Sari direct la conținut

VIDEO Vulcanul din Islanda care a erupt de patru ori în trei luni: Fluxul a încetinit, dar o importantă centrală pare să fie încă în drumul lavei

HotNews.ro
Un vulcan din Islanda a erupt pentru a patra oara in trei luni, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Un vulcan din Islanda a erupt pentru a patra oara in trei luni, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Valurile de lavă de la vulcanul din sud-estul Islandei care a erupt sâmbătă pentru a patra oară în trei luni au încetinit duminică, în timp ce barierele create de autorități păreau să reușească să țină lava departe de infrastructură, inclusiv de un oraș de pescari din apropiere, relatează Reuters.

Erupția – a patra din decembrie – a început sâmbătă seara, aruncând râuri de rocă topită dintr-o fisură de aproximativ 3 km lungime, aproximativ de aceeași dimensiune și în același loc ca ultima erupție din februarie.

„Erupția a fost destul de energică și cantitativă, mai multă decât în ​​erupția anterioară. Deci lava curgea destul de repede”, a declarat Halldor Geirsson, profesor asociat la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Islanda, pentru Reuters.

Autoritățile au avertizat de săptămâni întregi că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, chiar la sud de capitala Islandei Reykjavik, în timp ce magma se acumulase în subteran.

O transmisie live video de duminică dimineața arăta lava curgând la doar câteva sute de metri de Grindavik, un oraș de pescari cu aproximativ 4.000 de locuitori care a fost evacuat în timpul unei erupții din noiembrie și din nou pentru ultima erupție din februarie. Câțiva locuitori care s-au întors acasă de atunci au fost evacuați sâmbătă, a informat postul public RUV.

„Rata fluxului de lavă este din ce în ce mai scăzută”, a spus Geirsson. „Majoritatea fluxului se îndreaptă spre est de oraș, spre mare, așa că se pare că barierele își fac treaba pentru care au fost concepute.”

Centrala geotermală Svartsengi, în posibil pericol din cauza lavei

Autoritățile monitorizau, de asemenea, curgerea lavei către centrala geotermală Svartsengi din peninsulă, a declarat Biroul Meteorologic Islandez. Centrala, care furnizează electricitate și apă pentru aproape 30.000 de oameni, a fost evacuată și au fost puse bariere de protecție.

Izbucnirile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt așa-numitele erupții de fisuri, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersare semnificativă a cenușii în stratosferă.

Duminică în jurul prânzului (12.00 GMT), activitatea pe fisură a scăzut și lava curgea din trei locuri, a anunțat poliția într-un comunicat.

Aeroportul Keflavik și aeroporturile regionale din Islanda nu au fost afectate și au rămas pe deplin operaționale, a arătat duminică site-ul web al operatorului aeroportuar Isavia.

Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, una dintre atracțiile turistice majore ale Islandei, a fost închis așa cum s-a întâmplat și în timpul erupțiilor anterioare.

Erupția din februarie a oprit încălzirea a peste 20.000 de oameni, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumuri și conducte.

Islanda are peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insulă o destinaţie preferată pentru turismul vulcanic – un segment de nişă care atrage mii de turişti în căutare de senzaţii tari.

În 2010, norii de cenuşă proveniţi de la erupţiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în zone extinse din Europa, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri şi forţând sute de islandezi să îşi evacueze locuinţele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro