Press report: Scădere cu 91.000 a contractelor cu normă redusă în iulie. Angajată a Ambulanței Bihor, filmată la cules de flori de soc cu pacientul în salvare. Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu. Recrutorii din Tiraspol. Impresii din secuime
Scădere cu 91.000 a contractelor cu normă redusă în iulie, dar creștere cu 74.000 a numărului de contracte full-time ● Angajată a Ambulanței Bihor, filmată când culegea flori de soc cu pacientul în salvare ● Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu ● Recrutorii din Tiraspol ● Cum îi îndemna Ceauşescu pe români să economisească energia şi cum îi sancţiona pe cei care încălcau Decretul ● Maraton mafiot – Mano Nera ● Cum își vor încălzi marile orașe locuitorii la iarnă ● Mobilizarea femeilor din Ucraina. Unde minte presa rusă și Kievul nu spune tot adevărul ● Ce fac țările UE pentru a reduce consumul de energie ● Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat.
- Scădere cu 91.000 a contractelor cu normă redusă în iulie, dar creștere cu 74.000 a numărului de contracte cu normă întreagă. Aceste evoluții sunt importante în contextul în care, de la începutul lunii august, a intrat în vigoare o măsură de creștere a taxării contractelor cu normă parțială, adoptată pe 15 iulie. Cel puțin o parte a contractelor cu timp parțial desființate, preponderent cu 1 oră, 2 ore sau 4 ore, par să se regăsească în contracte de muncă cu normă întreagă (8 ore). Datele disponibile până acum nu sunt, încă, suficiente pentru o concluzie, având în vedere, de exemplu, că nu a fost cuantificat, încă, impactul preavizelor, potrivit Profit.ro
- O angajată a Ambulanței Bihor, filmată când culegea flori de soc cu pacientul în salvare. Un ambulanțier a oprit salvarea la un supermarket „pentru cumpărături”, iar o asistentă a cules flori de soc în timp ce un pacient aștepta în mașină să fie dus în Oradea. Femeia este recidivistă, în 2019 fiind filmată în timp ce fuma în salvarea aflată în misiune, scrie Bihoreanul.
- Radiografia unui scandal care se repetă. Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu. Angela Gheorghiu este în epicentrul unui nou, deși vechi, scandal al momentului, care împarte a nu știu câta oară societatea românească în mai…. mai precis n-o împarte în nimic (sic!). Ca orice societate, e împărțită gata. Dintotdeauna, oamenii văd și aud numai ce vor ei, scrie PressHub.
- Recrutorii din Tiraspol. Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram. Reporterul RISE a telefonat la un număr indicat în anunț, prezentându-se drept șomer originar din Bălți. Discuția a atins și probabilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, precum și „beneficiile” serviciului militar în armata rusă, scrie Rise Moldova.
- Cum îi îndemna Ceauşescu pe români să economisească energia şi cum îi sancţiona pe cei care încălcau Decretul. Două obiective nemijlocit legate, urmărite prin Decretul privind unele măsuri pentru raţionalizarea consumului de energie şi gaze naturale: • Reducerea cu 20% a consumului de energie electrică in gospodăriile populaţiei • Reducerea cu cel puţin 30% a consumului de energie electrică si gaze naturale pentru activităţi neproductive in toate unităţile economice, pentru realizarea neabătută a programului de dezvoltare economico-socială a tării, scrie Adevărul.
- Maraton mafiot (ziua a III-a) – Mano Nera. Schimbările la orice nivel prin care trecea Italia, Sicilia implicit, pe la jumătatea secolului al XIX-lea au generat un uriaș val de migrație dinspre zonele astea spre mirajul Lumii Noi, recte SUA. Acolo a fost primul mare val de imigranți italieni care au căutat o viață mai bună peste ocean. Printre ei, evident, și membri ai Mafiei, scrie Mica doză de cultură generală.
- Cum își vor încălzi marile orașe locuitorii la iarnă? Primarii spun că nu au de unde cumpăra gaz și cer ajutorul Guvernului. Guvernul a decis să plafoneze prețul și pentru regiile de termoficare, dar Coltermul nu reușește să găsească furnizor la acest preț plafonat. Asta va fi lupta pe următoarele săptămâni, să găsim un furnizor la acest preț”, a spus pentru Europa Liberă Dominic Fritz, primarul Timișoarei, unde aproximativ o treime din locuințe sunt cuplate la sistemul centralizat de termoficare, scrie Europa Liberă.
- Mobilizarea femeilor din Ucraina. Unde minte presa rusă și Kievul nu spune tot adevărul. De la 1 octombrie, Ucraina introduce înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. Presa rusă a distribuit o serie de știri false despre mobilizarea imediată a tuturor femeilor în armată, iar Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina a dezmințit informația, preluată inclusiv de o parte a presei din România, potrivit Libertatea.
- Ce fac țările UE pentru a reduce consumul de energie. Pe fondul incertitudinilor privind livrările de gaz rusesc la iarnă, tot mai multe state europene iau măsuri ca să reducă consumul de energie și să facă rezerve pentru sezonul rece, arată analize Euronews și Associated Press, citate de Libertatea.
- Seceta 2022 – România dezgroapă planurile de irigații ale lui Ceaușescu: după ce le-a sabotat timp de 30 de ani. La inițiativa Ministerului Agriculturii, Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind ”reacordarea recunoaşterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii sau a părţilor de amenajări de irigaţii”. E vorba de 155 de astfel de amenajări, care au pierdut acest caracter de utilitate publică începând cu anii ’90, a explicat pentru CursDeGuvernare prof. dr. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii între 1994-1996, în Guvernul Văcăroiu, și 2010-2012, în Guvernul Boc, scrie Curs de Guvernare.
- Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat. Am petrecut de curând câteva zile în Harghita și Covasna și am redescoperit, după mulți ani, o regiune minunată. O regiune de o frumusețe aparte, comparabilă cu Maramureșul sau Bucovina, în care contrastele între o natură generoasă și o dezvoltare economică precară sunt cât se poate de vizibile, scrie PressHub.
- Băiţa sub protecţie: Dedesubturile „afacerii” prin care Guvernul a șters datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA. Pe 25 martie 2022, graţie unei Hotărâri de Guvern semnate de premierul Nicolae Ciucă, Băiţa SA Ştei devenea a doua companie de stat care scapă, în ultimul an, de obligaţiile fiscale uriaşe neachitate, prin convertirea lor în acţiuni. În loc să-şi recupereze banii, statul şi-a majorat cu echivalentul datoriilor capitalul social la propria firmă. La fel făcuse pe 24 iunie anul trecut, în cazul Avioane Craiova, din raţiuni de securitate naţională, fabrica fiind furnizor al Ministerului Apărării, scrie Bihoreanul.
- Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine. A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani, scrie Botoșăneanul.
- Povestea Palatului Bragadiru din București. Care a fost scopul „Colosului” când a fost ridicat? Antreprenorul a dat dovadă de o intuiție deosebită când a prevăzut nevoia crescută de alcool ce va apărea după Războiul de Independență. Prin urmare, cumpără spirt și rachiu „pe datorie” din Grecia și îl vinde mai departe spitalelor și soldaților români. Nu a durat mult până Bragadiru devenea al doilea cel mai bogat din țară la doar 35 de ani, primul loc fiind în continuare ocupat de Cantacuzino, scrie B365.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro