an).

Așadar, în teorie se poate bate inflația prin aceste instrumente. În practică sunt foarte mult incertitudini.

De precizat că dacă aveți sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, nu uitați că la câștigul din dobândă se plătește și CASS. Adică trebuie depusă Declarația unică.

Dacă vrei să depui banii pe numele copilului, poate ar fi o idee și folosirea programului Junior Centenar.

HotNews.ro a scris un text cu privire la acesta aici: Ai uitat să-i depui copilului cei 1.200 de lei pentru prima de 600 lei din 2023? Mai ai aproape 2 luni / Cum funcționează programul de economisire al Statului

Persoanele cu un apetit mai mare pentru risc aleg de obicei piața de capital. Trebuie să înveți cum funcționează, să înțelegi analiza tehnică și cea fundamentală. De asemenea, dacă nu ai timpul necesar pentru analize, fondurile de investiții (pe diferite criterii de risc) pot reprezenta o opțiune.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro