Sari direct la conținut

52% dintre romani nu isi permit nici un fel de vacanta

Evenimentul Zilei

Considerata “sfinta” in strainatate, vacanta la romani ramine un lux, un vis pentru “la anu’, cind vom avea mai multi bani”. Cel putin asa rezulta din studiile si cercetarile profesionale intocmite in ultimii ani. Concluzia INSOMAR, de exemplu, dupa un astfel de sondaj a fost ca 52a din romani au stat acasa in ultimii trei ani.

Este de asteptat ca lucrurile sa se schimbe insa, mai ales ca, in ultimii ani, bancile care opereaza in Romania se intrec in oferte de credite pentru vacanta, care de care mai atractive. Pentru aceasta este insa nevoie si de o schimbare de mentalitate. In strainatate, vacanta pe credit este o solutie uzuala si convenabila.

La noi, oamenii se feresc de regula de imprumuturi la banci, iar atunci cind recurg la ele o fac pentru satisfacerea unor nevoi “importante” – achizitia de centrale, modernizarea locuintei,

nu pentru un “moft” de-o saptamina.

Studiul INSOMAR arata ca, anul trecut, 76a din romani si-au programat concediul vara, “tintele alese” fiind marea – 22a, muntele – 17a, o statiune balneoclimaterica – 9a si strainatatea – 5a.

Aceeasi cercetare arata cum isi petrec vacanta romanii vara: 16a stau acasa si se odihnesc; 15a rezolva o sumedenie de treburi “restante”; 8a se duc in vizita la prieteni sau rude, in alte localitati sau la tara; 7a se gindesc la un circuit turistic prin tara si 1a vor sa viziteze monumente si locuri deosebite.

O cercetare similara a companiei Daedalus Consulting arata ca cei mai hotariti sa se distreze intr-o statiune, in vacanta, sint tinerii sub 30 de ani, persoanele cu venituri medii si cei cu educatie superioara. Persoanele sub 30 de ani prefera marea, cele cu virsta peste 45 de ani opteaza clar pentru munte.

Buzunarul propriu, principalul finantator

Cei care dau din umeri si spun ca stau acasa aduc drept argument lipsa resurselor financiare – o explicatie perfect valabila, de altfel – in conditiile in care o treime din familiile de romani traiesc la limita subzistentei si nu au bani sa-si plateasca facturile curente.

O familie care traieste din salariul minim pe economie ar trebui sa munceasca jumatate din an doar pentru o saptamina de concediu, intr-un hotel ieftin, dintr-o statiune romaneasca. Potrivit prognozelor, cel mai ieftin sejur organizat costa vara aceasta aproximativ 100 de euro/persoana sau 250 de euro/ o familie cu un copil.

Cu ce bani au plecat totusi in vacanta romanii? Sondajul INSOMAR arata ca anul trecut, cind creditul de vacanta nu era foarte cunoscut, 61a din romani si-au asigurat vacanta din surse proprii (economii) si 11a si-au cumparat bilete prin agentii de turism. 14a au mers in concediu cu bilete de la sindicat si alti 11a cu bilete sociale.

Vox pop: Marea, in obiectiv

Mogosanu Bogdan (student, 23 de ani): “Vreau sa ma duc la mare. Ideal ar fi sa ajung la Mamaia. Voi pleca impreuna cu prietenii si voi sta in jur de o saptamina. Nu am strins inca bani, dar in paralel cu facultatea mai si muncesc, asa ca un salariu il voi pune deoparte pentru distractie. In jur de sase milioane tot voi avea la mine”.

Arusoaie Andra (21 de ani, salariata): “Ma duc la mare, la Costinesti. De vreo patru ani merg acolo, asa ca vreau sa pastrez traditia. Voi avea cam cinci milioane, numai pentru distractie. O sa merg in grup si avem o cunostinta care are casa acolo, asa ca voi fi scapata de eventualele cheltuieli de cazare”.

Iulian Gorodinschi (25 de ani, operator-programator calculatoare): “Am niste bani strinsi pentru concediu. De fapt erau programati pentru altceva, dar ne-am hotarit sa plecam si noi anul asta undeva. Nu este insa sigur, oscilam intre mare sau munte, in functie de vreme. Vom sta la un hotel nu foarte scump si vom incerca sa ne simtim cit mai bine.

Ca suma exacta nu stiu, vreo citeva milioane de cheltuiala”.

Andreea Dragomir (24 de ani, marketing manager): “La Mamaia sau Neptun ma pot duce in fiecare an, dar sint deja satula sa imi impart cearceaful cu jumatate din populatia Romaniei si sa privesc oameni scuipind seminte si bind bere. Nu am fost niciodata plecata din tara, pentru ca nu am avut buget, dar planuiesc sa ies cit de curindÉ De strins bani de vacanta, n-am strins, pentru vara asta.

Probabil ca ma voi imprumuta”.

Alina B. (25 de ani, account manager): “Vara asta vacanta mea o sa se reduca la toate weekend-urile cu soare, cind voi pleca, ca si anul trecut, la Vama Veche sau la Balcic, in Bulgaria. Nu ma astept sa cheltuiesc foarte mult acolo – nimic in afara de benzina, o pensiune pe plaja si mincare, ceea ce inseamna doua-trei milioane pentru doua persoane.

Nu a fost nevoie sa economisesc bani in timpul anului, salariul meu lunar fiind suficient pentru astfel de plecari. Anul asta, e Vama Veche. La anul, poate va fi Croatia sau Grecia – asa ca ma astept sa trebuiasca sa economisesc in timpul anului. Daca nu o sa reusesc, solutia imprumuturilor bancare pentru vacanta mi se pare foarte buna si nu am sa ezit s-o folosesc.”

Victor Petrescu (73 de ani, pensionar, ofiter MApN in rezerva): “Cum sa string bani de concediu cind am o pensie de 8 milioane si darile la stat sint imense? Daca totusi vreau sa merg in concediu, trebuie sa-mi rup de la gura, ca nu pot sa fac altceva ca sa-mi suplimentez pensia. De obicei, cumpar un bilet de concediu mai ieftin, de la vreun prieten pensionar.

Altfel, cu preturile astea, nu am cum.”

Dirlau Corneliu (45 de ani, sofer): “La un salariu de 8 milioane, imi este imposibil sa pun deoparte ceva pentru concediu. Eu sunt mai tot timpul pe drumuri prin tara, asa ca nici nu se pune problema de concediu. Oricum, ne-am luat gindul de la mare inca din 1993. Eu am mai vazut marea, cind prindeam o delegatie.

Pentru noi concediile nu inseamna mai nimic, tot munca se numeste, numai ca fara bani”.

Mihai Voicu (43 de ani, sudor): “Cu 5 milioane bani in mina, ce bani sa mai string? Ce concediu? Eu, unul, nu am fost niciodata in concediu. Chiar daca mai lucrez pe la unul pe la altul, de abia mai reusesc sa ma intretin in Bucuresti. Eu sint de fel din Ploiesti, iar familia mea sta acolo. Imi este practic imposibil sa string bani pentru sufletelul meu, darmite pentru concediu.

Se mai intimpla citeodata sa ies cu familia in weekend, dar foarte rar, si ala nu se poate numi concediu.” (Alexandra DIACONU, Alexandru IONESCU, Bogdan NICOLAI)

Concurenta de peste hotare

Anul acesta se asteapta ca exodul romanilor peste hotare pentru concedii sa fie chiar mai mare decit anul precedent. Iar daca Grecia este acum de doua ori mai scumpa, din cauza fluxului de turisti atrasi de Olimpiada, pentru celelalte destinatii preturile se mentin.

In Antalya, de exemplu, in iunie si septembrie, sapte nopti de cazare si transport cu avionul pentru o singura persoana costa intre 415 si 1.100 de euro, in iulie intre 480 si 1.260 de euro, iar in august intre 650 si 1.350 de euro. Preturile pentru un cuplu sint mai convenabile.

Iar daca transportul se face cu autocarul, un sejur la Kusadasi, de exemplu, cu cazare in hotel de trei stele, poate costa numai 130 de euro de persoana, cu masa inclusa.

In Spania, la Palma de Mallorca, in extrasezon, o minivacanta de sapte nopti si opt zile costa intre 300 si 600 de euro, in pachet fiind incluse transportul cu avionul si cazarea in regim de demipensiune. Pentru destinatiile exotice ca Mexic, Bahamas, Hawaii, preturile sint ceva mai piperate, dar merita.

O noapte de cazare costa aici intre 50 si 120 de dolari, in functie de hotel si perioada, la care se adauga, desigur, si transportul.

Mai aproape de casa, romanii pot opta pentru litoralul bulgaresc, unde un pachet de servicii cu sapte noti de cazare, transport cu autocarul si toate taxele aferente costa pentru doua persoane de la 380 de euro in sus, in functie de sezon.

Aceleasi conditii, alte cheltuieli

Daca tarifele de cazare din Romania pentru virful de sezon sint apropiate de cele din alte tari, bugetul pentru cheltuielile suplimentare trebuie sa fie mai mare in cazul celor care merg in strainatate, deoarece acolo piata este ceva mai scumpa.

Cei care vor alege totusi sa-si petreaca vacantele pe litoralul romanesc, in perioada 15 iulie – 15 august, pentru un concediu de o saptamina la un hotel de doua stele vor scoate din buzunar in medie 220 de euro de persoana, la care se vor adauga si cheltuielile pentru masa si transport. (Alexandra Diaconu)

Credite de vacanta

Aproape toate bancile care opereaza pe piata romaneasca ofera acest produs, in limite de suma si conditii diferite, cu termene de rambursare de la citeva luni la patru-cinci ani.

1. Banca Comerciala Romana

– limita maxima de credit: 5.000 de euro;

– perioada de rambursare: maximum 12 luni.

– conditii: avans de minim 15a;

– avantaje: creditul poate fi contractat atit pentru excursii organizate, cit si pentru sejururi pe cont propriu. Imprumutul poate fi contractat de un membru al familiei si folosit de un altul.

2. BRD – SocGen

Doua oferte de credite pentru vacanta, din care unul poate fi obtinut de pe o zi pe alta;

– suma maxima: pina la 200 de milioane lei;

– perioada maxima de rambursare: 48 de luni;

– avantaje: solicitantul isi poate planifica un concediu de vis, fara sa aiba un leu economisit: banca nu cere avans si nici alte explicatii privind modul in care se cheltuieste creditul de vacanta.

3. Raiffeisen Bank

Creditul “Flexi” care poate fi folosit inclusiv pentru finantarea vacantelor;

– limita maxima de credit: 5.000 de euro;

– perioada de rambursare: intre 6 luni si 5 ani.

Pentru creditele mai mici de 3.000 de euro, perioada de restituire a imprumutului este de maxim 3 ani.

Avantaje: banca nu impune avans.

4. Banca Romaneasca

– limita maxima: 5.000 de euro;

– termen de rambursare: maximum 3 ani;

– avantaje: rata lunara este de pina la 50a din veniturile solicitantului; pentru solicitantii care primesc salariul pe carduri emise de aceasta banca se acorda reduceri si bonificatii.

5. Volksbank

– limita maxima de credit: 5.000 de euro sau echivalent lei sau USD;

– perioada maxima de rambursare este de 3 ani;

– avantaje: nu se solicita avans. Rata si dobinda aferenta nu pot depasi mai mult de 30a din veniturile solicitantului.

6. Banc Post

– suma maxima: 3.000 de dolari sau echivalent lei sau euro din care cel mult 1.000 de dolari pot reprezenta bani de buzunar.

– perioada de rambursare: maximum 2 ani;

Banca nu cere avans, in schimb solicita documente justificative.

7. Banca Transilvania

– suma maxima: 3.500 de euro

– perioada maxima de rambursare: 12 luni

– avantaje: venitul mic de la care se poate solicita creditul: 3 milioane lei net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro