59 de amenzi in valoare de 619.100 lei au fost aplicate pentru nereguli in piata telecom in anul 2013
59 de amenzi in cuantum total de 619.100 de lei au fost aplicate anul trecut pentru nerespectarea normelor legale pe piata de comunicatii electronice si servicii postale de catre Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), a anuntat joi autoritatea.
- „Pentru a asigura respectarea normelor legale pe piata de comunicatii electronice si servicii postale, ANCOM a efectuat, in anul 2013, un numar de 5.530 de actiuni de control. In urma acestora, au fost transmise 324 de notificari si au fost aplicate 394 de avertismente si 59 de amenzi, in cuantum total de 619.100 de lei”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.
Aproximativ o treime din numarul total de actiuni de control, respectiv 1.692 dintre acestea, au vizat furnizorii de comunicatii electronice – 870 de controale la furnizorii de internet, 68 la furnizorii de telefonie si 754 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. In urma acestor controale au fost emise 267 de notificari si au fost aplicate 234 de avertismente si 28 de amenzi in valoare totala de 472.000 lei. Una dintre neregulile cel mai des identificate si sanctionate a fost nerespectarea de catre operatori a unor conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin autorizarea generala.
2.762 de controale, aproximativ jumatate din numarul total de actiuni de control, au fost efectuate la cei care detin licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, dintre care 1.784 la furnizorii servicii de radiocomunicatii si 978 la furnizorii de radio si televiziune. In cazul acestora, inspectorii ANCOM au emis 57 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii si au aplicat 137 de avertismente si 25 de amenzi in cuantum de 104.100 lei. Principalele abateri sanctionate au fost nerespectarea prevederilor din licente si autorizatii si operarea necorespunzatoare a statiilor de radiocomunicatii.
195 dintre controalele efectuate de Autoritate pe parcursul anului 2013 au vizat furnizorii de servicii postale, dintre care 24 au vizat Compania Nationala Posta Romana (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal. ANCOM a aplicat 10 avertismente furnizorilor de servicii postale care nu au respectat prevederile legale si 5 amenzi in cuantum de 35.500 lei. Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.
881 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii, carora le-au fost aplicate 13 avertismente si o amenda in cuantum de 7.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu cu privire la echipamente neconforme de emisie receptie si la existenta marcajului CE pe acestea.
Tot in acest an, Autoritatea a derulat o ampla campanie de verificare a statiilor mobile de radiocomunicatii care emit in banda libera de 27 MHz. Actiunea a fost derulata in perioada septembrie ¬ noiembrie 2013 in opt judete din tara. In urma controalelor autovehiculelor echipate cu statii mobile, s-au aplicat 21 de avertismente soferilor care utilizau echipamente cu puterea de emisie marita perturband astfel comunicatiile celorlalti utilizatori ai acestei benzi.
In ceea ce priveste monitorizarea spectrului de frecvente radio, pe parcursul anului 2013 au fost realizate peste 15.000 de actiuni de monitorizare, in urma carora au fost depistate aproximativ 500 de cazuri de emisii radioelectrice neautorizate sau neconforme, precum si situatii de nerespectare a conditiilor din licentele de emisie, autorizatiile tehnice de functionare, licentele de utilizare a frecventelor sau autorizatiile de asignare a frecventelor, in urma carora s-au luat masurile necesare pentru intrarea in legalitate.
In 2013 au fost monitorizare un numar de 351 de frecvente radio si TV si 2.118 de frecvente de radiotelefonie, fiind depistate un numar de 212 de interferente prejudiciabile. Totodata, au fost eliberate 437 de avize in vederea obtinerii autorizatiei de construire.