Sari direct la conținut

4 mari probleme pe care le are România cu tinerii angajați

Panorama.ro
Angajați, Foto: Shutterstock
Angajați, Foto: Shutterstock

Contrar legendelor recirculate în dezbaterile publice, România nu e „o țară de absolvenți de facultate”. Dimpotrivă, suntem pe ultimul loc la nivelul UE ca proporție a persoanelor care au terminat învățământul terțiar. Ponderea în România (23% în 2021) e aproape jumătate din media UE. Iar numărul studenților e încă în scădere.

Cei care își iau însă diploma dau de o altă problemă, dacă nu vor să emigreze: își caută de lucru pe o piață care, deși are nevoie de mai mulți angajați, nu reușește să-i integreze pe cei proaspăt ieșiți de pe băncile facultății. România are a treia cea mai mică rată de angajare a absolvenților proaspeți, la nivelul UE.

Pe urmă, un sfert dintre tineri români cu vârste între 25 și 34 de ani care sunt absolvenți de facultate sunt supracalificați pentru ce lucrează. Iar asta se traduce, deseori, și în câți bani câștigă. Cea mai mare rată a supracalificării e în transport și depozitare (37%), urmat de comerț – engros și retail (29.6%) și Administrare publică și apărare (25.5%), potrivit datelor dintr-o cercetare recentă realizată de KPMG, la cererea Confederației Patronale Concordia. Cauzele sunt multiple și încâlcite, dar cea mai evidentă dintre ele e lipsa de adaptare a educației la nevoile din economie.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro