Press report: Profesioniștii nimicului. Cum își ratează Portul Constanța șansa istorică de a conta în Europa. Singura certitudine pentru prezidențiale. Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou
Profesioniștii nimicului ● De ce nu are România suficienți medici ● Cum își ratează Portul Constanța șansa istorică de a conta în Europa ● Singura certitudine pentru prezidențiale ● Mica Doză de Cultură Generală ● Inițiativa pentru Justiție îl critică pe procurorul general pentru că se se opune concursului pentru promovarea procurorilor ● Hanul Verde, o clădire pierdută a Bucureştiului ● Editorul Charlie Hebdo spune că moartea nu e un subiect tabu pentru Vladimir Putin ● Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou ● După prăbuşirea din crypto, traderii inundă piaţa cu ceasuri de colecţie ● Adevărata criză se apropie: Începând cu primul trimestru al anului viitor, va fi primul şoc pentru cei care au credite ipotecare/imobiliare legate la IRCC ● DIICOT nu susține înăsprirea pedepselor pentru consumatorii de droguri din România.
- Profesioniștii nimicului. În anul și jumătate în care principalele formațiuni politice din România, aflate în tandem la guvernare, au distribuit către presă peste 21 de milioane de euro, pentru multe organe media de mare audiență din țară câteva fapte nici măcar nu au existat, scrie Dela0.
- De ce nu are România suficienți medici deși salariile au crescut și plecările din țară s-au înjumătățit. România se confruntă cu o criză națională de medici, mai ales pentru specialități precum medicina de familie și medicina de urgență. Medicii care lucrează în sistem spun că, dacă nu se iau măsuri, situația va deveni dramatică în următorii 10 ani, scrie Europa Liberă.
- Cum își ratează Portul Constanța șansa istorică de a conta în Europa. Obiectiv strategic de importanță națională, economică și militară, Portul Constanța rămâne negustorul care nu poate vinde apă în deșert – sau servicii de transport maritim, într-o perioadă în care acestea sunt mai profitabile ca oricând. Afacerile și anvergura celui mai mare port românesc rămân împotmolite și fără perspective reale de a se dezvolta, deși actualul context i-ar putea sufla în pupă, scrie Panorama.
- Singura certitudine pentru prezidențiale. Pofta practic declarată a președintelui Iohannis de a se transfera la un protocol mai înalt decât îi poate oferi modesta Românie a deschis cu mult mai repede decât ar fi fost normal discuția despre alegerile prezidențiale. Doi ani și aproape jumătate, cât ar mai fi până la organizarea lor la termen, înseamnă enorm, mai ales în vremurile actuale, scrie Spotmedia.
- Inițiativa pentru Justiție îl critică pe procurorul general pentru că se se opune concursului pentru promovarea procurorilor. Asociația Inițiativa pentru Justiție, asociație profesională a procurorilor, dezavuează acțiunea fără precedent a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Gabriela Scutea, de a se opune, în contencios administrativ, organizării concursului pentru promovarea pe loc în funcții de execuție a procurorilor, stabilit conform Hotărârii 1060 din 28 iunie 2022 a Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, scrie PressHub.
- Maraton mafiot – Lucky Luciano. Dacă a existat un personaj crucial în istoria și evoluția Mafiei italo-americane, atunci ăsta a fost Salvatore Lucania, zis și Lucky Luciano (foto). Individul a fost un geniu malefic. Dacă vreți o comparație plastică, tipul a fost pentru Mafie ceea ce a fost Octavian Augustus pentru Roma, scrie Mica Doză de Cultură Generală
- Blocuri care în actele Primăriei Iași sunt case. Cazul Cheșcu, izbucnit pe 31 ianuarie 2022, și frica de DNA au blocat intenția dezvoltatorului Radu Băcăoanu de a vinde apartamentele. Proiectul din Copou era, în cea mai mare parte, de locuințe individuale, iar investitorul n-a mai avut răbdare să obțină autorizație pentru blocuri de apartamente, scrie ReporterIS.
- Hanul Verde, o clădire pierdută a Bucureştiului. Hanul Verde a fost construit la începutul secolului al XIX-lea peste drum de Hanul Roşu, pe locul ocupat în prezent de imobilul de pe strada Franceză nr. 52. Pe planul Borroczyn din anul 1852 și în fotografiile realizate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, hanul apare ca o construcție patrulateră, cu un corp adosat pe latura vestică, o curte interioară și acoperișul acoperit cu tablă, scrie Turism Istoric.
- Editorul Charlie Hebdo spune că moartea nu e un subiect tabu pentru Vladimir Putin. Într-un interviu acordat Serviciului georgian al RFE/RL, Gerard Biard, redactorul șef al controversatei reviste satirice franceze Charlie Hebdo, vorbește despre dificultățile de a crea satiră în timp de război, în special în peisajul media devastat al Rusiei, scrie Europa Liberă.
- Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou. Din 1.000 de tineri prezenţi la festivaluri sau concerte, 120 au recunoscut că au consumat droguri în ultimul an, iar 16 au mărturisit că erau sub influenţa acestor substanţe chiar în momentul realizării sondajului, scrie Libertatea.
- După prăbuşirea din crypto, traderii inundă piaţa cu ceasuri de colecţie. Recenta prăbuşire a crypto-monedelor „a avut un impact direct asupra preţurilor ceasurilor de lux, a declarat compania germană, care are mai mult de jumătate de milion de ceasuri listate la vânzare pe site-ul său, scrie RFI.
- Adevărata criză se apropie: Începând cu primul trimestru al anului viitor, va fi primul şoc pentru cei care au credite ipotecare/imobiliare legate la IRCC. Până acum cei care au luat credite ipotecare/imobiliare nu prea au simţit creşterea dobânzilor, având în vedere decalajul de calcul al IRCC – 6 luni întârziere – şi diferenţa faţă de ROBOR. De aceea toată lumea vrea să schimbe indicatorul de referinţă, să treacă de pe ROBOR la IRCC. Dar şi IRCC-ul va creşte, scrie ZF.
- DIICOT nu susține înăsprirea pedepselor pentru consumatorii de droguri din România. DIICOT nu susține creșterea pedepselor pentru consumatorii de droguri din România, așa cum prevede proiectul de lege inițiat de PNL. Propunerea (care pedepsește mult mai drastic traficanții de droguri, dar și consumatorii) a trecut recent de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, scrie PressOne.