Sari direct la conținut

Scandal diplomatic între Budapesta și Berlin, după ce ambasadoarea germană a criticat „misiunea” lui Orban care a „provocat iritare în cadrul UE”

HotNews.ro
Scandal diplomatic între Budapesta și Berlin, după ce ambasadoarea germană a criticat „misiunea” lui Orban care a „provocat iritare în cadrul UE”
David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta (stânga) și Julia Gross, ambasadoarea Germaniei în Ungaria (dreapta), participă la parada Pride din Budapesta, 15 iulie 2023, Ungaria. FOTO: Marton Monus / DPA / Profimedia

Ministerul de Externe din Ungaria a convocat-o joi pe ambasadoarea Germaniei la Budapesta, Julia Gross, acuzând-o că a „încălcat” suveranitatea ţării după unele comentarii critice pe care le-a făcut mai devreme în cadrul unei recepții, scrie AFP.

„S-a amestecat grav în afacerile interne ale Ungariei şi a încălcat suveranitatea ţării noastre”, a afirmat ministrul de externe, Peter Szijjarto, într-un mesaj publicat pe Facebook, referindu-se la ambasadoarea Julia Gross.

„Ne aşteptăm la respect din partea ambasadorilor detaşaţi în ţara noastră, motiv pentru care discursul ei este total inacceptabil”, a adăugat șeful diplomației ungare, potrivit News.ro.

Vorbind cu ocazia Zilei unităţii germane, Julia Gross a declarat că „încrederea” pe care Ungaria a câştigat-o istoric în cadrul UE şi NATO „a fost erodată tot mai mult în ultima vreme”.

„Mă refer (…) la o serie întreagă de incidente, teorii, măsuri şi provocări care nu par să aibă alt scop decât să pună la îndoială fiabilitatea Ungariei”, a spus ea.

Ambasadoarea s-a referit la „misiunea de pace” autoasumată de premierul naţionalist Viktor Orban, care a „provocat iritare în cadrul UE”.

De asemenea, Gross a criticat guvernul ungar pentru întârzierea cu luni de zile a ratificării candidaturii Finlandei şi Suediei la NATO, numind atitudinea o „farsă”.

„Presupun că pentru voi – alegătorii maghiari, indiferent de convingerile voastre politice – acest lucru duce din ce în ce mai mult la întrebarea: cum îmi serveşte asta interesele şi cum îmi îmbunătăţeşte asta viaţa de cetăţean?”, a adăugat Julia Gross.

În ciuda legăturilor economice strânse, relaţiile politice dintre cele două ţări au devenit recent tensionate.

Pe 5 iulie, Ungaria a amânat o vizită a ministrului german de externe, Annalena Baerbock, cu trei zile înainte de termen, invocând „motive tehnice”.

Anularea a avut loc în aceeaşi zi în care Viktor Orban s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro