Economia a crescut surprinzător în primul semestru cu 5,8%
Economia României a crescut în primele 6 luni din acest an cu 5,8%, potrivit datelor transmise miercuri de INS. Avansul din trimestrul al doilea este oarecum surprinzător, după ce mulți din indicatorii macroeconomici nu arătau deloc bine.
În trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 Produsul intern brut s-a majorat cu 5,3%, mai arată datele Statisticii.
- Consumul populației, măsurat prin intermediul comerțului cu amănuntul (care reprezintă 70% din PIB) a încetinit în primul semestru la 5,2% (de la 5,7%), pe fondul inflației ridicate care îi face pe oameni mai precauți atunci când merg să-și facă cumpărăturile. Consumul gospodăriilor își epuizează din ce în ce mai mult combustibilul, având în vedere epuizarea economiilor făcute în pandemie, erodarea puterii de cumpărare, condițiile financiare mult mai stricte și incertitudinea sporită, arată un raport al BRD destinat investitorilor. Prin urmare, se mai arată în document, ar putea fi dificil ca acest consum privat să își păstreze dinamica pozitivă, mai ales dacă schimbările în materie de fiscalitate se materializează și condițiile de pe piața muncii se deteriorează.
- Producția industrială a scăzut și ea ușor în prima jumătate a anului, având performanțe lunare negative. În iunie contracția a fost de aproape 5% față de luna mai 2022. Sectorul de producție are în față o serie de obstacole – de la încetinirea vizibilă a activității economice din zona euro (principală destinație de export), la războiul din Ucraina care exacerbează probleme preexistente (lipsa componentelor, prețurile materiei prime etc) pentru ramuri cheie cum e industria auto și cele conexe.
- Activitatea de construcții a frânat destul de puternic în primele 4 luni, o revenire timidă fiind înregistrată după din luna mai (deși construcțiile inginerești au rămas tot pe minus). Nu trebuie uitat că creșterea costului vieții, a ratelor dobânzilor și a prețurilor la locuințe afectează la rândul lor cererea de locuințe.
- Eliminarea restricțiilor legate de pandemie la începutul lunii martie 2022 a contribuit în schimb la dinamizarea în ritm accelerat a serviciilor de piață destinate companiilor (creștere de 25% pe primele 5 luni) și a celor destinate gospodăriilor populației (creștere de aproape 40% pe primele 5 luni).
Letonia, Lituania și Portugalia au avut contracții economice în al doilea trimestru, arată datele Eurostat, în vreme ce Germania a înregistrat o stagnare economică (creștere 0%).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro